Planul de salvare suedez valoreaza 200 miliarde de dolari. Parlamentul suedez a votat un plan de salvare a sectorului financiar al economiei, in valoare totala de 1.500 de miliarde de coroane suedeze (200 miliarde de dolari). Banii vor fi utilizati de banci pentru credite, precum si de catre companiile care finanteaza ipoteci. De asemenea, statul suedez va mai pune deoparte 15 mii de miliarde de coroane (doua miliarde de dolari) pentru a fi disponibili in caz de urgenta, mai exact daca o banca intra in insolventa, scrie Capital.

Demografia companiilor romanesti: doua treimi din firme lucreaza cu mai putin de trei angajati. Aproape 70% din companiile din Romania au mai putin de trei angajati, respectiv 430.000 de firme, in timp ce companiile cu peste 250 de angajati nu detin nici macar un procent din totalul intreprinderilor din Romania, potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Spre comparatie, in Franta, unde sunt circa 2,6 milioane de companii la o populatie de trei ori mai mare decat a Romaniei, adica o companie la aproape 25 de oameni fata de o companie la 35 de oameni pe piata romaneasca, doar 0,1% din companii functionau cu peste 250 de angajati si circa 76% companii cu mai putin de trei angajati, aproape aceeasi repartitie ca in Romania, noteaza Ziarul Financiar.

Abuzuri ale angajatorilor, cu stiinta, consimtamantul si semnatura victimei. Sefii din Romania scapa mai greu de mentalitatea de stapani de sclavi. Uneori, insa, prin modul in care accepta orice sau semneaza contracte fara sa le citeasca atent, angajatii stimuleaza abuzurile, scrie Capital.

Domeniile cele mai afectate de criza in 2009. Industria confectiilor va fi printre cele mai afectate de criza, reprezentantii ei anticipand scaderi ale productiei de pana la 30%. Romania nu intra in recesiune, dar isi reduce cresterea economica. Investitiile straine se reduc cu 20% pentru toata regiunea. Recesiunea zonei euro ne poate taia doar 0,5% din PIB. In cel mai pesimist scenariu de criza, economia romaneasca nu intra in recesiune in 2009, ci in cel de-al noualea an de crestere a economiei, sustin toti analistii economici. Estimarile de crestere economica merg de la un scenariu optimist de 6,1%, afisat de Comisia de Prognoza, pana la o marire a PIB cu 3,8%, data de analistii de la ING Romania. Franarea economiei de la 9%, cat va fi in acest an, pana la cel putin 6% se va datora reducerii afacerilor in multe domenii. Toate estimarile reprezentantilor oamenilor de afaceri sunt deocamdata sovaielnice, deoarece toata lumea asteapta sa vada cum va evolua economia mondiala, anunta Romania libera.

Noua piata imobiliara: scumpiri, amanari, exituri. Criza financiara internationala va determina o crestere a preturilor apartamentelor noi si o scadere a pretului la terenuri, segmentul rezidential urmand sa isi revina abia din toamna anului viitor, sunt concluziile seminarului “Focus: Piata imobiliara in 2008”, organizat de Business Standard in parteneriat cu agentiile imobiliare Casa Voastra si Imoinvest. Jucatorii din sector vorbesc acum despre o noua ordine in piata imobiliara.

Microsoft Office va fi disponibil online, fara instalare de software. Microsoft va lansa in curand pe internet o varianta simplificata a aplicatiilor Office - Word, Excel, PowerPoint si OneNote, potrivit presei internationale. Acestea vor putea rula pe Internet Explorer, Firefox si Safari, iar utilizatorii vor putea sa citeasca si sa editeze documente prin browserul de Internet. Aplicatiile vor rula 100% prin intermediul HTML si Javascript, iar pretul pentru utilizarea Office prin intermediul Internetului nu a fost inca facut public. Utilizatorii pot folosi gratuit Office Live Workspaces daca sunt de acord cu aparitia reclamelor pe site, scrie DailyBusiness.

Rasturnari dramatice in topul celor mai bogati est-europeni, sub impactul crizei. Roman Abramovici a saracit cu 12 miliarde de dolari, in timp ce averea lui Oleg Deripaska s-a injumatatit la 15 miliarde de dolari. Marele castigator al crizei ar putea fi Suleiman Kierimov, noul detinator al titlului de cel mai bogat milionar est-european, noteaza Capital.

Raiffeisen: Romania poate fi urmatorul client pentru finantare de urgenta de la FMI si UE. Romania ar putea fi nevoita in viitorul apropiat sa ceara ajutorul FMI si al UE pentru ca se afla sub o presiune in crestere, afirma analistii grupului Raiffeisen, care detine a treia mare banca locala. Analistii austrieci mentioneaza ajutorul de 20 mld. euro primit de Ungaria si considera ca Romania poate fi urmatorul „client” pentru un „crash-test” (test de rezistenta la soc), informeaza Ziarul Financiar.

IBM: Salariile in IT nu vor mai creste. Salariile din industria IT romaneasca au ajuns la un nivel de la care nu vor mai creste semnificativ, mai ales in contextul in care cererea de specialisti s-a temperat pe piata locala si al climatului economic instabil la nivel global, potrivit reprezentantilor IBM Romania, filiala locala a celui mai mare furnizor de servicii IT din lume si unul dintre cei mai mari angajatori de pe piata locala. IBM intentioneaza sa ajunga la aproape 2.500 de angajati pe piata locala in 2009, mai mult decat dublu fata de sfarsitul anului 2007, cand compania avea in Romania aproape 1.000 de oameni, scrie Business Standard.

Rolls-Royce Phantom poate trece pe curent electric. Presedintele Rolls-Royce, Tom Purves, si-ar dori o versiune electrica a vehiculului Rolls-Royce Phantom. "Multi dintre clientii nostri parcurg distante mici in orase", spune Purves, care a preluat fraiele companiei Rolls-Royce in iulie 2008. "Pentru acesti clienti un Rolls-Royce electric ar fi ideal". Purves a condus de curand noul Mini electric, masina care va debuta luna viitoare la salonul auto de la Los Angeles si a fost impresionat de acesta: “Este superb: tacut, rapid si fantastic de distractiv", noteaza StiriAuto.ro

Esplanada asteapta viitorul guvern. Dezvoltatorul imobiliar cu actionariat ungar TriGranit asteapta formarea noului guvern pentru a afla soarta proiectului Esplanada. Intre timp, reprezentantii companiei au decis sa inchida biroul din Bucuresti. Asta, in situatia in care Ungaria este puternic afectata de criza financiara internationala si a solicitat fonduri de miliarde de euro chiar si de la Fondul Monetar International. Angajatii au fost disponibilizati sau relocati in Cluj, Constanta si Brasov, acolo unde investitorul dezvolta centre comerciale, scrie EVZ.

Paradox: In plina criza a fortei de munca, urmeaza mii de disponibilizari. In pofida crizei de personal care afecteaza de ani de zile economia romaneasca, companiile vor renunta in urmatorii 2 ani la cateva mii de salariati, datorita recesiunii economice, estimeaza specialistii, pentru DailyBusiness. Cele mai afectate domenii sunt constructiile, industria auto si serviciile financiare.

Guvernul nu e pregatit sa infrunte somajul in 2009. Bugetul asigurarilor de somaj pentru anul viitor aprobat de guvern este rupt de realitate. Ministrii nu au luat in considerare valurile de disponibilizari care vor urma din cauza crizei financiare mondiale si a caderii sectorului imobiliar. Fondul asigurarilor de somaj pentru 2009 prevede, la fel ca anul acesta, cheltuieli de 1,6 miliarde de lei, in conditiile in care efectele turbulentelor de pe pietele financiare externe incep deja sa se faca simtite si la noi, anunta EVZ.

BMW planuieste un supercar “verde” pentru 2012. Entuziasmul cu care fanii l-au primit pe M1 Homage (foto) nu a ramas fara ecou in birourile aflate la etajele superioare ale sediului BMW, nemtii luand decizia de a crea un succesor al masinii glorificate de superbul concept-car. Acesta va sosi pe piata undeva in 2012, insa nu cu vreun V12 ridicol de puternic sub capota, ci cu un propulsor care sa ii confere atributul de “supercar ecologic revolutionar”, scrie Auto.ro

Vom avea 300 de masini la mia de locuitori. In urmatorii 5 -7 ani, piata auto romaneasca va inregistra aproximativ 2,3 milioane autovehicule noi vandute. In ceea ce priveste numarul total de masini, acesta va ajunge la 300 unitati la mia de locuitori, fata de 210 cate sunt in prezent. Analiza a fost prezentata in cadrul conferintei „Mediafax talks about Auto Industry” de catre Vladimir Vosicky, directorul de dezvoltare al proiectului Ford in Romania. „Previziunile noastre pentru urmatorii 5 ani indica o crestere inceata, dar stabila, a pietei, cu circa 50.000 unitati (15 la suta pe an)”. Conform lui Vosicky, cel mai mult vor creste segmentele C (clasa compacta), cel al vehiculelor comerciale si clasa SUV, noteaza Gandul.

Afacerile milionarilor din fotbalul romanesc, amenintate. Criza economica care a inceput sa loveasca Romania nu poate sa nu afecteze si fotbalul. Cei mai importanti patroni de club din tara noastra vor fi nevoiti sa isi reduca din cheltuieli, in conditiile in care activitatile lor vor produce mai putini bani, iar proprietatile isi vor pierde din valoare. Impactul se va simti in primul rand la centrele de copii si juniori. Conform previziunilor, cei mai afectati vor fi cei care se ocupa cu imobiliarele. In aceasta categorie intra, in primul rand, Gigi Becali. Anuntat ca fiind cel mai bogat roman, cu o avere de peste doua miliarde de dolari, finantatorul Stelei este recunoscut pentru tranzactiile cu terenuri, scrie Gardianul.

Dobanda fixa, solutie de criza. Bancile momesc clientii cu rate fixe pe toata perioada de creditare. Ca sa linisteasca clientii bulversati de evolutia cursului valutar si de tensiunile din mediul financiar, institutiile de credit pun accent pe finantari in lei, cu rate fixe. Imprumuturile cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare se dovedesc atractive in contextul actual de pe piata bancara. Cu atat mai mult cu cat deprecierea leului i-a afectat pe romanii care aveau credite in valuta, iar turbulentele de pe piata interbancara au amenintat sa scumpeasca ratele la creditele in lei, cu dobanda variabila. Avantajul principal al finantarilor de acest tip il reprezinta faptul ca, inca de la bun inceput, clientul stie cat trebuie sa ramburseze in fiecare luna si ca suma ramane aceeasi pe toata perioada de creditare, scrie Adevarul.

Limuzina japoneza de 80.000 de euro. Mitsuoka Galue S50 este o limuzina de 80.000 de euro, din Japonia, "inspirata" de designul Rolls Royce. Piata modelelor de lux ureaza bun venit unui nou membru, venit tocmai din Japonia. Este vorba despre Mitsuoka Galue S50 Limousine, un model care asa cum probabil ati banuit se inspira mai mult sau mai putin din designul europenilor. De aceasta data, designerii japonezi au tintit sus, liniile noii limuzine fiind inspirate chiar de britanicii de la Rolls Royce, scrie Automarket.ro

Cum trimiti un link catre YouTube, direct la un anumit timp dintr-un clip. Poate ca titlul, din cauza limitarii de lungime, nu este foarte clar. Insa ideea este simpla si in acelasi timp practica. Cu totii trimitem link-uri pe messenger. Unele dintre aceste link-uri sunt catre filme de pe YouTube. Dar nu foarte multi stiu ca pot modifica link-ul astfel incat redarea filmului sa se faca incepand de la un anumit timp. Sa zicem ca ai vazut un clip amuzant pe YouTube si vrei sa trimiti link-ul prietenilor tai pe messenger. Dar clipul este lung de vreo 10 minute iar faza amuzanta este undeva pe la minutul 6. Modificand link-ul, prietenii tai pot incepe automat vizionarea de la timpul specificat de tine, scrie go4it.ro