UE da banii promisi fermierilor din tarile sarace. Ministrii de finante din UE au convenit astazi sa deblocheze suma de 1 miliard de euro promisa agricultorilor din tarile sarace, conform unei surse diplomatice preluata de presa internationala. Acordul prevede ca plasarea banilor sa se faca in 3 transe in perioada 2008-2010, iar prima etapa va fi chiar in acest an si va cuprinde 270 de milioane de euro, scrie Capital.

Isarescu: Romania este privita ca un elev nabadaios, primul depunctat din clasa din care face parte. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat joi seara, in cadrul GALEI ZF, ca situatia Romaniei este mai buna decat situatia altor tari din regiune, chiar daca agentiile de rating au evaluat-o ca fiind singura din Uniunea Europeana sub nivelul de investment grade. Isarescu a comparat situatia actuala cu criza din 1998-1999, cand agentiile de rating au mentinut calificativul scazut acordat Romaniei mult timp dupa ce situatia critica fusese depasita, noteaza Ziarul Financiar.

Craciun cu brad din import. Si in acest an, majoritatea populatiei va cumpara brazi si molizi din tarile nordice, deoarece RNP nu taie mai mult de 100.000 de pomi. Si anul acesta vom apela la pomii de Craciun din import, adusi din Danemarca si Norvegia. Romsilva nu scoate la vanzare decat 70.000 de brazi si 30.000 de molizi, pe care-i vinde in marea majoritate agentilor economici la un pret derizoriu cuprins intre 10 si 30 de lei (pentru un copac de pana-n 2,5 metri). Pretul pentru un copac Romsilva creste cu 10 lei pentru fiecare metru in plus. Diferentele dintre cei romanesti si cei de import sunt notabile. Astfel ca, desi sunt mai scumpi, pomii importati sunt mai estetici, mai bogati in ramuri datorita faptului ca sunt crescuti special pentru a fi comercializati in aceasta perioada, scrie EVZ.

Avioane Craiova, inca 16 zile de asteptare. Italienii de la Alenia au cerut timp pentru a analiza afacerea. Cehii de la Vodochody vor sa mai incerce o data. 60% din personal se afla in somaj tehnic. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a amanat cu 16 zile, pana in data de 10 decembrie, termenul limita pentru depunerea ofertelor de preluare a companiei Avioane SA Craiova, la cererea italienilor de la firma Alenia. Ofertele de preluare a pachetului majoritar de 80% din constructorul de avioane roman trebuiau depuse initial pana luni, 24 noiembrie, insa firma italiana Alenia a solicitat o amanare a termenului, deoarece considera ca nu a avut suficient timp pentru a studia situatia financiara a companiei, noteaza Romania libera.

Piata luxului din Romania: Semnele nu sunt prea bune pentru 2009. Anul 2009 se anunta a fi, in contextul crizei financiare globale, unul de incercare pentru piata romaneasca de produse de lux. Cativa dintre jucatorii pietei locale de lux au detaliat, pentru DailyBusiness.ro, cum a evoluat cererea si la ce se asteapta. Piata romaneasca a produselor de lux este evaluata la nivelul sutelor de milioane de euro.

Guvernul Marii Britanii ar putea impune bancilor sa acorde credite companiilor mici. Ministrul britanic al finantelor, Alistair Darling, are in vedere impunerea unor conditii mai aspre pentru a determina bancile sa acorde imprumuturi companiilor mici, aflate in dificultate financiara, din cauza impactului crizei creditelor, conform mai multor ziare, citate de Reuters. Presa a aratat vineri ca Darling vrea sa ia masuri pentru sprijinirea companiilor mici, printre care si reducerea dobanzilor pentru imprumuturile acordate acestor intreprinderi, scrie Business Standard.

Prigoana spune ca e gata sa vanda 60% din Rosal Grup cu minim 150 mil. euro. Silviu Prigoana negociaza cu doua companii vanzarea participatiei sale de 60% din cadrul firmei de salubrizare Rosal Grup, a carei valoare, incluzand terenurile din portofoliu, este estimata de omul de afaceri la 250-300 milioane euro, a declarat Prigoana pentru DailyBusiness.ro. Astfel, suma incasata de Prigoana s-ar ridica la 150-180 milioane euro.

Fibra optica pentru fiecare german. Cancelarul german Angela Merkel vrea ca toti germanii sa aiba conexiune rapida la internet, se arata intr-un articol aparut in presa locala. "Vreau sa extind reteaua de fibra optica", a declarat Merkel, in cadrul unui summit pe tema tehnologiei si internetului. Aceasta a adaugat ca este importanta ca fibra optica sa ajunga inclusiv in zonele rurale ale Germaniei, noteaza Capital.

Dacia Sandero este Masina Anului 2009. Da, ati citit bine: hatchback-ul producatorului autohton a castigat premiul "Masina Anului 2009"... in Romania! Cu 146 de puncte, Dacia Sandero a surclasat modele precum Volkswagen Tiguan (101 puncte), Subaru Forester (91 puncte), Mazda6 (90 puncte), Honda Accord (87 puncte) sau Opel Agila (86 puncte). Printre premianti s-au mai numarat si VW Tiguan, care a fost numit "SUV-ul anului 2009 in Romania" si Jaguar XF, care a castigat titlul "Designul anului 2009 in Romania". Juriul a fost format din membri Uniunii Ziaristilor si Editorilor Auto din Romania (UZEAR), scrie Auto.ro

Fuziunea din Olanda a bancilor ABN si Fortis a fost oprita. Fuziunea dintre afacerile olandeze de retail ale Fortis si ABN Amro nu se va mai produce, conform deciziei de vineri a Ministerului Finantelor din Olanda, arata un ziar olandez, citat de Reuters. Guvernul olandez a decis in octombrie sa achizitioneze pentru 16,8 miliarde euro (21 miliarde dolari) divizia olandeza a grupului financiar Fortis, ce include si banca ABN Amro, preluata in urma cu un an. Fortis a preluat ABN impreuna cu bancile Royal Bank of Scotland (RBS) si Santander pentru 70 miliarde euro si planuia integrarea retelei de retail a ABN cu operatiunile proprii, scrie Business Standard.

Creditul de casa cere venituri de mii de euro. Desi gradul de indatorare a scazut, noile norme de creditare impuse de BNR au redus mult sumele ce pot fi imprumutate. Familiile care vor sa contracteze un imprumut bancar ipotecar pot sa-si ia gandul de la acesta daca nu au un venit cumulat de minimum 1.500 de euro. Astfel, daca membrii familiei au varste cuprinse intre 25 si 30 de ani, sunt fara datorii si vor sa-si ia un credit, ar trebui sa aiba salarii cumulate de cel putin 1.800 de euro (7.000 de lei) ca sa poata contracta un credit ipotecar, noteaza EVZ.

Colliers: Numarul de tranzactii cu terenuri a scazut cu 50% in Bucuresti. Numarul tranzactiilor cu terenuri a scazut cu 50% in primul semestru al acestui an in Bucuresti, comparativ cu aceeasi perioada din 2007. Un motiv al scaderii numarului de tranzactii este activitatea mult mai redusa a investitorilor speculativi, potrivit unui studiu de piata Colliers, scrie DailyBusiness.

Honda FC Sport, o veritabila sportiva ecologica. Honda a creat un nou vehicul care functioneaza cu ajutorul celulelor de hidrogen. Si este unul sportiv. Modelul se numeste Honda FC Sport si este cel de al doilea vehicul care utilzeaza aceasta tehnologie, dupa Honda FCX Clarity. Comparativ cu primul vehicul pe hidrogen, coupe-ul sportiv Honda FC Sport are mai multi cai putere si este mai performant, scrie StiriAuto.ro

Seful SIF Muntenia: Vom da un dividend de 11% din pretul actiunii. Petre Szel, seful SAI Muntenia Invest, societate care administreaza activele SIF Muntenia, crede ca in 2009 dividendul va fi de 0,07-0,08 lei pe actiune. La pretul actiunii din 21 noiembrie de pe bursa de 0,6250 lei, asta inseamna un randament de 11-13%, scrie Cotidianul.

Un somaj mare – cosmarul bancilor angajate pe piata imobiliara. Valoarea de piata a apartamentelor vechi cu care au fost garantate creditele acordate in intervalul octombrie 2007-martie 2008 a scazut cu 25% si cu pana la 50%, in cazul terenurilor, spun brokerii de credite. Un somaj mare – cosmarul bancilor angajate pe piata imobiliara. Scaderea preturilor de pe piata imobiliara din ultimele sase luni va da batai de cap bancherilor, in perioada urmatoare, considera brokerii de credite. Problemele vor aparea in momentul in care clientii care au garantat creditele bancare cu case si terenuri vor intra in incapacitate de plata. Pana la urma, banca va trebui sa apeleze la solutia extrema a recuperarii datoriilor prin executarea silita a rau-platnicului, scrie Gandul.

Cadouri de Craciun din mallurile occidentale. Un sejur la shopping in capitalele europene costa intre 600 si 3.000 de euro. Perioada premergatoare sarbatorilor de iarna reprezinta pentru romanii cu dare de mana o buna ocazie de a imbina vizitarea unor celebre orase ale lumii cu shoppingul. Aceasta cu atat mai mult cu cat, inca de la inceputul lunii noiembrie, centrele comerciale din marile capitale ofera reduceri semnificative, iar oamenii pot sa cumpere din vreme cadourile de Craciun. Insa pentru asemenea distractie, turistii pot cheltui chiar si cateva mii de euro, scrie Gardianul.

Asus Eee PC S101: regele netbook-urilor. Pe piata calculatoarelor portabile, segmentul netbook-urilor reprezinta o adevarata oaza pentru producatorii care vor sa iasa in fata cu ceva nou. Totul a pornit cu aparitia Eee Pc-ului si tot Asus incearca acum sa extinda segmentul si sa inglobeze calculatoare din ce in ce mai aratoase si mai performante. Asus Eee PC S101 este cel care forteaza limitele si ni se infatiseaza intr-o tinuta de lux, multumita celor doua cristale Swarovski amplasate pe extremele articulatiei dintre display si corpul principal, informeaza go4it.ro

Sistem Ecologic Drive Assist de la Honda. Producatorul japonez a implementat un nou sistem botezat Honda Ecological Drive Assist System, care ii ajuta pe soferi sa economiseasca combustibil. Noua tehnologie va fi disponibila incepand cu primavara anului 2009. Honda Ecological Drive Assist System este primul sistem din lume care combina trei functii diferite pentru a spori economia de combustibil: ECON Mode, Guidance Fonction si Scoring Fonction. Functia ECON Mode controleaza motorul, transmisia si alte componente, “pregatindu-le” pentru a pune in practica un consum eficient de combustibil, scrie Auto.ro