Tunul anului: 1,7 miliarde de euro pentru deszapezire, plombe si marcaje. Un miliard si sapte sute de milioane de euro. Mai mult de 1% din produsul intern brut al Romaniei pe 2008. Aceasta este suma pe care Ministerul Transporturilor o va plati pentru deszapezirea, plombarea, marcarea, curatenia si paza celor 15.900 de kilometri de drumuri nationale pentru urmatorii trei ani (mai exact, pana in toamna lui 2011). In medie, 107.000 de euro pe fiecare kilometru, scrie Capital.

GE Money si Alpha Bank au facut due diligence la Banca Carpatica. Americanii de la GE Money si grupul elen Alpha Bank, care detin deja operatiuni pe piata financiara locala, au derulat recent activitati de due diligence la Banca Carpatica, afirma surse bancare, citate de Ziarul Financiar. Banca este de mai multa vreme la vanzare, procesul de selectare a potentialilor cumparatori fiind condus de banca de investitii Rothschild, angajata la inceputul toamnei.

Energia Europei va trece prin Romania. Conductele sunt sustinute de strategia Bruxelles-ului pentru furnizarea de gaze naturale. Gazele si petrolul din zona caspica trebuie sa tranziteze Romania, sustine Uniunea Europeana, sau sa fie situate la sud de Dunare, conform companiilor ruse, scrie Adevarul.

Raef a pus ochii pe cea mai mare afacere de comert online. Fondul de investitii RAEF si actionarii eMAG, cea mai mare afacere de pe piata comertului online, sunt in negocieri pentru vanzarea pachetului majoritar la cel mai mare magazin online romanesc, spun surse apropiate discutiilor, citate de Business Standard.

Trichet: Omenirea se confrunta acum cu cea mai grava criza financiara de dupa al doilea razboi mondial. Jean Claude Trichet, presedintele Bancii Central Europene, a avertizat la postul britanic de televiziune "Sky News" ca, omenirea se confrunta acum cu cea mai grava criza financiara de dupa al doilea razboi mondial, informeaza Bloomberg, citat de The Money Channel.

Economii in lei cu dobanzi uriase. Este, probabil, cel mai bun moment in care romanii se pot gandi sa economiseasca lei la dobanzi fixe si pe termen lung. Dobanzile practicate de majoritatea bancilor comerciale la depozitele in lei au depasit de mult dobanda de interventie a BNR. Analistii cred ca nu pot trece insa de nivelul ratei Lombard, de 14,25%, scrie Capital.

Al 12-lea ceas pe piata rezidentiala: Blocajul continua la final de an. Tranzactiile sunt o raritate chiar si in cazul proiectelor rezidentiale cu oferte promotionale. Piata rezidentiala va ramane blocata la acest final de an, iar agentii imobiliari nu vad nici o schimbare in acest sens pentru inceputul anului 2009, scrie DailyBusiness.ro.

Chiriile la penthouse-uri, peste 2.000 euro/luna. Bugetul mediu pentru inchirierea unui penthouse in zona centrala sau in nordul Capitalei depaseste 2.000 euro/luna, aceste locuinte fiind tintite in special de catre companii pentru managerii activi in Bucuresti, arata o analiza a firmei de consultanta Coldwell Banker Affiliates of Romania, citata de Ziarul Financiar.

Este oficial: Pe langa eoliene, devin obligatorii centralele clasice. Companiile cu proiecte eoliene pe piata locala mai au la dispozitie aproximativ 1.650 MW in limita carora pot obtine autorizatii de infiintare a parcurilor fara sa fie obligate sa investeasca in paralel si in centrale clasice pentru reglarea sistemului, au anuntat ieri oficialii ANRE, scrie Business Standard.

Vesti proaste pentru firmele care au nevoie de bani. Recesiunea care a lovit economiile din Vest si ultimele anunturi ale agentiilor de rating si-ar putea uni fortele pentru a lasa la anul fara finantare o buna parte din companiile autohtone. Cand ne-au retrogradat ratingul de tara, analistii de la Standard&Poor’s si Fitch au mentionat, printre altele, ca Romania are un deficit de cont curent care continua sa se mareasca, alimentat de „avansul excesiv al sectorului de creditare“, scrie Capital.

Orban: Centura de patru benzi a Capitalei, in 2010. Ministerul Transporturilor va semna saptamana viitoare contractele pentru constructia ultimului tronson din soseaua de centura a Capitalei, largirea acesteia la patru benzi urmand sa fie finalizata pana la finele anului 2010, a declarat ieri ministrul de resort Ludovic Orban, citat de Ziarul Financiar.

Raiffeisen nu mai finanteaza proiecte imobiliare. Banca a renuntat la finantarea proiectelor imobiliare in Romania anul acesta si in 2009 pana nu va observa imbunatatirea conditiilor pietei. In plus, banca a stopat proiectele pe care le avea in pregatire inca din vara, potrivit NewsIn. Suma proiectelor a caror finantare a fost stopata se ridica la 600 de milioane de euro, scrie Cotidianul.

Calculatoarele personale, transformate in supercomputere, cu NVIDIA Tesla. NVIDIA a realizat un supercomputer personal bazat pe o unitate de procesare vizuala (GPU) Tesla, care furnizeaza o putere de procesare echivalenta unui intreg cluster de procesoare (CPU), intr-o unitate desktop de dimensiuni standard, la un pret de aproape 100 de ori mai mic, scrie Chip.ro

Gadgeturile anului. Televizorul cu ecran OLED si sistemul de navigatie cu optiunea „ruta inteligenta“ sunt foarte cautate de pasionatii de tehnologie. In topul celor mai ravnite - si vandute - aparate electronice de inalta tehnologie ale anului se situeaza Sony XEL-1, primul televizor cu ecran OLED (diode electroluminescente organice). Lansat pe piata in decembrie 2007, XEL-1 are o grosime de numai 3 milimetri (in partea cea mai subtire), dar si o diagonala de doar 28 de centimetri, scrie Evenimentul Zilei.

Transferul rapid al fisierelor mari pe net. Fisierele foarte mari se pot expedia fara a mai tine cont de limitele pentru atasamente impuse de providerii de e-mail, prin site-uri specializate in transferul fisierelor. In acelasi timp, cine doreste sa aiba la indemana tot timpul – oriunde s-ar afla – anumite fisiere isi poate crea un hard disk virtual pe unul din site-urile specializate, scrie Romania libera.

Noua generatie Porsche Cayman si Boxster, dezvelita la Los Angeles. Porsche prezinta, in cadrul editiei din acest an a Salonului Auto de la Los Angeles, cea de-a doua generatie a modelului sau de motorizare medie Boxster, precum si o noua versiune Cayman. In cazul noului Boxster, una dintre noutati este motorul de baza, un boxer de 2.9 litri, in sase cilindri, mai performant (255 CP) si mai eficient din perspectiva consumului. Acesta se regaseste si pe Cayman, intr-o versiune mai puternica, de 265 CP, scrie 24auto.ro.

Noua Mazda3 a fost lansata in America. Noua generatie de Mazda3 a fost dezvaluita publicului american. Masina este construita pe o platforma globala si se inscrie in conceptul de design “Zoom-Zoom”, lansat de Mazda in urma cu un an. Noua Mazda 3 va ajunge in showroom-uri pana in 2010 si va fi disponibila in varianta hatchback cu 5 usi, break si sedan. In Romania vehiculul va sosi in primavara lui 2009, scrie StiriAuto.ro.