Bancile comerciale si institutiile Financiare Nebancare (IFN) ar putea fi obligate sa practice si sa mentina comisioane si dobanzi fixe si transparente si sa nu introduca altele noi pe durata contractelor de creditare, potrivit actului normativ initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Daca va fi aprobata de guvern, reglementarea ar urma sa intre in vigoare de la inceputul anului 2009, a declarat Dan Vlaicu, presedintele ANPC. Reglementarea recomanda limitarea dobanzilor asociate creditelor in in lei la un nivel care sa depaseasca dobanda de baza ROBOR cu maximum 5%. Dobanda Robor este aceea la care se imprumuta bancile intre ele in piata monetara. In cazul dobanzilor variabile formula de calcul trebuie sa fie mentionata obligatoriu si explicit in contractul de creditare.

"A fost recomandarea comunitatii bancare sa legam nivelul maxim al dobanzii de aceea practicata in piata interbancara", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Reprezentantii ANPC sustin ca aceasta lege este oportuna in contextul crizei financiare internationale deoarece este nevoie de o crestere a gradului de protectie a consumatorilor in relatia cu bancile. "Turbulentele pietelor financiare internationale chiar impun o asemenea lege deoarece clientul bancilor trebuie sa stie ce obligatii si riscuri isi asuma", precizeaza Vlaicu.

Acesta spune ca in contextul actual, in care activitatea bancilor influenteaza viata oamenilor in toata lumea, este nevoie de o crestere a gradului de protectie a consumatorilor. Noile modificari legislative stabilesc ca institutiile financiare au obligatia de a pune la dispozitia clientilor, in perioada precontractuala, detaliile cuprinse in contractul de creditare, respectiv costul creditului, modalitatea de calcul a ratei dobanzii aferente si o simulare a costurilor totale.

Romania Libera