Va depasi euro in 2009 maximul istoric de 4,2 lei? Euro va depasi in perioada urmatoare pragul de 4 lei si ar putea sa atinga noi maxime istorice, depasind varful de 4,2 lei din 2004, arata cele mai recente scenarii ale analistilor locali. Finantarea tot mai dificila a deficitului de cont curent care ar putea sa se apropie din nou de 14% din PIB si inrautatirea sentimentului investitorilor straini din cauza cresterii deficitului bugetar pe final de an sunt principalii factori care pun presiune pe deprecierea leului, scrie Ziarul Financiar.

Cine ameninta miliardele din adancurile afacerii Petrom-Exxon. Afacerea Petrom-ExxonMobil SUA, prin care cele doua firme vor cauta petrol si gaze in Marea Neagra intr-un perimetru de circa 9.900 km patrati, peste suprafata judetelor Arges si Prahova la un loc, are un potential imens, dar nu este deloc ferita de riscuri, scrie Business Standard.

Pierderi de 14 mld. euro pentru bancile europene. Pierderile pe care le vor inregistra bancile europene de investitii in trimestrul IV al anului in curs vor fi de aproximativ 14 miliarde de euro, sustin analistii de la JPMorgan Chase. Principalul motiv, sustin analistii bancii americane, il reprezinta reevaluarea in scadere a activelor, scrie Capital.

Metoda bulgareasca de a dribla taxa auto. Intreprinzatorii romani isi deschid „multinationale“ specializate in inmatricularea masinilor second-hand in Bulgaria. Zilnic, mii de romani contribuie la bugetul Bulgariei, inmatriculandu-si masinile in tara vecina, ajutati de firme specializate sau de samsari, scrie Adevarul.

Sonae Sierra: In imobiliare, cine vinde acum nu ia jumatate din cat lua anul trecut. Reprezentantii companiei de dezvoltare imobiliara Sonae Sierra, care detine un mall si dezvolta alte trei proiecte pe piata locala, apreciaza ca investitorii cu lichiditati sunt dispusi sa ofere valori mai mici cu peste 50% in prezent pentru proprietati comerciale, acesta fiind principalul motiv pentru care nu au loc tranzactii pe piata locala, unde o serie de dezvoltatori care intentionau sa vanda si-au retras proiectele de pe piata, scrie Ziarul Financiar.

Gluvacov, EuroIns: Piata asigurarilor va trece pe profit nu mai devreme de 5 ani. Andrei Gluvacov, directorul general adjunct al companiei EuroIns (fosta Asitrans), a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre piata asigurarilor, efectele crizei, tarifele politelor, asigurari de locuinte, agricole si de sanatate, dar si despre obiectivele companiei pentru urmatorii ani.

Cu cat vor scadea chiriile in 2009? O oferta care depaseste cu mult cererea are un efect sigur: scaderi masive de preturi. Acesta este explicatia situatiei actuale de pe piata imobiliara romaneasca. Directorul general al Magazinuldecase.ro, Matei Malos, spune ca pretul chiriilor la apartamentele rezidentiale au scazut in aceasta perioada cu 10-15% fata de octombrie - noiembrie 2007, scrie Capital.

Anuar Business Standard. Singurul studiu complet privind tendintele din economia Romaniei. Criza globala isi face deja simtite efectele asupra economiei Romaniei. Principala necunoscuta nu mai este “DACA” Romania va fi afectata de criza ci “CAND” si “CUM” va fi atins apogeul ei. Echipa redactionala a cotidianului de afaceri Business Standard a gasit raspunsurile la toate aceste temeri majore. Concluziile sunt diseminate in Anuarul “ECONOMIA in 2009” - singurul studiu complet despre tendintele economiei Romaniei.

Ni se pregateste o noua scumpire a gazelor. E.ON face presiuni pentru scumpirea gazelor deoarece are pierderi de 80 milioane lei din cauza preturilor mari de import. Pretul gazelor de import este de 550 dolari pe mia de metri cubi. Doar 35% din gazele consumate sunt importate, scrie Romania libera.

Un roman din zece se teme ca ramane fara job. Majoritatea romanilor considera ca actuala criza financiara le va afecta semnificativ bugetul pentru cheltuielile curente. In jur de 75% dintre conationali se gandesc sa faca un imprumut la banca, anul viitor, scrie Gandul.

PC-urile romanesti pierd teren in 2009. In contextul crizei economice, producatorii locali de calculatoare Altex si Flamingo se asteapta la o scadere a vanzarilor de PC-uri marca proprie in 2009, pe fondul inaspririi conditiilor de creditare pentru bunuri de consum si a reticentei consumatorilor de a face achizitii care nu sunt de stricta necesitate, in timp ce Proca Romania opereaza reducerea tintei de vanzari pentru 2008, scrie Business Standard.

Porsche 911 Carrera consuma doar 6.7 litri/100 de km. Porsche a organizat un test de consum pentru 911 Carrera, echipat cu cea mai noua transmisie PDK. Testul a fost realizat pe o distanta de 648 de kilometri de drum public, dintre care 30 km in mediul urban, 190 km pe drum de tara si restul pe celebrele autostrazi germane. In conditii normale de trafic, cu luminile pornite si pe o vreme ploioasa, Klaus a reusit sa obtina un consum de numai 6,7 litri la 100 de kilometri, scrie Automarket.ro.

Hyundai Tucson a iesit la teste camuflat bine. Au aparut imagini cu un prototip SUV bine camuflat al celor de la Hyundai in timp ce iesise la teste de strada. Dupa dimensiuni este mai mult ca sigur ca masina din imagini este urmatoarea generatie de Hyundai Tucson. SUV-ul compact aflat acum in showroom-uri a fost lasat in 2005, iar urmatoarea generatie de Hyundai Tucson este programata pentru 2010, scrie StiriAuto.ro.