Lista tranzactiilor lovite de criza trece de 2 mld. euro. Vanzarile Interbrands, cea mai mare afacere din sectorul distributiei cu venituri de peste 1 mld. euro pe an, a bancii Carpatica sau cea a lantului de retail de materiale de constructii Ambient, listarile unor companii mari precum Romtelecom, Hidroelectrica sau a unui pachet de inca 10% din Transelectrica sunt numai cateva dintre tranzactiile esuate sau puse on hold pe termen nedefinit, potrivit datelor centralizate de Business Standard de la companii, banci de investitii sau case de avocatura.

Ce s-a trecut sub tacere la summitul G20. Expertii in economie, cei care au observat indeaproape lucrarile summitului, au apreciat ca au fost unele subiecte care au fost trecute sub tacere. Astfel, reuniunea de la Washington nu a amintit nimic despre asa numitele hedge funds (fondurile speculative cu risc major) si despre tranzactiile CDS (Credit default swap), despre care Time scria in martie acest an ca "ar putea fi instrumentul obscur al unui cutremur financiar", scrie Capital.

BVB a adus un fost bancher londonez sa construiasca o piata regionala la Bucuresti. Bursa de Valori (BVB) intentioneaza sa creeze la Bucuresti o platforma internationala de tranzactionare, pe care marii investitori globali ar urma sa aiba acces la cele mai importante actiuni tranzactionate pe toate bursele din regiunea Europei Centrale si de Est si care ar urma sa fie functionala incepand din vara anului viitor, anunta Ziarul Financiar.

Cine pierde si cine castiga din suspendarea taxei auto. Suspendarea taxei de poluare pentru autoturismele noi starneste controverse. In timp ce conducerea Dacia si importatorii saluta initiativa, piata second-hand acuza abuzul si discriminarea, estimand o majorare a taxei pentru autovehiculele second-hand, analizeaza DailyBusiness.ro

2009, anul de care ne temem toti. Optimismul alimentat de cresterea economica din ultimii ani s-a spulberat rapid in ultimele saptamani. Piata creditelor e in blocaj, companiile anunta concedieri si isi reduc tintele de afaceri, iar oamenii socotesc de doua ori inainte sa mai cumpere ceva. Pentru companiile romanesti, 2009 se anunta un an foarte dificil, cu mult mai multe semne de intrebare decat certitudini in planul de afaceri, scrie Business Magazin.

5 semne ca accelerezi spre faliment. Poti intra in faliment si fara sa fii patron! De exemplu, daca ai luat un credit sau mai multe, iar acum nu le mai poti plati. Sau daca luna de luna toti banii tai se duc pe mancare, haine si intretinere fara sa pui nimic deoparte. Supra-creditarea stupida, Zero economisire, Datoriile tale cresc luna de luna sau intarzii cu plata datoriilor, sunt semnele falimentului in opinia celor de la Solvabil.ro.

„Cautarea vocala” de la Google, declarata extraordinara. Noua aplicatie Google Mobile, activata vocal, pentru iPhone, este in sfarsit disponibila. Indiferent de motivul intarzierii, se pare ca asteptarea a meritat. Aplicatia stie cand telefonul este dus in dreptul fetei si utilizatorul vorbeste catre aparat. Se aude un bip, apoi vorbiti, iar aparatul efectueaza o cautare pe baza cuvintelor rostite de utilizator. Cautarea este extraordinar de exacta, scrie Chip.ro.

Bucurestiul, pe locul 2 in Europa la golirea hotelurilor. Efectele crizei financiare, coroborate cu cresterea numarului de hoteluri se resimt puternic in buzunarele operatorilor, in perioada septembrie 2007- septembrie 2008, gradul de ocupare al hotelurilor din capitala Romaniei scazand cu 14,2%, pana la 61,2%, indica un studiu realizat de compania de consultanta Deloitte, scrie Cotidianul.

Ce companii de la Bursa platesc cele mai mari salarii. Petrom, Rompetrol Well Services, BRD, Rompetrol Rafinare si Zentiva domina topul companiilor listate care si-au rasplatit cel mai bine angajatii in primele noua luni ale anului, potrivit unei analize realizate de Business Standard pe baza raportarilor financiare pe primele noua luni. Companiile de la BVB si-au majorat cu 30% cheltuielile cu salariile in primele noua luni ale acestui an, totalul salariilor plus bonusurile oferite ajungand la aproape trei miliarde lei (815,6 mil. euro).

Cum iti faci o afacere cu bani europeni? O afacere cu fonduri europene s-ar putea face si daca aveti la dispozitie doar cateva mii de euro. Totusi, lipsa pregatirii personalului din sistemul public, birocratia, documentatia stufoasa si intelegerea gresita a activitatii unei firme de consultanta sunt greutati intampinate frecvent in procesul obtinerii de fonduri europene, scrie Capital.

Primele 3.000 de apartamente amanate. Cel putin cinci companii imobiliare au anuntat amanarea inceperii constructiei a circa 3.000 de locuinte, atat in Bucuresti, cat si in tara, acesta fiind, potrivit consultantilor, doar inceputul a ceea ce se dovedeste a fi prima criza reala a pietei imobiliare autohtone, considerata un "El dorado" pana de curand, scrie Ziarul Financiar.

Robotelul corporatist. Pantofi lustruiti, costum, cravata sau fusta de lungime medie, camasa si sacou. Obligatoriu, ceas de firma. Pentru ca totul trebuie sa se incadreze in timp. Geanta diplomat sau mapa. Parul aranjat. Varsta: pana in 35, cel mult 40 de ani. Sunt usor de recunoscut. Sunt angajatii companiilor multinationale. Oameni care s-au transformat in niste roboti programati sa execute perfect ordinele companiei, scrie Adevarul.

Cei care vaneaza energia vantului. Are 100 de metri inaltime, 99 de metri diametru, cantareste cam 300 de tone, se numeste turbina eoliana si trebuie transportata si apoi instalata. Credeti ca transportul si instalarea a peste o mie de astfel de masinarii ar genera un business in Romania in urmatorii ani? se intreaba Business Magazin.

Creditarea caselor, in blocaj. Bancile comerciale solicita Bancii Nationale a Romaniei (BNR) revizuirea regulamentului privind creditarea populatiei, intrucat noile norme au blocat imprumuturile ipotecare, deoarece micsoreaza sumele pe care le pot imprumuta oamenii, scrie Romania libera.

Gmail pe gustul tau: alta interfata, mai multe functii. Better Gmail 2 este o extensie pentru Firefox care iti permite sa-ti configurezi contul de Gmail atat din punct de vedere vizual, cat si functional. Tot ce ai de facut este sa instalezi extensia si sa te joci cu optiunile pe care le ai la dispozitie, scrie go4it.ro

Eugen Voicu nu va mai conduce Aviva Pensii. Eugen Voicu, director general al Aviva Pensii si al Aviva Investors, urmeaza sa cedeze conducerea fondului de pensii lui Alexandru Leondari, odata ce va fi obtinuta aprobarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, scrie Ziarul Financiar.

Posturi noi de la National Geographic. Reteaua National Geographic va lansa, in 2009, doua posturi noi de televiziune, Nat Geo Music si Nat Geo Adventure, potrivit directorului de marketing al retelei in Romania, Anca Ivanciu, citata de Business Standard.

5th Avenue din New York ramane cea mai scumpa destinatie retail a lumii. Conform celui mai recent Raport Global pe Retail CB Richard Ellis (CBRE), retailerii isi indreapta atentia spre cele mai importante capitale ale modei din lume, cum ar fi Hong Kong, Londra si Los Angeles, aici inregistrandu-se cele mai scumpe chirii retail din lume, scrie Capital.

Cadere record, in octombrie, pe piata auto europeana. Evolutia pietei auto reflecta criza economica mondiala, scaderea vanzarilor fiind generalizata. Inca de la inceputul anului, pietele auto au inregistrat o scadere, cea mai accentuata fiind insa pe luna octombrie, de 14,5% fata de aceeasi luna din anul precedent. Scaderea la nivel continental, din ianuarie pana in octombrie, este de 5,4%, scrie AutoNews.

Consum cu 50% mai mic pentru flotele producatorilor care primesc ajutor de stat. Producatorii auto din Statele Unite care primesc ajutor de stat ar trebui sa aiba, pana in 2020, flote de autovehicule cu un nivel al emisiilor cu 50 de procente mai mic decat in prezent, a declarat luni senatorul american Bill Nelson, citeaza StiriAuto.ro.

VW Tiguan - noul lider la categoria SUV. Volkswagen Tiguan este cel mai vandut SUV din Romania, conform rezultatelor oferite de APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile). Tiguan ocupa locul 1 pe segmentul A-SUV, cu 1.498 de unitati vandute in primele 10 luni ale anului 2008, scrie 24auto.ro.