Mike Mix, Bechtel: „Intrebarea cand va fi terminata autostrada este buna“. Seful proiectului nu stie nici cand va fi terminata autostrada Transilvania si nici cat va costa aceasta. Deocamdata nu ni s-a furnizat integral tot terenul si accesul pe acesta. Sarcina mea este sa iau cei 52 de kilometri (tronsonul 2B, Campia Turzii-Gilau - n.red.) si sa fac o autostrada. Deocamdata doar 84% din teren a fost achizitionat. Veti spune, aveti suficient teren pe care puteti lucra, dar situatia seamana cu foile unei cepe, scrie Cotidianul.

Bancile refuza creditele si pentru brokerii de specialitate. Brokerii de specialitate au inregistrat scaderi semnificative ale gradului de aprobare a dosarelor de credite. In octombrie, catorva intermediari nu li s-a aprobat nici un dosar, afirma Cotidianul.

Aproximativ 60 de milioane de euro. La atat sunt evaluate vanzarile de pachete de sarbatori ale agentiilor de turism in 2008. Aceasta suma marcheaza o crestere cu 20% raportat la anul 2007, in ciuda faptului ca, in actualul context de criza, aproape toti operatorii europeni au inregistrat scaderi ale vanzarilor. Majoritatea vacantelor luate prin agentie vizeaza sejururi in afara granitelor, afirma Cotidianul.

Multi angajatori le fac salariatilor abonamente de sanatate la clinici private, suma cu care o companie contribuie in acest caz fiind chiar si de 25 de euro pe luna pentru fiecare angajat, potrivit surselor din domeniu. Insa nu foarte multe companii sunt indeajuns de bine informate in privinta numarului de servicii medicale la care angajatii au acces in baza asigurarilor de stat. Prin urmare, o solutie de scadere a cheltuielilor ar fi ca serviciile medicale contractate prin abonamentele de sanatate sa nu mai faca parte si din lista celor decontate de stat, ci sa fie complementare acestora. Rezultatul ar fi ca o companie care le face tuturor celor 300 de angajati abonamente de sanatate, platind 6.000 de euro pe luna unei clinici private, ar putea sa faca o economie de cel putin 3.000 de euro, relateaza revista Cariere.

Head-hunterii pot castiga peste 10.000 € pe luna. O persoana care ocupa un astfel de job recruteaza personal pentru pozitiile de conducere ale diverselor companii si poate ajunge sa castige peste 10.000 de euro pe luna. Diferenta dintre un consultant in recrutare si un head-hunter este ca cel de-al doilea foloseste proceduri mult mai stricte in ceea ce priveste calitatea recrutarii, comunicarea cu clientul, confidentialitatea si nu numai, afirma EvZ.

Romanii au resuscitat piata imobiliara. Aproape 63.000 de tranzactii imobiliare s-au parafat luna trecuta la nivel national, fata de 61.000, in septembrie, dupa cum indica statisticile ANCPI. In octombrie, populatia a cumparat case si terenuri cu banii imprumutati in septembrie, ultima luna in care bancile au acordat credite pe vechile norme, afirma Gandul.

Guvernul vrea sa cheltuie 2 miliarde de euro pentru linia de cale ferata Brasov-Curtici. Cu toate ca infrastructura feroviara a Romaniei se afla intr-o stare realmente dezastruoasa, necesitand aproape in integralitate reparatii capitale, Ministerul Transporturilor (MT) anunta ca va aloca suplimentar, de la bugetul de stat, peste 2 miliarde de euro pentru calea ferata Curtici-Bucuresti, astfel incat trenurile sa poata circula pe acest tronson cu 160 km/h, informeaza Gardianul.

Statul a ajuns la fundul sacului cu lei. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) are probleme din ce in ce mai mari pentru a gasi banii necesari finantarii deficitului bugetar din acest an, proiectat la 2,3% din PIB, dar estimat de analisti la peste 3% din PIB. Finantele au atras abia 960 milioane lei la ultimele doua licitatii de vanzare a titlurilor de stat, desi acesta programase initial sa obtina 1,5 miliarde lei. Mai mult, MEF a atras circa jumatate din bani doar de la institutii pe care le controleaza direct, primind 300 milioane de lei de la CEC Bank si 133 milioane lei de la Fondul Proprietatea, informeaza Romania libera.

Islanda trebuie ajutata de urgenta. Islanda trebuie sa primeasca ajutor de la Fondul Monetar International cat mai repede cu putinta, a indicat Geir Haarde, premierul islandez, intrucat situatia acesteia este mai mult decat dificila. Fondul Monetar International a aratat ca a ajuns la un acord privind un eventual ajutor pentru Islanda, insa acesta trebuie supus aprobarii consiliului de administratie al Fondului, afirma Capital.

Invazia a 700.000 de capsunari intoarce piata muncii la nivelul din 2000. Numarul romanilor care nu vor avea de lucru in 2009 se va tripla, ca efect al invaziei celor care se intorc de la munca din strainatate, din cauza intrarii in recesiune pentru prima data a statelor din Uniunea Europeana, dar si a contractiei pietei locale de joburi, urmare directa a crizei ce a provocat scaderea comenzilor pentru multe dintre companiile romanesti, afirma Business Standard.

Potrivit unui exemplu de calcul furnizat de una dintre bancile care au implementat recent normele revizuite de creditare a persoanelor fizice, un client din mediul urban cu un venit lunar de 8.000 de lei (circa 2.000 de euro) poate sa imprumute acum cel mult 100.000 de euro, suma rambursabila in 30 de ani. Valoarea imprumutului coboara la 95.000 de euro pentru un credit ipotecar pe 25 de ani. In varianta precedenta a normelor, acelasi client putea sa obtina un credit ipotecar de 180.000 de euro, rambursabil in numai 20 de ani. "Multe din criteriile incluse in sistemul de scoring au fost impuse de BNR. Noile conditii ii favorizeaza pe cei cu venituri foarte mari, din mediul urban. Insa pentru clienti cu venituri de 2.000 - 3.000 de lei lunar gradul maxim de indatorare coboara sub 50%", au explicat pentru Ziarul Financiar surse bancare.

Ford B-Max va fi construit din 2010 la Craiova. Recent lansatul Ford Fiesta da tonul unui nou vehicul marca Ford. Este vorba de Ford B-Max, un supermini-MPV, care va lua locul actualului Ford Fusion. Vehiculul intra in productie in 2010 si va imprumuta atat caracteristici de la Ford Fiesta, cat si de la Ford C-Max – MPV-ul compact. Ford B-Max va fi produs in fabrica de la Craiova, pe care Ford a achizitionat-o la inceputul lui 2008, scrie StiriAuto.

Romanii sunt europenii care practica intens munca nedeclarata, iar angajatorii romani sunt campionii Europei in ceea ce priveste plata drepturilor salariale „in plic”. Cel putin asa rezulta din doua rapoarte realizate la nivelul Uniunii Europene. Plata salariului „in plic” inseamna, de fapt, ca angajatorul plateste salariul sau remuneratia pentru munca suplimentara fara a declara venitul autoritatilor, relateaza revista Cariere.