Suzuki Motors ar putea fi scoasa la vanzare, spun brokerii din Tokyo. Industria auto din Japonia, care cuprinde cel putin zece mari constructori, ar putea fi redusa curand la trei companii similare celor din Detroit. Potrivit lui Osamu Suzuki, presedintele Suzuki Motors, constructorii japonezi nu pot fi imuni la criza ce afecteaza din ce in ce mai mult acest sector al industriei la nivel global. La fel cum din cauza crizei, General Motors (GM), Ford si Chrysler sunt in pragul falimentului, la fel si companiile japoneze vor fi afectate, insa intr-o mai mica masura de criza economica si scaderea vanzarilor pe plan mondial, scrie Capital.

Topul tranzactiilor din piata asigurarilor in 2008. Pentru piata asigurarilor 2008 a fost fara indoiala cel mai bogat an in tranzactii, valoarea totala a acestora fiind de aproape 870 de milioane de euro, in conditiile in care opt companii si-au schimbat actionarii. De departe, cea mai mare tranzactie a anului a fost vanzarea Asiban cu 350 de milioane de euro, suma care a depasit orice deal incheiat pana acum in piata romaneasca a asigurarilor. Cumparatorii au fost francezii de la Groupama, iar vanzatorii bancile BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC, care au incasat cate 87,5 milioane de euro, scrie Ziarul Financiar.

Miliardarul Kirk Kerkorian a finalizat vanzarea actiunilor detinute in cadrul Ford. Miliardarul Kirk Kerkorian a incheiat vanzarea tuturor actiunilor detinute in cadrul Ford Motor Co, plan anuntat in octombrie, cand omul de afaceri a anuntat ca isi va orienta investitiile spre alte domenii, precum energia, jocurile de noroc si hotelurile, relateaza Bloomberg, citata de Business Standard.

Bogdan Manea: „De-abia astept criza!“ Publicitarul nu se teme de problemele financiare pentru ca a invatat ca trebuie sa alerge dupa clienti. Are o firma proprie de publicitate, se prezinta Fozzie si este o imbinare reusita intre un om de afaceri si un tanar boem, scrie Adevarul.

Estimari negative pentru primele luni ale lui 2009. Potrivit opiniilor exprimate in luna decembrie 2008, de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada decembrie 2008 - februarie 2009 o scadere a activitatii din industria prelucratoare si constructii, o stabilitate in comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, scrie Capital.

De vorba cu publicitarii de top, la final de an: Cum a fost 2008 si ce urmeaza (II). Dupa declaratiile facute de alti oameni importanti din advertising, cititi astazi in DailyBusiness.ro cum vad anul 2008 si la ce se asteapta, in 2009, Mihaela Nicola, The Group, Daniela Knecht, Scala JWT, Mihai Scortea, Mercury 360, Adina Sorescu si Mihai Ene, The Secret Service.

Cum supravietuiesc francizele in anul crizei. Chiar daca afacerile nu vor mai creste in 2009, acest domeniu are mari sanse sa atraga banii investitorilor dezamagiti de imobiliare. Francizele alimentare, mai ieftine decat cele care activeaza in alte domenii, au cele mai mari sanse sa se dezvolte in Romania pe timp de criza, anul acesta. Potrivit lui Razvan Blid, directorul general al companiei de consultanta in domeniul francizelor CHR Consulting, franciza ungureasca de produse de patiserie Fornetti a fost cea mai vanduta, anul trecut, scrie Evenimentul Zilei.

Dupa Baneasa, Blue Air este pe cale sa concesioneze aeroportul Bacau. Compania aeriana low-cost Blue Air, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache, urmeaza sa semneze in perioada urmatoare contractul de concesiune pentru aeroportul Bacau, dupa ce cu cateva luni in urma a concesionat noul terminal de pe aeroportul Baneasa din Capitala, scrie Ziarul Financiar.

CNIMM: Cresterea salariilor si a pensiilor va duce la dublarea numarului de someri pana in aprilie. Majorarea salariilor profesorilor si a pensiilor la nivelul solicitat va duce la dublarea somajului din Romania pana in aprilie 2009, luna in care numarul de someri ar putea ajunge la 700.000, a declarat, pentru NewsIn, presedintele CNIMM, Ovidiu Nicolescu, scrie Business Standard.

Demetriade: Din ianuarie, criza in turism va deveni mult mai dureroasa. Nicolae Demetriade, fostul director general al Happy Tour, cea mai mare agentie de turism din tara, a previzionat intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro evolutia turismului romanesc in 2009 si a analizat impactul crizei financiare asupra acestui domeniu.

Seat Exeo are deja preturi in UK. Seat Exeo a fost deja prezentat lumii in acest an si urmeaza sa ajunga in showroom-uri din 2009. Marea Britanie – cea mai mare piata auto europeana – este primul loc in care au fost anuntate si preturile pentru noua limuzina de clasa D a Seat. In aceste zile cursurile valutare sunt foarte volatile, asa ca pretul masinii in lire este de 17.740 pentru varianta de start a Seat Exeo. Versiunile in care Seat Exeo va fi comercializat – cel putin pentru UK – sunt S, SE, Sport si SE Lux. Seat Exeo este asezat pe platforma fostului model Audi A4, dar este dotat cu elemente premium precum piele, jante de aliaj usor de 18 toli sau senzori de parcare si faruri bi-xenon, scrie StiriAuto.ro.

BMW ii spune adio lui S54B32, motorul lui M3 E46. BMW va retrage din productie motorul S54B32, dupa sapte ani in care a fost folosit pentru a propulsa modele precum M3 E46, Z3 M, Z4 M si chiar Wiesmann MF3. Acest motor va fi retras odata cu inceperea productiei noului Z4, si va fi inlocuit pe Z4 M de un motor cu sase cilindri, supraalimentat. Noile motoare vor dezvolta circa 300 CP si vor avea un cuplu motor ceva mai mare decat S54B32, anunta Automarket.ro.