Impactul opririi gazului rusesc in zona balcanica. Daca pe plan intern efectul opririi terminalului de la Isaccea, de la granita romano-ucraineana nu are un efect atat de pregnant, in regiune efectele sunt devastatoare. Conducta de gaz care porneste de acolo aprovizioneaza in principal Bulgaria, Macedonia, Grecia si Turcia, precum si restul tarilor din regiune, scrie Capital.Criza gazelor: primul soc peste care trebuie sa treaca guvernul Boc, anunta Ziarul Financiar.Unde pica Romania in razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina. Conflictul dintre Rusia si Ucraina ar putea aduce pentru Romania o scumpire a energiei, un import si o productie crescute de pacura, dar si probleme in ceea ce priveste alimentarea consumatorilor mari si mijlocii, potrivit informatiilor centralizate de Business Standard.

Care sunt cele mai dure scenarii pentru Romania anul acesta? Deprecierea leului cu 19% si scaderea cu 35-40% a formarii brute de capital fix ar conduce anul viitor la o scadere de 3,5% a produsului intern brut - asa suna cel mai dur scenariu inaintat pentru Romania, scrie Ziarul Financiar.

Andrei Diaconescu, partener la Capital Partners: "Nu vor mai fi lansate proiecte imobiliare cu finalizare in mai putin de trei-cinci ani". Fondurile de investitii cu un orizont lung de investitii nu si-au pierdut interesul fata de Romania, insa trebuie sa se multumeasca cu preturi diminuate proportional conditiilor de criza. Pentru deblocarea pietei, statul ar trebui sa intervina indirect prin politici coerente de dezvoltare economica si crestere a lichiditatii pietei imobiliare, spune Andrei Diaconescu, partener la Capital Partners. In urmatoarea perioada nu vom mai asista la lansari de proiecte imobiliare de proportii cu un orizont de finalizare mai mic de trei-cinci ani, scrie Business Standard.

Planul B'. Criza economica, ce sta pe buzele oricui acum, nu pare sa-i tina treji noaptea pe turcii de la Dogan. ''Am mai vazut asta'', spune Begum Dogan, fiica fondatorului holdingului. Mai mult, ei au un plan de crestere in 2009. Declaratie de imagine sau adevar? se intreaba Money Express.

2009 va fi anul extremelor: agonie pentru fonduri de actiuni, extaz pentru fondurile de obligatiuni. Anul 2009 va fi anul supravietuirii pentru fondurile de actiuni, care va trebui sa gaseasca solutii pentru a depasi handicapul pierderilor istorice de anul trecut, in timp ce pentru fondurile de obligatiuni si monetare se anunta inca un an foarte bun, spun administratorii de fonduri, scrie Ziarul Financiar.

Tudor, Otto Broker: Speram ca decizia de plafonare a comisionului la RCA sa fie invalidata. Marius Tudor, corporate account executive in cadrul Otto Broker (fost Total Advisor), a comentat intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro principalele evenimente din piata de brokeraj in asigurari in 2008 si a vorbit despre obiectivele companiei si procesul de rebranding prin care trece aceasta.

OMV si RWE vor detine in comun “Caspian Energy Company Ltd”. OMV Gas & Power GmbH, Viena si RWE Supply & Trading GmbH, Essen, vor detine in comun „Caspian Energy Company Ltd.” (CEC) care a fost recent infiintata la Londra. Compania a fost creata pentru a oferi solutii cuprinzatoare de infrastructura care sa faca legatura intre regiunea Marii Caspice cu resurse bogate de gaze naturale si Europa, scrie Revista Cariere.

Lista lunga de apartamente noi pentru acest an: 10.000 de unitati. Cine le cumpara? Anul acesta este programata finalizarea a circa 10.000 de apartamente noi in Capitala, dintre care jumatate ar putea ramane goale, potrivit unei analize ZF care a luat in calcul nivelul extrem de scazut al vanzarilor din ultimele luni din 2008 si faptul ca o buna parte din unitatile cumparate sunt detinute de investitori institutionali, scrie Ziarul Financiar.

Conturile lui Barack Obama si Britney Spears pe twitter.com au fost sparte. Hackerii au spart peste 30 de conturi ale mai multor celebritati si organizatii, gazduite pe site-ul twitter.com, printre acestea fiind cuprinse si cel al presedintelui ales al SUA, Barack Obama, contul televiziunii Fox News si cel al cantaretei Britney Spears, scrie Capital.

Avem viteze mari la navigarea pe net. Ce facem cu ele? Un studiu al comisiei europene indica faptul ca in 2008 tot mai multi europeni s-au putut abona la servicii de internet in banda larga printr-o conexiune fixa, beneficiind astfel de o viteza de cel putin 2 Mbps. In fapt, aceste viteze au crescut in decursul lui 2008 spre 20 Mbps. Iar din acest an vor aparea in Marea Britanie si primele conexiuni de 50 Mbps. Insa britanicii se intreaba la ce vor putea folosi aceste viteze, in conditiile in care companiile ar putea sa limiteze accesul la site-urile tip torrents si alte surse ilegale de download, scrie Romania libera.

Audienta reclamelor TV a scazut alarmant in 2008. Primele 11 televiziuni au livrat anul trecut cu 7,5% mai putine puncte de audienta decat in 2007. Kanal D a reusit sa livreze audienta cu 107,5% mai mare decat in 2007, depasind TVR 1. Realitatea TV a furnizat un volum de puncte de audienta cu 28,6% mai mare, scrie Adevarul.

Porsche alearga dupa Volkswagen dar trebuie sa cumpere si Scania. Porsche Automobil Holding si-a marit participatia in cadrul Volkswagen (VW) si a ajuns in prezent sa detina peste 50% din titlurile acestei companii, fiind astfel constransa la a face o oferta de preluare si a producatorului suedez de camioane Scania. In prezent, Porsche detine 50,76% din titlurile VW, fata de 42,6% cat detinea anterior, scrie Capital.

Cresc amenzile rutiere. Incepand cu 1 ianuarie 2009, punctul de amenda rutiera, care reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie, a ajuns la 60 de lei. Prin urmare, amenzile au crescut pana la un maxim de 1.200 lei pentru persoane fizice, respectiv 6.000 lei pentru persoane juridice (fata de 1.080, respectiv 5.400). Iata cateva exemple de amenzi, “indexate”: folosirea telefonului mobil sau deplasarea fara centura de siguranta: 120-180 lei; depasirea limitei de viteza cu 30 km/ora: 240-300 lei, scrie 24auto.ro.

Audi S1 vine in 2011 cu 200 de CP. Audi S1 are la baza conceptul Metroproject prezentat de Audi in iarna lui 2007, dar sub capota va fi upgradat cu un propulsor turbo pe benzina de 1.4 litri cu puteri intre 170 CP si 200 CP. TSI-ul este acelasi care se gaseste acum sub capota mai multor masini ale grupului Volkswagen, Seat Ibiza Cupra sau viitorul Volkswagen Polo GTI fiind doua exemple de aceeasi clasa (B), scrie StiriAuto.ro.