Cine angajeaza peste 40.000 de oameni in plina criza. Retailul, industria agroalimentara, serviciile de securitate si paza, IT-ul si telecomul sunt industrii care continua sa faca angajari masive, chiar si in contextul crizei, in timp ce constructiile, auto si textilele conduc in topul concedierilor din acest final de an, potrivit Business Standard.

Manfred Kets de Vries, calauza vremurilor irationale. In vremuri irationale sunt putine vocile calauzitoare. Manfred Kets de Vries (INSEAD), omul care a sondat psihicul unei pleiade de CEO globali, ofera cateva puncte de sprijin, scrie Money Express.

Bancile straine ne-au luat iar in vizor. Previziunile macroeconomice din afara s-au inrautatit inca o data ca urmare a datelor si mai proaste din zona euro, subliniind datoria externa. Analistii insa nu mentioneaza ca 85% din datoria externa este privata, scrie Ziarul Financiar.

Sa cumpar acum o casa? Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca nu este momentul de a cumpara o casa acum in Romania. „Nu exista certitudinea asupra dobanzii, cel mai bine e sa nu ai de-a face cu bancile din Romania. Cu asemenea banci, nu este bine niciodata sa cumperi o casa. Cu banii jos este varianta cea mai buna”, sustine Serbanescu in Capital.

Preturile locuintelor vechi au atins minimul psihologic pentru proprietari. Preturile de tranzactie ale locuintelor vechi din Capitala au inregistrat scaderi de pana la 40% fata de sfarsitul anului trecut, astfel ca au atins pragul minim psihologic pentru proprietari, sustin reprezentantii portalului imobiliar MagazinulDeCase.ro, citati de DailyBusiness.

E.ON intra in liga miliardarilor. Frank Hajdinjak, actualul presedinte al Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, va prelua, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2009, conducerea operatiunilor locale ale gigantului energetic german de utilitati E.ON, dupa unirea activitatilor de gaze si electricitate intr-o companie cu un business de peste un mld. euro , care va intra direct in topul celor mai mari firme din economia autohtona, au declarat pentru Business Standard surse din piata.

Sunset Residences, cel mai mare ansamblu rezidential din Drumul Taberei, a fost oprit. Compania ungara Ablon, care a lansat la inceputul anului ansamblul rezidential Sunset Residences din cartierul bucurestean Drumul Taberei, a oprit constructia proiectului si a inchis show-room-ul de vanzari, urmand ca persoanele care au achitat avansurile si taxele de rezervare pentru locuinte in cadrul proiectului sa primeasca banii inapoi, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din piata imobiliara.

Strainii se inghesuie la kilowati in Romania. Mai multe companii europene mari semneaza pe banda rulanta acorduri de asociere pentru constructia de noi centrale termoelectrice. Multinationala europeana Electrabel, detinuta de consortiul Gaz de France-Suez, si compania de stat Termoelectrica vor semna azi un memorandum de intelegere pentru construirea unei termocentrale la Borzesti, pe amplasamentul pe care Termoelectrica detine deja o centrala, scrie Cotidianul.

STUDIU: Piata romaneasca de produse alimentare are potential. Potrivit unui studiu realizat de Research and Markets pe tema pietei de bauturi din Romania, piata de la noi nu este recomandata in prezent investitorilor straini din punctul de vedere al sigurantei, dar poate fi, totusi, o solutie profitabila, scrie Capital.

Se vinde eMAG-ul? Mai multe voci spun ca eMAG, cel mai mare magazin online, se afla in fata unor acute dificultati financiare. Atat de acute incat sa aduca actionarii la masa negocierilor de vanzare. Contactat telefonic, Radu Apostolescu, principalul actionar al eMAG, a respins categoric acest scenariu, scrie Money Express.

Fostul sef al Baneasa vede proprietati mai ieftine cu 80% pentru anul viitor. Britanicul Michael Lloyd, fostul managing director al proiectului Baneasa din nordul Capitalei, care lucreaza in prezent la formarea unui fond de investitii pentru achizitii imobiliare, apreciaza ca multi dezvoltatori intampina dificultati majore in aceasta perioada si vor fi fortati sa vanda proprietatile la discounturi semnificative, de pana la 80%, pentru a evita falimentul, scrie Ziarul Financiar.

Furnica: Veniturile bancherilor s-ar putea reduce la jumatate. Este posibil ca o parte a managerilor din sistemul bancar romanesc sa nu mai primeasca bonusurile cu care s-au obisnuit in ultimii ani, bonusuri care reprezentau cel putin 100% in raport cu salariul fix, spune Radu Furnica, presedintele firmei de Executive Search Leadership Development Solutions (LDS), citeaza Business Standard.

Campioni europeni la bonificarea economiilor in euro. Bancile locale au intrat, de vreo doua luni, intr-o competitie dura pentru atragerea economiilor romanilor, deoarece grupurile-mama nu le mai pot asigura finantarea, pentru moment, ceea ce a urcat dobanzile pentru depozitele in valuta pana la cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana, scrie Romania libera.

Aurul si depozitele bancare aduc profit pe timp de criza. Ati economisit 10.000 de lei si nu stiti cum sa-i inmultiti? Aveti la indemana mai multe variante, de la banalul depozit bancar pana la plasamentul in aur si chiar la investitiile imobiliare. Nu luam in discutie plasamentele pe piata de capital, dat fiind ca suma nu este foarte mare, scrie Gandul.

Politele CASCO raman neprofitabile. Societatile de asigurari sustin ca ies in pierdere pe segmentul RCA si CASCO din cauza unui numar mic de clienti, de doar 20%, in timp ce 80% din clienti nu au nicio dauna. Aplicarea unei fransize de 100 de euro ar putea reduce cu aproximativ 12% numarul de daune la politele auto, scrie Adevarul.

Vulnerabilitate importanta descoperita in Vista. A fost descoperita o vulnerabilitate din Vista, care ar putea distruge sistemul, insa un remediu pentru aceasta este asteptat doar in momenul lansarii urmatorului service pack. Vulnerabilitatea ar putea permite atacuri de tip denial-of-service sau ascunderea de programe de tip rootkit pe computere care folosesc sistemul de operare, scrie Chip.ro.

Porsche Panamera, primele imagini oficiale. Porsche a dat publicitatii primele imagini cu noul Panamera, “familiala” cu 4 usi (de fapt 5, daca luam in calcul si deschiderea posterioara, tip hayon) si 4 locuri, prevazuta sa apara pe piata in vara anului viitor, la un pret inca neprecizat. Cu o lungime totala de aproape 5 metri (4,97), Panamera este mai lunga decat Cayenne, in timp ce inaltimea de doar 1,42 metri este specifica unui automobil cu alura sportiva, scrie 24auto.ro.

Au aparut primele fotografii cu noul Citroen C3. Primele fotografii ale noului Citroen C3 luate undeva in sudul Frantei au inceput sa se raspandeasca prin presa. In ciuda prelatei care face sa semene mai mult cu cutie de pantofi, se poate ghici ca avem de-a face cu versiunea coupe a noului C3. Atat berlina, cat si varianta coupe sunt asteptate in a doua jumatate a anului 2009, scrie auto.ro .