De ce sa angajam persoane cu dizabilitati? Desi deficitul fortei de munca din anumite domenii si criza talentelor afecteaza destul de puternic companiile, foarte putine cauta solutii reale pentru aceste probleme. Cele mai mai multe ignora, de exemplu, faptul ca persoanele cu dizabilitati ar putea contribui la ameliorarea acestei situatii. Pe deasupra, angajarea persoanelor cu handicap le poate aduce angajatorilor bani in plus si o imagine mai buna. Este un lucru cert ca printre persoanele cu dizabilitati exista multi potentiali angajati de valoare, care ar putea sa reduca din deficitul de talente sau sa ocupe posturile neacoperite din cauza numarului mic de specialisti din anumite domenii. In UE, tendinta companiilor de a lua in considerare si persoanele cu dizabilitati atunci cand fac recrutari nu mai reprezinta o noutate, dar situatia nu este cea scontata de autoritati, scrie revista Cariere.

Puterea de cumparare a managerilor. Lupta pentru talente se poarta la nivel global. Practic, orice tara cu o economie puternica sau in dezvoltare va atrage noi si noi manageri din pietele cu economii in scadere. Asta inseamna mai multi bani si deci o putere de cumparare mai mare, cu conditia ca piata sa stea pe loc. Ceea ce nu e cazul. Dar sa vedem ce spune Raportul Global de Remunerare 2008, realizat de Hay Group. Potrivit acestuia, puterea de cumparare a managerilor pare sa fi crescut in ultimii ani in Estul Europei fata de vestul continentului. Care este evolutia Romaniei in clasamentul puterii de cumparare a managerilor, comentam cu Marius Persinaru, CEO Xerox Romania & Republica Moldova si Virginia Otel, Director de Resurse Umane la GarantiBank, in revista Cariere.

Isarescu acuza trei banci ca au incercat sa induca o criza artificiala de lichiditate. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a acuzat ieri un grup de trei banci care opereaza pe piata locala ca au incercat sa acrediteze ideea unei crize de lichiditate pe piata bancara prin cresterea foarte mare a dobanzilor si prin declaratiile pe care le-au facut. BNR afirma cu fermitate ca nu exista o criza de lichiditate si nicio banca nu are probleme de solvabilitate. BNR recunoaste ca exista o tensiune pe piata monetara interbancara, dar aceasta se va resorbi prin scaderea dobanzilor odata ce jucatorii care au atacat leul isi vor inchide toate pozitiile. Acum se incearca acoperirea pierderilor inregistrate prin atacul esuat asupra cursului valutar prin acreditarea unei crize de lichiditate, a explicat Isarescu. Isarescu nu a dorit sa mentioneze numele bancilor vizate, dar a precizat ca oficiali ai acestora au dat declaratii in presa, "inclusiv in Ziarul Financiar" si la televizor in ultimul timp invocand problema lipsei de lichiditate de pe piata monetara interbancara, scrie Ziarul Financiar.

Cinci pasi pentru a ingenunchea o banca. Buzoianul care a castigat procesul cu o banca in urma maririi repetate, pe criterii vagi, a dobanzilor la creditul de nevoi personale, ii avertizeaza pe romani sa nu se lase la mana bancherilor. Clientii bancilor care se simt nedreptatiti de deciziile luate de institutiile bancare au la dispozitie mai multe cai de atac, potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Dan Vlaicu. Acesta a explicat insa ca fiecare caz in parte trebuie analizat si, in functie de fiecare situatie, clientul poate urma cativa pasi: contractul trebuie citit cu multa atentie, pentru a vedea daca modificarile s-au facut cu incalcarea acestuia; in cazul in care considera ca decizia bancii nu a respectat contractul, trebuie reclamat la banca acest lucru; daca nu primeste un raspuns favorabil de la banca, se adreseaza Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), la oficiile teritoriale. Citeste mai multe in EvZ.

Vacantele romanilor in strainatate, cu 20% mai scumpe in 2009. Romanii vor plati cu 15-20% mai mult pentru vacante in anul 2009. Conform presedintelui Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Dragos Anastasiu, preturile pachetelor de servicii pentru sejururi externe vor creste ca urmare a impactului pe care recenta criza financiara l-a avut asupra companiilor de transport, deja slabite de preturile mari ale carburantilor de vara trecuta, scrie Gandul.

Tanarul de 35 de ani caruia i s-au dat pe mana 700 de miliarde dolari. Neel Kashkari are 35 de ani si in liceu asculta AC/DC. A lucrat pentru NASA si a ajuns apoi bancher, iar acum este responsabil cu tratamentul de 700 de miliarde de dolari pentru insanatosirea economiei americane. Poreclit de mass-media „tarul planului de salvare”, Kashkari era, pana mai ieri, un simplu subsecretar pentru afaceri internationale al Trezoreriei americane, scrie Cotidianul.

Casa pe credit, un vis tot mai indepartat. Afirmatiile facute ieri de responsabilul UniCredit pe Europa Centrala si de Est, Frederico Ghizzoni, potrivit carora bancile din Romania ar putea sista temporar acordarea creditelor ipotecare, au starnit ingrijorare. Ghizzoni a declarat ca lipsa de lichiditati afecteaza bancile din regiune si va conduce la un declin accentuat al creditarii in 2008, unul dintre motivele mentionate fiind impactul incetinirii economice asupra populatiei. Romania libera a incercat sa afle de la mai multi specialisti in domeniul financiar-bancar cat de de probabila este o astfel de perspectiva.

Criza financiara ridica audienta site-urilor. Publicatiile online de business au avut in septembrie mai multi internauti. Exceptia este ZF.ro, care a inregistrat scaderi de 1,4%. Numarul utilizatorilor unici ai platformelor online cu profil economic din Romania a inregistrat un salt important in timpul crizei financiare. Astfel, cea mai vizitata platforma online, clubafaceri.ro, a inregistrat in septembrie, chiar in mijlocul crizei financiare, o crestere de aproape 17%, fata de luna aprilie, a numarului de internauti unici. Cea mai spectaculoasa evolutie a avut-o platforma ziarului de business detinut de Realitatea Media, „Business Standard”, standard.ro: aproximativ 60%, fata de luna aprilie, scrie Adevarul.

Reducerea intentiilor de recrutare, unul dintre primele efecte ale crizei. Multe dintre companiile care activeaza pe piata locala isi reduc activitatile de recrutare, cererile de recrutare au scazut semnificativ fata de lunile precedente, iar firmele din constructii, imobiliare, retail, financiar si productie si-au modificat deja planurile de angajare, sustin specialistii in recrutare, scrie Business Standard.

Tribut: 24.000 dintre cei mai buni studenti au ales strainatatea in 2008. Calitatea slaba a facultatilor autohtone determina un numar tot mai mare de tineri sa plece la studii in strainatate. Anul acesta, vor invata la universitati straine cu peste 45% mai multi studenti romani decat in urma cu cinci ani. In ultimii trei-patru ani, numarul romanilor care studiaza in strainatate are o crestere medie de aproximativ 10% pe an, iar pe destinatiile principale, cum ar fi Germania, Franta sau Ungaria, ritmul este si mai mare“, spune Alexandru Ghita, organizatorul Targului International de Universitati din Romania (RIUF), potrivit Capital.

Leul cand creste, cand scade. In ce moneda mai economisim? In conditiile instabilitatii cursului, care a oscilat de la 3,52 lei/euro in septembrie la 3,94 in octombrie, dupa care s-a intors la 3,59 lei/euro (nivel stabilit miercuri - n.r.), devine dificil de ales intre leu si euro, cele doua monede in care sunt constituite majoritatea depozitelor in Romania, la care se mai adauga si dolarul sau francul elvetian. Petre Bunescu, director general adjunct al BRD SocGen, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca nu a observat la nivelul clientilor bancii o tendinta de a transfera economiile in lei spre cele in valuta, deoarece, "pe de o parte ar fi fost de suportat costul de desfiintare, iar pe de alta, cei care si-au constituit depozitele au luat in calcul si riscul de depreciere."

Volvo reiventeaza modelele breck. Urmatoarele modele Volvo V70 si Volvo V50 ar putea fi primele dintr-o noua generatie de breck-uri care vor scapa de plafonul lung si pozitia joasa de condus. Break-ul conventional a fost mult timp definitoriu pentru producatorul suedez, dar in prezent destule persoane din conducere considera ca acesta are nevoie sa fie reinventat, scrie StiriAuto.

Masina Anului 2009 - finalistele. An de an, in diferite tari, presa auto, reunita in asociatii profesionale, acorda titlul national de Masina anului. Organizate de regula la final de an si luand in calcul cele mai semnificative noutati aparute de-a lungul anului, aceste competitii joaca in rol destul de important, avand in vedere ca un astfel de titlu poate constitui un important impuls din punct de vedere comercial, scrie AutoNews. Masina Anului 2009: VW Tiguan, Hyundai i10, Mitsubishi Lancer, Mazda 6, Opel Agila/Suzuki Splash, Subaru Forester, Audi A4, Dacia Sandero, Honda Accord, Renault Symbol.

Petrom a pierdut 6 miliarde de euro din capitalizare. Actiunile Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, s-au prabusit ieri cu inca 10% pe Bursa, capitalizarea companiei ajungand la 2,84 mld. euro, cel mai scazut nivel din ultimii patru ani. In ultima luna, actiunile Petrom au pierdut 50% din valoare, iar de la inceputul lunii iunie, acestea au inregistrat o scadere de aproape 70%, de la un maxim de 0,56 lei pana la 0,18 lei in sedinta de ieri. In aceste conditii, din capitalizarea companiei s-au evaporat circa 6 mld. euro in mai putin de patru luni, scrie Ziarul Financiar.

Brian Davies: Criza va aduce forta de munca inapoi in Romania. Principalul efect al crizei internationale asupra Romaniei este reintoarcerea fortei de munca plecate in strainatate, a declarat pentru corespondentul TMC in Londra, Victor Popa, Brian Davies, presedinte al British Romanian Chamber of Commerce BRCC. Potrivit lui Davies, slaba dezvoltare a infrastructurii reprezinta un punct slab pentru tara noastra in atragerea investitiilor straine, scrie Business Standard.