De luni, BNR lasa bancilor lei in plus pentru credite. BNR va incepe sa lase la dispozitia bancilor mai multi lei pentru ca acestea sa reia procesul de finantare a economiei. De luni intra in vigoare reducerea rezervelor minime obligatorii in moneda nationala. Sistemul bancar romanesc intampina in acest moment dificultati majore in reluarea procesului de creditare, iar prelungirea acestei situatii poate conduce la efecte negative in economia reala. Simptomele crizei de resurse se regasesc in sistarea de facto a imprumuturilor in euro, in dobanzile mari pentru depozitele in lei si in cele prohibite la creditele in moneda nationala. In acest context, Banca Nationala va lasa mai multi lei la dispozitia bancilor, scrie Cotidianul.

Dezvoltatorul EFG: Toata lumea ar trebui sa intre in vacanta. Jeff Kirby, CEO si actionar al dezvoltatorului imobiliar European Future Group (EFG), implicat in 14 proiecte pe piata locala, a trecut la aplicarea planului de criza al companiei care prevede concedieri, reduceri de salarii si stoparea proiectelor rezidentiale. EFG anuntase investitii de 1,4 mld. euro. "Toata lumea ar trebui sa intre in vacanta pentru 18 luni, sa se relaxeze, sa citeasca mai multe carti, sa piarda din kilogramele in plus acumulate. In aceasta perioada exista o singura alternativa: 'on hold', iar criza de-abia incepe", suna scenariul pesimist al sefului EFG, anunta Ziarul Financiar.

Cele mai "procesomane" companii de la Bursa. Care sunt companiile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu cele mai multe procese in ultimul an si ce implicatii are acest lucru, in cazurile respective, asupra evolutiei actiunilor sunt intrebari la care analistii pietei de capital au incercat sa raspunda pentru DailyBusiness.ro. "Doua companii s-au remarcat in mod deosebit: SIF Transilvania si, ceva mai demult, Oltchim. Cred ca aceste doua companii au facut obiectul celor mai multe prezente in instanta in ultimul an", a spus Paul Brendea, analist SSIF Prime Transaction.

Proiectul Dambovita Center irita Ordinul Arhitectilor. Dupa ce a primit „binecuvantarea“ Comisiei tehnice din primarie, mallul ce va rasari in zona Eroilor va da traficul peste cap. La o saptamana dupa ce a primit avizul specialistilor din Primaria Capitalei, proiectul Dambovita Center suscita nemultumirea filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), care se impotriveste „dezastrului“. Arhitectii spun ca mallul, care va ingloba Casa Radio si se va extinde cu trei zgarie-nori pe terenul din spatele cladirii existente, solicita derogari majore de la Planul Urbanistic General (PUG) si aduce prejudicii orasului, atat la nivelul aspectului, cat si al functionalitatii, prin aglomerarea unei zone care si asa abia face fata traficului, scrie EVZ.

Nou tren international Brasov-Budapesta si retur. CFR Calatori va introduce in circulatie, incepand cu data de 14 decembrie 2008, un nou tren international in relatia Brasov - Budapesta si retur. Trenul "Harghita" va deservi localitatile de pe magistrala 400 Brasov – Deda – Cluj Napoca – Oradea – Budapesta, anunta Capital.

Dezvoltatorii: actiunea statului in real estate nu va opri caderea. Guvernul a aprobat marti si miercuri doua ordonante cu impact direct asupra consumatorilor de pe piata imobiliara. Prima lege reduce cota TVA la 5% pentru locuintele sociale si cele cu suprafata construita de maximum 120 mp, in valoare de pana la 100.000 de euro, chiar si pentru persoanele care vor sa cumpere o casa mai mare. A doua lege aproba proiectul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, care prevede ca agentii imobiliari trebuie sa prezinte consumatorului, inainte de incheierea contractului, informatii privind imobilul care va fi tranzactionat, scrie Business Standard.

Topul celor mai valoroase 100 companii din Romania. Ziarul Financiar publica a treia editie a topului companiilor valoroase. Petrom a ramas pe locul I. Petrom, Orange si Vodafone sunt cele mai valoroase companii din Romania, dar fiecare valoreaza substantial mai putin decat anul trecut, arata Topul celor mai valoroase 100 de companii din Romania, publicat de Ziarul Financiar in colaborare cu casa de investitii Capital Partners. Petrom a fost evaluata, ca si BRD, Alro, Transgaz sau Transelectrica, pe baza capitalizarii bursiere la 30 septembrie 2008. Pentru restul companiilor, valorile au fost obtinute pe baza tranzactiilor similare ale altor companii din sector sau pe baza multiplilor derivati din valoarea unor companii de acelasi profil cotate pe bursele straine.

Investitie de 60 mil. euro intr-un parc eolian de 35 MW in Tulcea. Blue Planet, parte a holdingul Blue Investments, va construi printr-o investitie de 60 mil. euro un parc eolian de 35 MW la Baia, in judetul Tulcea, a anuntat joi compania. Aflat deja in faza de constructie, parcul eolian de la Baia va fi echipat cu 14 turbine Nordex N90 de 2,5 MW si urmeza sa fie finalizat la sfarsitul lui 2009, potrivit DailyBusiness.

Analistii: nu este un moment bun ca BNR sa relaxeze normele de creditare. Dupa parerea lor, aceste norme au limitat impactul crizei in Romania. Bancherii spun ca daca normele nu sunt modificate creditul ipotecar va ramane blocat. Analistii economici in­de­pendenti, din afara mediului bancar, spun ca nu este un moment bun pentru ca Banca Nationala a Romaniei sa relaxeze creditarea acum, cand bugetul familial este si asa pus sub presiune de caderea leului sau de amenintarea somajului. Mai mult decat atat, spun ei, normele BNR au contribuit sensibil la evitarea unor efecte si mai puternice ale crizei internationale asupra Romaniei, scrie Gandul. “Ca sa dam Cezarului ce e al Cezarului trebuie sa recunoastem ca aceste norme au contribuit la limitarea impactului crizei internationale in Romania. Nu cred ca BNR se va grabi sa aduca modificari. Momentan sunt sute de mii de romani in pericol de a ramane fara serviciu. Nu cred ca este indicat tocmai acum sa relaxezi creditarea”, a declarat Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Fond de Pensii.

Heineken investeste la Craiova si isi mareste cota de piata. Heineken Romania, principalul jucator pe piata interna a berii, a investit 22 milioane de euro in fabrica de bere din Craiova, sumele fiind destinate pentru modernizarea si marirea capacitatii de productie a unitatii. In urma acestor investitii, Heineken isi va consolida pozitia de lider pe piata interna, cu o cota de piata de peste 30%, scrie Business Standard.

Romanii au 1,3 milioane de metri patrati pentru cumparaturi. Spatiul comercial in Romania a crescut in primele 10 luni ale anului cu aproape 50% fata de stocul existent la finele lui 2007, conform raportului "Romanian Retail Market" lansat de compania de consultanta imobiliara CBRE Eurisko. In ultimii patru ani, spatiul comercial in cadrul centrelor comerciale de pe piata locala a crescut de peste sase ori, ajungand in prezent la o suprafata inchiriabila totala de 1,35 milioane de metri patrati, scrie Ziarul Financiar.

Ford Fiesta sedan. Ford a prezentat, la Salonul Auto de la Guangzhou, China, versiunea sedan a noii generatii Fiesta, care nu este altceva decat varianta de serie a conceptului Verve, dezvaluit anul trecut. Modelul va fi produs in Thailanda si Mexic, pentru piata nord-americana, iar pentru piata chineza va fi produs la fabrica din Beijing. Ford va investi 3 miliarde de dolari in fabrica din Mexic, unde productia urmeaza sa creasca la 500.000 de unitati anual, ceea ce va duce si la suplimentarea cu 4.500 de locuri de munca, scrie AutoNews.

Gigantii energiei sparg cu 3 mld. € monopolul statului in centrale. Marile companii de utilitati din Europa - Enel, RWE, CEZ sau GDF Suez -, au facut ieri, la Bucuresti, un pas decisiv in spargerea monopolului statului roman pe piata productiei de electricitate, estimata la aproape 4 mld. euro pe an. Sase investitori straini puternici au semnat un acord prin care intra ca actionari in afacerea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, ridicand astfel valoarea angajamentelor de investitii private in productia de energie la peste 3 mld. euro, potrivit calculelor Business Standard.

Doar in patru judete populatia are economii mai mari decat creditele contractate. Populatia din patru judete din Romania a economisit mai mult decat a imprumutat, pentru restul tarii bancile fiind nevoite sa finanteze creditele acordate din surse externe, arata datele BNR. Bucuresti, Mures, Harghita si Bacau aveau in luna septembrie economii totale mai mari cu 5,3 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) decat creditele contractate, in timp ce la nivel agregat, depozitele au fost mai mici cu 13,3 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro) decat creditele contractate, noteaza Ziarul Financiar.

Romania ar putea pierde 3 miliarde de euro la export. Romania este captiva in piata europeana, deoarece de aici vin si investitiile, si relatiile, si banii. Exporturile catre Germania si Franta depind masiv de industria auto, iar cele catre Italia de lohn. Romania nu reuseste sa acopere cu banii obtinuti din exporturi decat o parte din valuta cheltuita pe importuri, creand astfel cea mai mare vulnerabilitate a economiei. Pana in luna august, un leu mai slab si finalizarea unor investitii au sustinut accelerarea exporturilor intr-un ritm care-l depasea pe cel al importurilor. Insa incetinirea economiilor principalilor nostri parteneri de comert – Italia si Germania –, ca efect al crizei financiare internationale, poate stopa expansiunea exporturilor, intrucat aproape o treime din exporturile noastre sunt absorbite de cele doua mari economii europene, scrie Romania libera.

Abonament pentru calatoriile cu trenul in Europa. Cei care vor sa calatoreasca prin Europa cu trenul au la dispozitie oferta „InterRail” a CFR Calatori, care permite calatorii nelimitate in 30 de tari. Calatorii au la dispozitie doua variante, respectiv InterRail Global Pass si InterRail One Country Pass. Prima are o valabilitate de 5 zile, 10 zile, 22 de zile si o luna si cuprinde 30 de tari europene. A doua varianta propusa de CFR are o valabilitate de 3, 4, 6 sau 8 zile la alegere dintr-o luna de zile, pe parcursul unei singure tari din cele 30 cuprinse in oferta InterRail, noteaza Gardianul.

VW Scirocco de politie, imaginea tuningului german. Volkswagen Scirocco a devenit noua imagine a campaniei "TUNE IT! SAFE!", defasurata de autoritatile germane. Volkswagen Scirocco a devenit imaginea campaniei de promovare a sigurantei in tuning din Germania. Aceasta campanie se numeste “TUNE IT! SAFE!” si a aparut in urma unui parteneriat dintre ministerul german al transporturilor si VDAT eV, asociatia germana a tunerilor de automobile. Vehiculul promotional prezinta numeroase elemente aftermarket de la companiile participante la aceasta campanie si va fi imaginea TUNE IT! SAFE! in anul 2009. Pentru a face o impresie mai buna in fata tinerilor - principalul target al campaniei - masina este "imbracata" in culorile politiei germane, scrie AutoMarket.

Google introduce temele pentru Gmail. Pana acum, cei care doreau sa schimbe interfata Gmail erau nevoiti sa apeleze la diverse trucuri, in general extensii de Firefox. Nu mai e nevoie de trucuri. Google a adaugat o optiune in Gmail, unde utilizatorul va putea opta pentru una din temele disponibile. Optiunea de schimbare a temelor poate fi regasita la Settings. Este posibil ca, deocamdata, aceasta sa nu apara in totate conturile. Google introduce treptat functiile noi de Gmail, scrie Go4it.ro