Criza imobiliara a dat nastere la un nou segment pe aceasta piata, cel al locuintelor noi destinate clasei de mijloc care sunt scoase la inchiriere. Oferta s-a majorat in ultimele luni, in care s-a inregistrat, pe de alta parte, o reducere a numarului de tranzactii, iar preturile au mai crescut.

„Numa­rul de tranzactii a fost mic si pentru apartamentele vechi, dar si pentru cele noi. Cei care au achizitionat apartamente noi trebuie sa le dea o intrebuintare, astfel ca le inchiriaza. Daca piata isi va reveni, probabil ca vor incerca sa le vanda“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Sumele cerute pentru inchirierea acestor locuinte sunt mai mari decat cele care se solicita pentru apartamentele vechi.

Quadra Place este un ansamblu rezidential situat in Parcul Politehnicii, zona Militari, care s-a vandut foarte bine, asta si datorita pretului mic cu care s-a inceput vanzarea. In prezent, pentru o garsoniera se cere o chirie de 400-500 de euro. In acelasi ansamblu rezidential, pentru un apartament cu doua camere se cer 700-800 de euro lunar, in vreme ce pentru un apartament cu trei camere se cer 900-1.000 de euro. Un alt an­samblu rezidential situat intr-un car­tier din Bucuresti si care s-a vandut foar­te bine este Jupiter. Pretentiile proprietarilor sunt mai mici decat in cazul Quadra.

Cotidianul