Retrospectiva economica a anului 2008. Anul 2008 a fost unul plin de evenimente notabile in viata economica, pe care cu siguranta istoria le va consemna. Cuvinte precum "criza", "faliment", "concedieri", "reduceri", "inchideri", "plan de salvare" au fost intens folosite si, pentru prima oara in ultimii 50 de ani, insusi capitalismul ca sistem economic a fost sub semnul intrebarii. Romanii au simtit pe pielea lor efectele nocive ale globalizarii, de la declinul pietii imobiliare pana la criza finaciara globala. Citeste mai jos momentele care au marcat anul economic 2008. Citeste in Capital Retrospectiva economica a anului 2008 Partea I si Retrospectiva economica a anului 2008 Partea II.

Terenurile, tinta vanatorilor de chilipiruri. Proprietarii sunt disperati dupa cumparatori, astfel ca au scazut preturile chiar si cu 50%. Cu toate acestea, clientii se cam lasa asteptati. Cei care dispun de lichiditati si vor sa-si cumpere o bucata de teren ar putea sa obtina un pret special in aceasta perioada. Limitarea creditarii si problemele financiare ale dezvoltatorilor straini au inghetat aproape complet acest gen de tranzactii, astfel ca proprietarii care au nevoie de bani nu intarzie sa scada preturile. In ultimele sase luni, unii dintre ei au renuntat chiar la 50% din sumele pe care le cereau la inceputul anului trecut, scrie EVZ.

BNR va mentine dobanda cheie si ar putea scadea din nou rezervele la pasivele in lei. Majoritatea analistilor mizeaza pe mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% pe an si pe scaderea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei dupa sedinta BNR din 6 ianuarie, masuri care nu ar dezgheta insa piata in cazul tranzactiilor pe termen mai lung intre banci, scrie Business Standard.

Vanzarile de echipament de golf in Romania: "Acum abia plantam semintele". Vanzarile de echipamente de golf din Romania au fost in 2008 de ordinul zecilor de mii de euro, in usoara crestere fata de anul anterior. "La noi, vanzarile au crescut cu circa 20%. Valoarea acestora se cifreaza la ordinul miilor de euro, pentru ca piata golfului este foarte slaba", a spus Gheorghe Negoescu, proprietarul companiei TD Rom, care detine magazinul online eTenis.ro si magazinele Tenis&golf mall din Capitala, scrie DailyBusiness.ro

Investitorul Madoff, autorul celei mai mari fraude din istoria recenta, primeste o lectie de la hoti. O statuie furata luna trecuta de la locuinta din Florida a traderului american Bernard Madoff, fost sef al Nasdaq, a fost inapoiata fara daune si cu un biletel, unui club in care este membru Madoff, potrivit politiei din Palm Beach, relateaza Reuters. Pe biletel era scris: "Bernie Hotule, iata o lectie: inapoiaza ce ai furat proprietarilor de drept". Biletul purta semnatura "The Educators (Educatorii)", potrivit declaratiilor reprezentantilor politiei, scrie Business Standard.

Productia industriala europeana, in recesiune. Euro pierde teren in fata dolarului. Numarul de comenzi inregistrate in industria de pe continentul European a inregistrat o contractare in luna decembrie cu mult peste estimarile analistilor, informeaza Bloomberg. Indicele productiei industriale a scazut la 33,9 in luna decebrie, de la 35,6, in luna anterioara, conform unei statistici a agentiei Markit Economics. Nivelul productiei industriale inregistrat in ultima luna din 2008 a fost cel mai scazut inregistrat vreodata de la introducerea indicelui, in 1998, o valoare sub 50 indicand o contractie, scrie Ziarul Financiar.

Statul olandez asigura plata integrala a salariului a mii de angajati aflati in somaj partial. Statul olandez plateste salariile a mii de angajati aflati in somaj partial, o masura care vizeaza sa determine companiile care se confrunta cu o scadere a cererii sa nu faca disponibilizari, relateaza AFP. In decurs de o luna, 137 de companii, printre care 44 din sectorul metalurgic, au beneficiat de aceasta masura denumita "reducerea timpului de lucru", intrata in vigoare la 1 decembrie, potrivit Ministerului pentru Afaceri Sociale. Companiile pot profita de masura timp de sase pana la 24 de saptamani, daca dovedesc ca cifra lor de afaceri a scazut cu 30% in ultimele doua luni, scrie Business Standard.

Primele imagini cu Peugeot 3008 complet nedeghizat. Noi imagini spion cu Peugeot 3008, gol-golut de data aceasta, si-au facut aparitia. Viitorul concurent al vehiculului Nissan Qashqai a fost vazut in partea de est a Frantei, fiind fotografiat atat la interior cat si la exterior. Crossover-ul se aseamana in multe privinte cu fratele mai mare Peugeot 4007, dar are un design ceva mai placut, cu linii mai fluide, anunta StiriAuto.ro