Topul beneficiarilor de sinecuri: Daniela Lulache, presedinta Fondului Proprietatea: 204.000 de euro, Eugen Orlando Teodorovici, secretar de stat la MEF: 141.000 de euro, Elena Doina Dascalu, secretar de stat la MEF: 113.000 de euro, Daniel Chitoiu, presedintele ANAF: 97.500 de euro, Gelu Stefan Diaconu, vicepresedinte ANAF: 91.200 de euro, Alice Cezarina Bitu, secretar de stat la MEF: 85.300 de euro, Catalin Doica, secretar de stat la MEF: 84.500 de euro, Eugen Ciorici, vicepresedinte ANAF: 79.200 de euro, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor: 39.000 de euro (Cotidianul).

Yahoo! estimeaza la 12 milioane de dolari piata de publicitate online din Romania. Procentul alocat mediilor de comunicare online din totalul bugetelor de publicitate de pe piata locala ar putea atinge in urmatorii doi-trei ani un nivel similar cu cel atins pe pietele dezvoltate, estimeaza oficiali ai companiei americane Yahoo!, unul din cei mai mari jucatori din industria globala de internet. “Romania se numara printre cele mai promitatoare piete de publicitate online din Europa de Est, valoarea acestei piete ridicandu-se la aproximativ 12 milioane de dolari”, a precizat Marvin Liao, director de vanzari pentru pietele emergente in cadrul Yahoo!, scrie Ziarul Financiar.

Ministerul Economiei si Finantelor propune majorarea subventiei acordate Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani cu 23 de milioane de lei, pentru ca suma totala acordata in acest an sa ajunga la nivelul celei aprobate de Comisia Europeana, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern. „Aceasta suma este necesara pentru plata diferentei dintre pretul de productie a huilei si cel de livrare catre Termocentrala Mintia“, ne-a declarat Mihai Gaman, directorul Directiei Generale de Resurse Minerale din MEF, scrie Evenimentul Zilei.

BNR nu lasa euro sa schimbe iar prefixul. Leul romanesc si-ar putea continua evolutia descendenta in raport cu euro si saptamana aceasta. Totusi, o revenire a euro in apropierea pragului de 4 lei este aproape total exclusa in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aratat destul de clar ca intentioneaza sa apere cu toate fortele acest prag, scrie Cotidianul.

40 de miliarde de lei, pierdere pe bursa. Numai in ultima luna, Bursa de la Bucuresti a pierdut circa 40 de miliarde de lei din capitalizare (valoarea totala a actiunilor listate pe BVB), scazand de la 102,52 de miliarde de lei la 61,68 de miliarde de lei, informeaza Gandul.

Mic ghid de supravietuire in mijlocul unei crize financiare. Simpla pastrare a banilor la saltea este sigura, dar, pe perioade mari de timp, nu duce decat la devalorizarea economiilor, mancate de inflatie. In septembrie, inflatia anuala a fost de 7,3%, de exemplu. Asta inseamna ca intr-un an, daca inflatia se mentine, mia de lei tinuta sub saltea valoreaza cu 73 de lei mai putin. Dobanzile date de banci la depozitele in lei sunt insa peste nivelul inflatiei cu circa 4%, respectiv de peste 11%. In acest caz, mia de lei pusa la banca poate aduce un castig real (deci peste inflatie) de circa 40 de lei dupa un an. Mai mult decat atat, foamea de lei a bancilor ar putea aduce dobanzi chiar si mai bune. Avantajul depozitelor in euro este ca protejeaza clientii de caderea leului fata de euro. Dobanzile la aceste depozite sunt insa de circa doua ori si ceva mai mici decat la lei, relateaza Gandul.

Politele RCA vor creste cu 50%, iar Casco cu 30% de la 1 ianuarie. Deprecierea leului din ultima vreme, precum si pierderile uriase pe segmentul auto inregistrate de asiguratori ar putea creste costul politelor RCA si Casco cu 50% si respectiv 30%, in conditiile in care de la 1 ianuarie se preconizau majorari de 40% si 20% pentru cele doua tipuri de asigurari. O asigurare auto obligatorie (RCA) va ajunge sa coste intre 120 si 150 de euro, afirma specialistii din piata, scrie Gardianul.

AVAS cauta cumparator pentru datoriile Oltchim. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa vanda, inainte de privatizare, creanta statului la Oltchim Ramnicu-Valcea, care reprezinta datorii ale companiei in valoare de 110 milioane euro, in incercarea de a obtine un pret mai bun pe actiunile producatorului de ingrasaminte. Abia dupa ce va gasi un cumparator pentru creanta statului roman la Oltchim, AVAS va scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, sustine ca se va gasi un cumparator care va fi dispus sa acopere si datoria Oltchim, listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in valoare de aproximativ 110 milioane de euro si sa cumpere si pachetul majoritar de actiuni la un pret avantajos pentru stat, scrie Romania libera.

Cum afecteaza criza financiara piata fortei de munca din Romania. Principalele efecte pe piata fortei de munca vor fi, potrivit specialistilor: Restructurari si reorganizari; In termeni reali, este de asteptat ca 2009 sa aduca cresteri salariale moderate; Companiile vor intra intr-un profund proces de cost-cutting bazat pe eficientizarea operatiunilor; O parte din romanii plecati sa lucreze in strainatate se vor intoarce; Angajatorii se vor orienta spre angajarile pe proiecte si spre munca temporara, afirma Ziarul Financiar.

Piata media pierde intre 8 si 5% din crestere in 2008. Piata de media locala, care in 2007 a avut o valoare de 486 milioane de euro, va creste, in 2008, cu doar 14-17 procente, iar cresterea de 22% a pietei, previzionata initial, nu se va indeplini. “Anul viitor este foarte probabil ca evolutia pietei locale sa nu depaseasca 5% fata de anul curent”, a explicat Octavian Popescu, managing director al Initiative, agentie de media care face parte din grupul Lowe&Partners, scrie Business Standard.

Toyota iQ costa aproximativ 14.000 de euro. Acesta este pretul pentru care orice cetatean al Regatului Unit poate sa isi comande un Toyota iQ entry level. Masina este un mini cu 2 usi si 4 locuri care targeteaza piata lui Smart ForTwo. Toyota iQ poate fi comandata acum doar in Marea Britanie, insa comenzile vor fi onorate abia in ianuarie. Toyota iQ este disponibila in 2 versiuni iQ si iQ2 si cu 3 pachete pentru personalizare: iStyle, iSports and iUrban, afirma StiriAuto.

GM "tintea" Ford inaintea lui Chrysler. General Motors (GM) a facut o oferta de fuziune companiei Ford Motor Co., inaintea demararii discutiilor cu Chrysler, au declarat doua surse apropiate companiei. Potrivit acestora, oficialii GM au abordat conducerea Ford in luna iulie, cand si-au prezentat oferta de fuziune. Ford a refuzat oferta iar negocierile au fost incheiate luna trecuta, scrie Capital.