Apartamentele noi - vanzari in scadere cu pana la 30%. Piata imobiliara romaneasca s-a mai inviorat fata de asta-vara, dar vanzarile raman sub cele din perioada similara a anului trecut. „Comparativ cu perioada similara a anului trecut, vanzarile de apartamente sunt mai mici cu aproximativ 25-30%“, a precizat Leonard Ceausu, adaugand ca la baza acestor scaderi stau mai multi factori. Nu in toata piata imobiliara se inre­gistreaza acelasi procent de micsora­re a numarului de tranzac­tii, scrie Cotidianul.

Finlandezii au cumparat paduri de 50.000.000 de euro. Compania finlandeza Tornator, specializata in exploatare de fond forestier, a achizitionat circa 10.000 de hectare de padure in Romania in 2008. Portofoliul ar putea creste cu inca 20.000 de hectare in urmatorii ani, a declarat Henrik Nieminen, CFO al companiei. Acesta nu a precizat valoarea tranzactiilor deja incheiate, insa surse apropiate afacerii au precizat ca aceasta este de aproximativ 50 de milioane de euro. Miscarea este, conform informatiilor disponibile, cea mai mare investitie privata in sectorul de profil din Romania, afirma Cotidianul.

Criza ne taie din banii de la UE. Criza financiara internationala face ca fondurile europene destinate Romaniei sa ajunga tot mai greu la beneficiarii de la noi. Din frica de a nu aproba credite pentru proiecte riscante, bancile ofera imprumuturi din ce in ce mai greu. Dobanzile sunt si ele tot mai mari, din cauza cresterii costului finantarilor pe plan international. Astfel, finantarile bancare vor deveni foarte dificil de accesat atat pentru firme, cat si pentru autoritatile locale, cele pentru care e rezervata cea mai mare felie din banii europeni, informeaza EvZ.

Unele banci ar putea limita suma maxima ce poate fi luata imprumut. „Nu are nici un sens sa va faceti credit acum”, a fost prima fraza pe care am auzit-o cand am intrat la Credit Europe Bank, cu intentia de a aplica pentru un credit de nevoi personale. In general, nu este o perioada buna pentru a-ti face credit, a fost concluzia pe care am tras-o zilele trecute, cand ne-am interesat de actualele conditii la mai multe banci. De vina sunt noile norme ale BNR si criza economica mondiala, pe care am auzit-o invocata la toate ghiseele bancilor la care am mers. La Credit Europe Bank, ni se spune din start ca am picat in cel mai prost moment posibil. „Cinci mii de euro este suma maxima pentru care puteti aplica, in momentul de fata, indiferent de veniturile pe care le aveti, scrie Gandul.

Preturi aberante pentru sejururile de sarbatori in statiunile balneoclimaterice. Tarifele pentru petrecerea sarbatorilor de Craciun si Revelion percepute de unitatile hoteliere din statiunile balneoclimaterice autohtone concureaza cu cele pentru statiunile din Austria. Un astfel de sejur de 4 sau 5 zile, in perioada sarbatorilor, intr-una din statiunile balneoclimaterice variaza intre 1.500 lei si 4.800 lei, in functie de clasificarea hotelului si facilitatile oferite. Potrivit operatorilor din turism, aceste preturi sunt cat se poate de corecte, intrucat cererea este foarte mare. Deja majoritatea dintre ofertele puse in vanzare de agentiile de turism au fost rezervate, afirma Gardianul.

Moscova, cel mai scump oras al lumii. Viata de lux cuprinzand "minimul (necesar) pentru un bancher obisnuit" costa cel mai mult la Moscova, potrivit calculelor revistei americane Forbes, care examineaza opt capitale, informeaza duminica Ria Novosti, preluat de Adevarul. O noapt intr-un hotel moscovit poate ajunge si cu 40% mai scumpa decat la Londra, iar taxele la produsele de marochinarie europene au facut ca preturile unei genti Vuitton sa fie cele mai inalte (dupa Dubai).

O cincime din buget pentru investitii. Cheltuielile pentru investitii vor insuma o cincime din banii bugetului de stat pentru 2009, potrivit proiectului de buget care va fi discutat de Guvern miercuri si apoi va fi prezentat Parlamentului in aceasta saptamana, a anuntat la Iasi ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. "Bugetul e gata de saptamana trecuta. Evenimentele politice din ultima perioada au determinat consultari cu partidele politice. Miercuri vom discuta in Guvern bugetul, iar apoi, tot saptamana viitoare, il vom prezenta Parlamentului. Cheltuielile de capital reprezinta 20% din cheltuielile bugetare. Niciodata nu a mai fost asa", a declarat Vosganian. Potrivit lui Vosganian, solutia cea mai buna este adoptarea acestui buget pana la sfarsitul anului, in conditiile in care, afirma ministrul, el cuprinde alocari masive pentru investitii, relateaza Romania libera.

16% dintre romani cred ca economiile lor sunt in siguranta doar "la saltea". 16% dintre romani considera ca cea mai sigura metoda de economisire este pastrarea banilor in casa, 28% - depozitele bancare si 28% - achizitia de imobiliare, potrivit unui sondaj INSOMAR, realizat in perioada 10-14 octombrie 2008. La intrebarea "in ce masura credeti ca aceasta criza va afecta Romania", 44% din respondenti au afirmat ca tara va fi afectata in aceeasi masura ca si celelalte state europene, 25% ca Romania va suferi mai putin, iar 24% cred ca Romania va suferi mai mult decat celelalte tari. 6% dintre subiecti afirma ca Romania nu va fi afectata de criza, informeaza Curentul.

Randamentul fondurilor de pensii, afectat de criza? Efectele crizei economice se vor reflecta si asupra randamentului fondurilor de pensii, sustin analistii economici. Argumentele acestora sunt sustinute de catre faptul ca toate fondurile de pensii din Romania s-au retras de pe Bursa, fapt considerat absolut normal in actualele conditii de volatilitate de pe pietele de capital. Conform CSSPP, Societatile de administrare a Pilonului II (pensii private obligatorii) au plasat 17% din totalul activelor nete in state din spatiul Uniunii Europene, respectiv 84,7 milioane de lei, in timp ce ponderea pe Pilonul III (pensii facultative) a atins 10%, reprezentand 5,96 milioane de lei, relateaza Capital.

Romanii ar putea fi constransi sa refinanteze creditele in franci elvetieni. Creditele in franci elvetieni, ce reprezinta aproximativ 15% din totalul imprumuturilor contractate de populatie in valuta, de 14,3 mld. euro, au fost excluse din oferta majoritatii bancilor, acesta fiind cel mai afectat produs de creditare, pe fondul implementarii regulamentului restrictiv de creditare al BNR si al crizei internationale. Romanii care au contractat credite in franci elvetieni ar putea refinanta imprumuturile in euro sau in moneda nationala, din cauza cresterii costurilor, cred analistii, informeaza Business Standard.

Pentru prima data in istoria pietei interbancare, unele banci nu si-au inchis pozitiile din lipsa de lei. Dobanzile overnight la lei au explodat la 80% pe an. In loc de castig, speculatorii straini care au pariat in ultimele trei saptamani pe cresterea cursului euro fata de leu se vad nevoiti sa contabilizeze pierderi de zeci de milioane de euro, dupa ce BNR a lasat piata fara lichiditati, fortandu-i astfel sa isi inchida pozitiile pe minus. "Isarescu (guvernatorul BNR, n. red.) i-a ars acum pe speculatori. Cred ca este cea mai mare pierdere pe care or sa o ia strainii pe Romania", a comentat un dealer, citat de Ziarul Financiar.

Renaultsport Megane a aparut in fotografii spion. Renaultsport Megane sau varianta sportiva a noului hatchback de la Renault este prezenta deja in paginile unor publicatii cu fotografii reale. Este vorba de masina care trebuie sa inlocuiasca versiunea sportiva Renault Megane R26. Spre deosebire de versiunea coupe a Renault Megane 3 prezentata la Paris in urma cu 2 saptamani, Renaultsport Megane este prevazut cu o singura teava de esapament, are roti, cauciucuri si frane mai mari, scrie StiriAuto.ro