ARB: Credite ipotecare mai mari si taxe notariale “platite” de banci. Bancherii au cazut de acord asupra propunerilor de modificare ale Regulamentului de creditare pe care le vor inainta reprezentantilor BNR. Principalele modificari solicitate se refera la cresterea gradului maxim de indatorare pentru creditele ipotecare/imobiliare cu 20% si grade de indatorare mai ridicate cu 10% pentru clientii care au deja un istoric cu banca. Astfel, gradul maxim de indatorare nu ar trebui sa depaseasca 65% in cazul creditelor garantate cu ipoteca si 50% pentru celelalte tipuri de credite, urmand ca suma ratelor la toate creditele clientului cu banca sa nu depaseasca 55% din veniturile acestuia. Pentru a veni in sprijinul creditului ipotecar, bancherii cer ca valoarea imprumutului sa cuprinda si cheltuielile aditionale unei tranzactii imobiliare (taxe notariale, asigurare imobil, comision de acordare, evaluare, etc), cu conditia ca acestea sa nu depaseasca valoarea de 20.000 lei sau echivalent in valuta creditului. Totusi, pentru calcularea creditului maxim ar trebui sa fie luata in calcul doar rata creditului ipotecar, anunat Capital.

Zece intrebari in fata noului Guvern. Primele negocieri pentru viiitorul Guvern, primele semne de intrebare. Va fi criza economica in stare sa uneasca in jurul unui program doua partide cu oferte politice diametral opuse? Sigur, in cazul in care PSD si PD-L vor ajunge cu adevarat la o intelegere. Cat va rezista Guvernul? Primul dintre semnele de intrebare pe care le ridica viitorul Executiv este chiar durata sa de viata. Presedintele Traian Basescu a sustinut ca mandatul lui Theodor Stolojan este de patru ani - o replica directa la pretentia PSD de a imparti in timp mandatul de premier cu PD-L, noteaza Ziarul Financiar.

Constatul amiabil intra in vigoare la mijlocul lui 2009. Soferii care vor fi implicati in accidente usoare vor putea apela la procedura constatarii amiabile incepand cu 1 iulie 2009, potrivit directorului general al Clal Romania, Valentin Tuca. Data intrarii in vigoare a fost stabilita astazi in cadrul unei intalniri dintre sefii societatilor de asigurare si conducerea Comisiei de Surpaveghere a Asigurarilor (CSA). “Propunerea initala a fost ca acesta (n.r.: constatul amiabil) sa intre in vigoare la 1 aprilie, dar societatile de asigurare au considerat ca perioada de timp avuta la dispozitie era prea scurta ca se sa se pregateasca”, a mai spus Tuca, citat de Capital.

Bancherii austrieci cer bani de la statul roman pentru a continua creditarea. Bancile austriece, care detin o treime din activele bancare romanesti, afirma ca au nevoie si de sprijinul statului roman, nu numai al celui austriac. BNR afirma insa ca actionarii trebuie sa fie primii care intervin. Bancherii austrieci, care detin o pozitie puternica pe piata financiara romaneasca, sustin ca pentru deblocarea creditarii este nevoie ca BNR si Ministerul Finantelor sa intervina pentru stabilizarea lichiditatii, prin continuarea reducerii rezervelor minime si garantarea tranzactiilor interbancare, scrie Ziarul Financiar.

Schimbare de trend: chiriile in malluri scad cu pana la 50%. Proprietarii centrelor comerciale din provincie ar putea scadea chiriile pana la jumatate, in conditiile in care din noiembrie s-a simtit o incetinire a ritmului consumului si implicit o scadere a vanzarilor la majoritatea retailerilor, scrie Ziarul Financiar.

Unul din sase romani munceste la negru. Unul din sase romani a lucrat in ultimul an fara contract de munca sau a primit in mana un salariu mai mare decat cel trecut in acte, majoritatea acestora regasindu-se in firmele private mici, cu capital exclusiv romanesc, se arata intr-un studiu al Fundatiei Soros Romania. Potrivit studiului, cei mai expusi la acest tip de ilegalitate sunt angajatii tineri, cu un nivel scazut de educatie. “Aproximativ 5% dintre angajatii de la stat declara ca si ei s-au aflat intr-una dintre aceste situatii in ultimul an, ceea ce este surprinzator, deoarece in institutiile de stat acest procent ar trebui sa fie zero”, a declarat sociologul Claudiu Tufis, coautor al studiului, scrie Business Standard.

Dilema premierului Stolojan: Strangem cureaua sau stimulam consumul? Viitorul guvern PDL-PSD, condus de Theodor Stolojan, va avea de ales intre a strange cureaua bugetara, cum propune majoritatea analistilor, si a stimula consumul, solutie vazuta de unii oameni de afaceri ca fiind "iesirea de urgenta" din criza. Theodor Stolojan, spun specialistii, a afisat in campania electorala un discurs populist, de stanga, presarat cu promisiuni sociale, in genul majorarii salariilor si pensiilor, eliminarii taxei auto si extinderii duratei de rambursare a creditelor imobiliare in cazul familiilor care nu-si mai pot permite sa plateasca ratele, scrie DailyBusiness.ro

Este Romania in recesiune? In vremea din urma, voci mai mult sau mai putin zgomotoase ne alarmeaza, fie aparand la televizor, fie prin intermediul ziarelor, ca ne asteapta vremuri grele. Criza economica! Recesiune! Dezastru economic! Mai intai sa lamurim cateva notiuni. Biroul National de Cercetare Economica din SUA defineste recesiunea ca o forma severa de criza economica. Altfel spus, un declin semnificativ al nivelului activitatii economice in intreaga societate, vizibil prin inregistrarea unei rate negative de crestere a produsului intern brut (PIB), in doua sau mai multe trimestre succesive. In termeni comparabili, in toate domeniile de activitate se consemneaza rate trimestriale negative de crestere in raport cu perioadele corespondente din anul precedent, anunta Ziarul Fianciar.

Cum pot face firmele rost de bani pe timp de criza: ajutoare de stat, bartere, deduceri de dobanzi. Ajutoarele de stat si fondurile structurale, barterele, grabirea rambursarii TVA, deducerea dobanzilor aferente imprumuturilor intragrup - sunt cateva din mijloacele prin care companiile locale pot face rost de fonduri pe timp de criza, spun consultantii financiari. Ajutoarele de stat si fondurile structurale reprezinta modalitati prin care companiile pot face fata crizei de lichiditati, au spus participantii la masa rotunda "Lichiditatea e la mare cautare!", organizata joi de PricewaterhouseCoopers la Bucuresti, scrie DailyBusiness.ro

Vodafone a introdus roamingul pentru avion. Vodafone Romania a lansat ieri serviciul de roaming care permite utilizarea telefonului mobil pentru apeluri si SMS in timpul zborurilor cu avionul. Tariful pentru un apel efectuat in timpul zborului este de 2,65 euro/minut, la care se adauga o taxa de conectare pentru fiecare apel, de 0,63 euro. Pentru apelurile primite, abonatii Vodafone Romania vor plati un tarif de 2,2 euro/minut, iar utilizatorii Cartelei Vodafone si Vodafone 2in1 de 0,89 euro credit/minut. SMS-urile expediate vor fi taxate cu 0,75 euro/SMS pentru abonati si cu 0,45 euro/SMS pentru clientii Cartelei Vodafone si Vodafone 2in1. Primirea unui mesaj text este gratuita. Tarifele nu includ TVA, scrie Cotidianul.

Impozitele mai mari ii sperie pe investitori. Desi ar aduce mai multi bani la bugetul de stat, solutia cresterii taxelor este una nefericita, deoarece ar alunga firmele straine. Viitorul guvern ar trebui sa mentina cota unica de impozitare de 16% si sa evite, pe cat posibil, cresterea altor taxe, daca doreste ca Romania sa poata atrage si retine investitorii straini, a declarat ieri Mihaela Mitroi, partener al firmei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), scrie EVZ.

Unde investim si cum economisim in 2009. Specialisti din domeniul financiar vor prezenta la postul de televiziune The Money Channel oportunitatile de investitii pe care le ofera 2009. In perioada 15-18 decembrie, televiziunea de business The Money Channel va organiza o serie de dezbateri live despre oportunitati de afaceri, analize si prognoze asupra celor mai interesante piete pentru investitori. Dezbaterile „Unde investim in 2009? Cum economisim in 2009?“, difuzate intre orele 19:00 si 21:00, incep pe 15 decembrie, cu o seara dedicata pietelor de capital. Invitatii lui Sorin Freciu vor fi Bogdan Baltazar (consultant financiar), Ionut Popescu (fost ministru al finantelor), Daniela Lulache (presedinte Fondul Proprietatea), Eugen Voicu (presedinte AVIVA), Mihai Ion (presedinte Raiffeisen Asset Management), Cozmin Gusa, George Copos (om de afaceri) si Stere Farmache (presedinte BVB), scrie Cotidianul.

Restantele la creditele in valuta s-au triplat. La sfarsitul lunii octombrie, valoarea sumelor restante se ridica la 222,7 milioane de euro, cu 197% mai mare fata de octombrie 2007. Deprecierea cursului de schimb a adus populatia si firmele in imposibilitatea de a-si mai plati ratele la creditele in valuta. Slabirea leului in raport cu euro a facut ca tot mai multi romani si companii sa ajunga in situatia de a nu-si mai putea achita ratele la creditele in valuta. Astfel, creditele restante in euro au crescut semnificativ, cu 35,8%, in octombrie fata de luna precedenta, pana la un nivel de 815,18 milioane de lei, potrivit datelor bancii centrale. Exprimat in euro, avansul sumelor restante este si mai accentuat, de 38,5%, scrie Adevarul.

Google Chrome iese din beta. Desi foarte multi utilizatori isi exprima numeroasele nemultumiri legate de Chrome pe toate blogurile si forumurile de discutii, Google se pare ca are de gand sa lanseze in curand prima versiune finala a propriului browser. Anuntul a fost facut de Marissa Mayer, vicepresedintele companiei americane. Este cel putin ciudata graba cu care Google scoate din beta un produs aflat inca foarte departe de pretentiile power user-ilor. Mai ales cand ne gandim ca Gmail, de exemplu, un produs mult mai bun, a imbatranit deja in stadiu beta, scrie go4it.ro

Mercedes va echipa S-Klasse cu display dublu. Ultimul gadget de la Mercedes se materializeaza intr-un display capabil sa afiseze soferului si pasagerului doua imagini diferite in acelasi timp. Displayul va fi pozitionat in centrul plansei de bord si va afisa doua imagini diferite simultan prin plasarea adiacenta a fiecaruia. Imaginile sunt despartite de un filtru care permite vizualizarea uneia dintre acestea in functie de pozitia in care se afla soferul sau pasagerul, scrie Auto.ro

Fotospion: Viitorul BMW X3 surprins alaturi de actuala generatie. Ultimele fotografii spion au tradat pregatirile celor de la BMW pentru lansarea noii generatii a crossover-ului X3. In conditiile in care toti constructorii auto de talie mondiala incep sa dezvolte concurenti pentru segmentul crossover-elor, BMW isi simte amenintata pozitia. Bavarezii au meritul de a fi atacat printre primii acest segment cu X3, model care isi cere acum dreptul de a se pensiona. Drept pentru care, constructorul german pregateste un inlocuitor, noua generatie a modelului X3 urmand sa debuteze pe piata europeana in 2010. Desi a fost criticat la inceput pentru comportamentul slab in off-road si pentru designul care pana la urma ramane o chestiune de gust, BMW X3 a impresionat totusi prin tinuta de drum impecabila, scrie AutoMarket.ro

Topul celor mai tari gadgeturi ale anului. 2008 a fost un an bogat in tot ceea ce inseamna gadgeturi, de la telefoane sau playere MP3 la diverse alte dispozitive mobile, mai mult sau mai putin ingenioase. Si cum decembrie este luna bilanturilor, redactorii go4it.ro profita de acest articol pentru a etala crema cremelor, cele mai tari produse care le-am testat anul acesta. Si pentru ca se apropie cu pasi mari Craciunul, articolul de fata poate constitui o lista de cadouri recomandate pentru iubitorii de gadgeturi cu pretentii, informeaza go4it.ro