Bancherii cer Finantelor un fond special de sustinere. Bancherii solicita constituirea de catre Guvern a unui fond destinat sprijinirii bancilor care ar putea ajunge sa aiba probleme, indiferent de provenienta capitalului acestora, pentru evitarea unui risc sistemic, scrie Ziarul Financiar.

Euro topeste leul si ingheata elanul companiilor. “Deprecierea cursului ne-a adus o pierdere de circa jumatate de milion de euro numai in luna decembrie, deoarece a trebuit sa achitam un credit pentru investitii. In ultima saptamana, am evitat sa mai facem plati, tocmai pentru a nu ne confrunta cu aceasta problema”, a declarat pentru Business Standard Adrian State, directorul general al Den Braven Romania. Leul a atins ieri un nou minim istoric versus euro, cursul fiind stabilit de BNR la 4,2684 lei/euro, scrie Business Standard.

Chiria spatiilor de birouri din Bucuresti, aproape cat cea din Berlin. Conform unui raport al CB Richard Ellis, chiria spatiilor de birouri din Bucuresti a fost in medie de 258 de euro in 2008, in timp ce la Berlin aceasta s-a ridicat la 264 de euro pe an. Tot ca un termen de comparatie, sa inchiriezi un metru patrat de spatiu de birouri in Bucuresti este mai scump decat in Sofia (204 euro), insa un pic mai ieftin decat la Budapesta, scrie Capital.

Preturile terenurilor - in groapa. Preturile au scazut chiar si in zona de nord a Capitalei, unde pana in urma cu cateva de luni nu-si putea permite oricine sa cumpere terenuri. Astfel, in urma cu un an, in Otopeni, pentru un metru patrat de teren se cereau 100-170 de euro, in vreme ce acum se gasesc terenuri si cu 70 euro/mp. In Corbeanca, preturile terenurilor erau cuprinse intre 80 si 100 de euro, in vreme ce in prezent se gasesc terenuri la 65-70 de euro/mp, scrie Cotidianul.

Ionescu, ANEIR: "Romania nu mai exporta nimic in prezent". Din punct de vedere al comertului exterior, Romania se afla deja in recesiune. De la inceputul anului, exporturile au inghetat, iar importurile au scazut dramatic, pe fondul deprecierii puternice a monedei nationale, declara Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro.

Pierderile Romaniei dupa sapte zile fara gaze: 35 de milioane de dolari. Companiile din Romania care importa gaze naturale prin intermediarii agreati de furnizorul rus Gazprom au pierdut in prima saptamana de criza circa 35 mil. dolari, suma care reprezinta valoarea importurilor pe care ar fi trebuit sa le primeasca in aceasta perioada, scrie Ziarul Financiar.

Industria – groggy in noiembrie, knockout in curand. Vanzarile in industrie s-au comprimat ingrijorator in luna noiembrie, numarul comenzilor noi a scazut cu 16,6% fata de luna octombrie, iar perspectivele indica inrautatirea situatiei. Pe viitor e de asteptat sa se accentueze aceste scaderi la nivelul comenzilor noi, al cifrei de afaceri, productiei si exporturilor, la fel cum s-a intamplat in tarile vecine, scrie Romania libera.

Top cinci actiuni pe care mizeaza brokerii in acest an. Business Standard a cerut mai multor brokeri de pe piata sa aleaga cinci actiuni pe care le recomanda. Alegerile lor s-au indreptat in special asupra companiilor din energie, mai ales datorita faptului ca acestea sunt percepute ca fiind mai stabile in conditiile actuale de piata. SIF-urile si bancile care de regula se aflau in centrul recomandarilor, au fost evitate, de aceasta data, de unii brokeri.

Cum a fost impartit „tortul“ reclamelor TV. In 2008, televiziunile grupului Pro TV au detinut 36% din volumul de reclama, in timp ce Intact, principalul concurent, a atins o cota de 18%. Toate marile grupuri de televiziune au pierdut cote de piata din „tortul” publicitatii. TVR a suferit o scadere a volumului de reclama de 38,2% fata de 2007, scrie Adevarul.

Topul daunelor platite de asiguratori in 2008. Astra este compania de asigurari care a platit anul trecut cea mai mare dauna din intreaga piata, de 10,4 mil. dolari (peste 7 mil. euro), in urma avarierii unui avion al companiei aeriene Tarom, potrivit unui chestionar trimis de Ziarul Financiar catre primii zece jucatori din piata, la care au raspuns sase.

Romania pune miza pe fondurile europene, pentru a evita recesiunea. In conditiile unui buget tot mai sarac si cu perspectiva unei crize economice profunde, autoritatile cauta sa urgenteze absorbtia fondurilor europene. Potrivit specialistilor, Romania ar putea atrage, in urmatoarele 2 luni, cel putin 1 miliard de euro in economie, scrie DailyBusiness.ro.

Demisie soc la varful Fiat. Luca De Meo a demisionat luni din functiile ocupate in fruntea grupului Fiat group si Fiat Group Automobiles, au declarat surse apropiate acestei chestiuni, citate de Automotive News. Fiat a refuzat insa sa comenteze aceste informatii. Potrivit surselor citate, De Meo paraseste compania pentru a urmari noi "oportunitati personale" si va ramane in relatii bune cu CEO-ul Fiat, Sergio Marchionne, scrie Capital.

Audi A7 Sportback Concept, primele imagini. Acest concept anunta viitorul coupe cu 4 usi de la Audi si este prezentat, zilele acestea, in cadrul Salonului de la Detroit. Fara indoiala, intre A7 Sportback si Estoque, conceptul prezentat in toamna, la Paris, si care prefigureaza viitoarea limuzina GT de la Lamborghini, exista o legatura directa, cel putin la nivel vizual. De altfel, ambele modele ar putea fi realizate pe o noua arhitectura modulara, introdusa pentru marcile grupului Volkswagen, scrie 24auto.ro.

Mini Cooper decapotabil a fost lansat la Detroit. Noua masina are un design mai placut, este mai calitativa, mai performanta si ofera o placere sporita la condus, comparativ cu generatia precedenta. Mini Cooper decapotabil este propulsat cu ajutorul noului motor in patru cilindri de 1.6 litri, care dezvolta 118 CP sub capota modelului standard si, in varianta supraalimentata si ajutat de sistemul de injectie directa, 172 CP sub capota versiunii S, scrie StiriAuto.ro.

Cele mai importante lansari de jocuri din ianuarie si februarie. Noul an aduce cu sine si un nou inceput in industria jocurilor, o serie importanta de titluri astepate fiind gata sa ajunga pe rafturile magazinelor. Sims, alaturi de jocuri realizate dupa filme de succes precum The Godfather si Lord of the Rings se numara printre cele mai importante titluri. Primele doua luni din calendarul de jocuri prezinta o oferta generoasa pentru sfarsitul iernii, anunta Chip.ro.