Primul CEO care vorbeste de scadere in telecom. Chris Bataillard, CEO al Telemobil, compania care opereaza reteaua Zapp pe piata locala, este primul executiv din randul celor cinci mari operatori de telefonie mobila care vorbeste despre o posibila scadere a businessului de telecom in 2009. Pana acum, sefii Orange Romania si Vodafone Romania, primii doi jucatori din piata, au admis ca scaderea avansului economic prognozata pentru anul viitor va afecta ratele de crestere ale industriei telecomunicatiilor, scrie Business Standard.

Croitoru, BNR: Consumul trebuie taiat la anul cu 5-6 miliarde de euro. O ajustare ordonata si puternica a contului curent de 4% din PIB este strict necesara pentru a "indulci" modul in care investitorii straini vor decide sa reduca finantarile externe din Romania, apreciaza Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, citat de Ziarul Financiar. Reducerea deficitului de cont curent cu 4% ar echivala cu reducerea consumului cu 5-6 mld. euro.

Averi de top in parlament. Opt dintre cei mai bogati 300 de romani fac parte din noul legislativ, averile lor insumand peste 2,5 miliarde de euro, potrivit „Capital“. Trei dintre bogati au fost parlamentari si in legislatura trecuta, adica Dan Voiculescu, Verestoy Attila si Calin Popescu-Tariceanu, scrie revista „Capital“. Voiculescu a renuntat, cel putin pe hartie, la averea estimata de Top 300 Capital la 1,5-1,6 miliarde de euro, in favoarea fiicelor sale. Verestoy, senator UDMR de Harghita, avea, in 2007, o avere evaluata la 80 de milioane de euro, dar cu pierderi mari anul acesta din cauza prabusirii Burselor, scrie Evenimentul Zilei.

Criza imobiliara diversifica oferta de locuinte date spre inchiriere. Recesiunea imobiliara va diversifica oferta de locuinte date spre inchiriere, piata rezidentiala premium si de lux inregistrand in urmatorul an cea mai mare oferta de proprietati date spre inchiriere, scrie Capital.

EBS Romania, una dintre cele mai bune companii pentru care sa lucrezi. Compania software EBS Romania s-a clasat pe locul 9 in „Top 100 cele mai bune companii pentru care sa lucrezi”, realizat de revista Capital. Compania EBS este prima companie clujeana si singura din domeniul IT situata in top 10. Dincolo de beneficiul de imagine obtinut prin prezenta EBS in acest top, rezultatele furnizate de realizatorii studiului arata ca angajatii EBS apreciaza conditiile de munca oferite de companie, pachetul si avantajele salariale, calitatea colaborarii in cadrul companiei si conditiile de dezvoltare profesionala, scrie Revista Cariere

Constantin Stroe propune 12 masuri pentru relansarea industriei auto. Vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, a declarat ca va inainta catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, 12 masuri de salvare a industriei auto locale. Initiativa vine dupa ce Dacia a anuntat ca va opri productia pentru a patra oara in ultimul trimestru, iar vanzarile de masini noi au scazut cu 50% in noiembrie, scrie Business Standard.

Supraproductie? Recolta e din belsug, pretul graului a scazut la jumatate, dar cumparatorii sunt tot mai putini. Sa fie acestea semnele unei crize de supraproductie in agricultura romaneasca?se intreaba Money Express.

Manda: E mai usor sa lansezi o banca in perioada de criza, concurenta este mai redusa. Horia Manda, care coordoneaza fondurile de investitii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) si Balkan Accession Fund (BAF), spune ca transformarea Capa Finance in banca tine de necesitatea atragerii de finantare. Manda este de parere ca actuala criza financiara creeaza o oportunitate, deoarece concurenta este mai redusa, ceea ce ofera ragazul necesar construirii unei institutii, scrie Ziarul Financiar.

Petrecerile de Craciun ale companiilor au bugete mai sarace anul acesta. Majoritatea companiilor importante de pe piata romaneasca au hotarat anul acesta sa organizeze petreceri de Craciun, in ciuda crizei economice, micsorand insa bugetele cu 15-20%, scrie DailyBusiness.

963 de milioane de oameni, subalimentati. Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru alimentatie si agricultura, 963 de milioane de persoane au suferit de foame in 2008, cu 40 de milioane mai mult decat in 2007. Numarul persoanelor subalimentate a crescut in mod special din cauza cresterii pretului la alimente, se arata in raportul FAO, citeaza Capital.

Imparatul e gol. Marii cheltuitori corporate ar putea sa-si inchida afacerile, pe masura ce criza creditelor le-a expus datoriile. Anterior crizei financiare, CEO-ul Las Vegas Sands Corp. tintea foarte sus, extinzandu-se agresiv in Asia. Acum, odata cu prabusirea cheltuielilor consumatorilor, ceea ce parea candva stiinta a devenit un pariu nefericit. 9.000 de constructori ce ridicau giganticul cazinou din Macao al lui Sheldon Adelson vor fi concediati, anunta Money Express.

Creditarea in valuta s-a blocat. Creditul de consum s-a redus cu 90 milioane lei in octombrie, din cauza unei scaderi cu 420 milioane lei a imprumuturilor in valuta, care nu a putut fi compensata de o crestere usoara, cu 330 milioane lei, a creditelor in lei. Portofoliul de credite in valuta acordate companiilor a scazut cu peste 700 milioane lei in octombrie fata de septembrie, conform datelor BNR, scrie Romania libera.

35% din apartamentele cu doua si trei camere, retrase de la vanzare. O treime din apartamentele cu doua si trei camere a fost retrasa de la vanzare in noiembrie, conform raportului lunar al portalului Anunturiparticulari.ro. Potrivit statisticii realizate in noiembrie, piata imobiliara a prezentat un declin brusc, de 42% pentru garsoniere, de 35% in cazul apartamentelor cu doua si trei camere si de 21% pentru apartamentele de patru camere, scrie Business Standard.

PwC: Evitati la sange orice intarziere. Companiile trebuie sa-si regandeasca toate strategiile la noua situatie, fara ca noile proiecte sa fie adoptate sub influenta panicii, a declarat ieri Speranta Munteanu, Senior Director la PricewatherhouseCoopers, citat de Ziarul Financiar. "Toate proiectele in derulare trebuie revizuite. Sa evitati la sange orice fel de intarziere in ceea ce va propuneti sa faceti, pentru ca in situatii de criza orice intarziere se multiplica imediat!", a explicat ea.

Tendinte economice. Institutul National de Statistica (INS) estimeaza in perioada noiembrie 2008 – ianuarie 2009, o scadere a numarului salariatilor din industria prelucratoare si constructii, o stabilitate in comertul cu amanuntul si o crestere in sectorul de servicii, in raport cu lunile anterioare, scrie Revista Cariere.

Telenovelele turcesti ii vrajesc pe romani. Audienta postului Kanal D a crescut in luna noiembrie cu 38% datorita difuzarii serialului „1001 de nopti” si a altor productii de acest gen din Turcia. National TV a depasit audienta OTV. In luna de campanie electorala, Realitatea TV a ajuns a patra televiziune in urban. TVR 1 a cazut in coada topului de audienta, scrie Adevarul.

Modificari importante in a doua versiune beta pentru Firefox 3.1 beta. In noua versiune exista suport video si audio incorporat in paginile web, un serviciu integrat pentru ca site-urile sa localizeze un anumit utilizator, daca acesta este de acord, navigare privata, suport pentru programe mai puternice bazate pe web si engine-ul TraceMonkey pentru rularea de programe JavaScript, cu scopul de realizarea de site-uri sofisticate. TraceMonkey fusese lansat anterior, dar acum este activ din oficiu, scrie Chip.ro.

Un concept delicios: telefon cu trei ecrane. Conceptul este lipsit de nume deocamdata dar sta foarte bine la capitolul ecrane ; are nu mai putin de 3, toate 3 cu functii multi-touch . Cele trei ecrane pot fi restranse pentru a fi folosit unul singur, sau pot fi desfacute pentru a dezvolta un ecran mai mare, excelent pentru navigarea pe Internet . Dimensiunea generoasa la care se ajunge cu toate cele 3 ecrane desfacute permite afisarea unei tastaturi QWERTY suficient de mari pentru a face din scris o adevarata placere, scrie go4it.ro

Colectie completa: s-a livrat al 20-lea Lamborghini Reventon. Lamborghini a anuntat livrarea celui de-al 20-lea si ultimul exemplar al exclusivistei serii limitate Reventon. Este vorba de un supercar care s-a vandut la pretul de un million de euro fara taxe, fiecare exemplar. Derivat din Murcielago, Lamborghini Reventon este, probabil, superlativul modelelor realizate in ultimii ani de producatorul de la Sant’Agata Bolognese, scrie 24auto.ro.

Italienii vor produce un supercar cu sase roti in 2009. Covini C6W, supercarul proiectat de Ferrucio Covini acum mai bine de 30 de ani, ar putea intra in productie in 2009. Proiectul fusese abandonat spre sfarsitul anilor 1980, din cauza costurilor mari de dezvoltare. Datorita imbunatatirilor in tehnologia suspensiilor hidro-pneumatice, cele patru roti directoare vor putea functiona in mod performant in diferite situatii de conducere, scrie Automarket.ro.

Englezii s-au dat cu Nano, masina de 2.500 de dolari. Ziaristii de la Car Magazine au ajuns in India unde este produs Nano, masina de 2.500 de dolari a celor de la Tata Motors. Din pacate pentru ei si pentru noi, nu au fost lasati sa urce la volan, insa au avut "privilegiul" sa stea pe locurile destinate pasagerilor. Asa aflam ca Tata este gata cu linia de productie si masina va ajunge in piata repede, cu tot cu pretul sau “de criza”, scrie StiriAuto.ro.