Analistii: Ce faci acum cu 100.000 de euro? Cumperi o locuinta noua si o inchiriezi. Implacabil. Preturile mari si accesul din ce in ce mai greu la creditare au facut ca piata imobiliara sa intre in blocaj. In timp ce analistii se asteapta ca preturile sa ajunga la nivelul anului 2006, proprietarii isi dau apartamentele spre inchiriere, singura piata care mai prospera acum. Ca urmare a scaderilor din ultima perioada, din ce in ce mai multe apartamente din blocurile vechi sunt scoase la vanzare la preturi situate sub 100.000 euro. Vestea buna pentru cumparatori este aceea ca trendul continua si atinge nu doar apartamentele vechi, ci si pe cele noi. Intrebarea e pana unde vor merge scaderile? se intreaba cei de la Capital.

Boc schimba macazul luptei incepute de Tariceanu cu criza. Infiintarea unui fond de 1 mld. euro pentru garantarea in proportie de 50% a imprumuturilor pentru continuarea investitiilor si constituirea unui fond de criza, tot in valoare de 1 mld. euro, pentru IMM-uri, reducerea rezervelor minime obligatorii pentru creditele de capital de lucru si investitii, precum si infiintarea unui moratoriu pe doi ani privind executarea silita a garantiilor imobiliare ale populatiei - sunt principalele masuri pe care noul ministru de finante, Gheorghe Pogea, le ia in calcul pentru contracararea efectelor crizei, scrie Business Standard.

Ce oferte arunca in lupta nou-venitii din piata creditelor. Cei mai noi jucatori din piata creditelor, belgienii de la KBC Consumer Finance si americanii de la Verida Credit, care si-au inceput recent operatiunile, se lupta acum pentru a castiga clienti, iar criza ar putea fi o oportunitate, in conditiile in care bancile au devenit mult mai selective in acordarea imprumuturilor, scrie Ziarul Financiar.

Salariu de antreprenor. Cand lansezi o afacere, trebuie sa te astepti ca cel putin in primele sase luni, chiar un an de activitate, sa te intretii din economiile personale facute anterior si nu din castigurile aduse de noua firma. Situatia poate sa difere in functie de experienta ta profesionala, de domeniul de activitate al companiei si de ritmul de dezvoltare al afacerii, scrie Startups.ro.

Harta geostrategica a gazului. Chiar daca este intre Rusia si Ucraina, disputa gazelor este o situatie care implica milioane de cetateni europeni, sefi de state si de companii, mii de kilometri de conducte in constructie sau in functiune, interese financiare, coruptie si teatru ieftin si temperaturi cu multe grade sub zero. Va prezentam un tablou complet al unei crize care poate parea o simpla disputa comerciala, daca nu ar fi un ghem urias de jocuri geopolitice si economice, scrie Business Magazin.

Solutii de maxima urgenta ca sa scapi de riscul valutar. Combinatia intre rescadentarea creditului si refinantarea lui pare a fi cel mai putin proasta dintre solutiile existente in acest moment pentru a scapa de povara leului slab. Bancile sunt obligate prin contract sa ofere posibilitatea de reesalonare contra unui comision de 1% din sold. Brokerii ne indeamna sa mai asteptam, scrie Cotidianul.

NG: BNR a incetat sa mai apere leul. Cursul de schimb va ajunge la 4,7 lei/euro. Deprecierea monedei nationale va continua, analistii economici estimand un nivel al cursului de schimb care va depasi nivelul de 4,5 lei/euro. Astfel, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute Erste Group a dat publicitatii un raport potrivit caruia leul se va deprecia anul acest cu cel putin cinci procente, un raport al ING arata ca deprecierea va fi chiar mai mare in contextul in care Banca Nationala nu va interveni in sprijinul monedei nationale, scrie Capital.

Pogea admite ca avem nevoie si de finantare externa: de la banci, UE sau FMI. Bugetul va avea nevoie de o componenta de finantare externa, aceasta putand fi acoperita fie de la banci, de la Bruxelles sau FMI, in functie de care vor fi cele mai bune conditii accesibile, a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Pogea, ministrul finantelor.

Cum iti trimiti angajatii in somaj temporar. Scaderea vanzarilor si a comenzilor sau reducerea lichiditatii pot sa duca la incetarea activitatii unor companii, pentru o perioada de timp. Trimiterea angajatilor in somaj temporar este una din solutiile de reducere a costurilor. In prezent, firmele din productie si cele cu un numar mare de angajati folosesc cel mai des aceasta metoda, scrie Startups.ro.

Dublu standard pentru... Standard & Poor's: Romania jos - SUA, Franta si Germania sus. Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a confirmat ratingurile suverane, cu perspectiva stabila ale Statelor Unite, Germaniei si Frantei, dand practic un cec in alb economiilor acestor tari care trec prin momente dificile si care se afla practic in recesiune. De asemenea, aceasta decizie a agentiei de evaluare financiara da practic un semnal pentru investitori indicandu-le unde sa isi plaseze banii, scrie Capital.

Haine si incaltaminte reduse cu 70% pentru romanul care nu tine cont de criza. Romanii amatori de haine de firma nu vor mai trebui sa plateasca sute de euro pentru sejururi de shopping in alte tari, cand in aceasta perioada incep soldurile la colectia de toamna – iarna 2008. Magazinele din Bucuresti au adoptat si ele tactica celor din strainatate: reduceri pana la lichidarea stocului, scrie Gandul.

Medic ieftin, caut spital privat. Se intorc in Romania pe salarii mai mici, intr-un sistem inca subdimensionat si recent descoperit de investitorii straini. Nu este vorba despre inca o poveste cu economisti romani intorsi in tara dupa colapsul Wall Street, ci despre medici repatriati din Occident, atrasi in sistemul privat de sanatate, scrie Business Magazin.

"Mandatarul ocult", sau cum a scapat Vantu de acuzatia de fals in cazul BID. Controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, al carui nume este legat de prabusirea in 2000 a celui mai mare fond mutual de pe piata romaneasca -Fondul National de Investitii - a fost achitat de judecatorii Tribunalului Bucuresti, in dosarul infiintarii Bancii Internationale de Dezvoltare, pentru ca Nicolae Popa, omul lui, a fost un "mandatar ocult", scrie Ziarul Financiar.

Pretul smartphone-urilor scade la jumatate, iar cresterea pietei dispare complet in 2009. Pretul mediu al unui smartphone va scadea la jumatate in 2009, in contextul in care producatorii de smartphone-uri se vor concentra pe segmentul mediu al pietei, iar retailerii locali vor opera o ieftinire masiva a acestor terminale, intr-o piata care, dupa ce a explodat, practic, in 2008, in urma lansarii iPhone, nu va avea niciun fel de crestere anul acesta, scrie Business Standard.

Asesoft cere falimentul detinatorului MarketOnline.ro pentru neplata unei datorii. Compania de distributie IT Asesoft Distribution a intentat proces companiei Grifon Group, operatorul MarketOnline.ro, unul dintre principalii jucatori pe piata romaneasca de comert electronic, si a cerut falimentul acesteia, in urma neplatii unei datorii, scrie DailyBusiness.ro.

Hacker-ul care a atacat computerele NASA, pledeaza vinovat. Hacker-ul Gary McKinnon, le-a declarat procurorilor britanici ca va pleda vinovat pentru acuzatiile care i se aduc, in Marea Britanie, lucru care ar putea sa il ajute sa evite extradarea in Statele Unite, scrie Chip.ro.

Internet la purtator - netbook cu tot cu net. Acele mici laptopuri pe care producatorii le-au botezat pe buna dreptate netbook-uri, pe care la inceput le priveam ca pe niste ciudatenii ale naturii vitrege au ajuns sa fie la ora actuala printre cele mai populare laptopuri. Evident, pretul are, ca intotdeauna, un cuvant greu de spus in decizia de cumparare a oricarui pamantean prizonier al unei societatii sclavagisto-financiare. Dar dincolo de pret, netbook-ul este bun (cel putin) la un lucru: sa navighezi pe internet, scrie Go4it.ro.

Primul SEAT electric va fi vandut in 2014. SEAT a prezentat un prototip de automobil electric la care lucreaza in prezent. Proiectul SEAT are ca obiect un model Leon Twin Drive Ecomotive cu propulsor electric, echipat cu o baterie litiu-ion pentru trasee urbane, conectat ingenios la un motor intern cu ardere cu nivel optim de consum in mediul interurban, scrie 24auto.ro.

Noi imagini spion cu SUV-ul Mini. Viitorul SUV al celor de la Mini a fost fotografiat in timp ce era testat in Scandinavia. Noul vehicul a fost prezentat anul trecut, la salonul auto de la Paris, sub forma de concept. Este posibil ca Mini SUV sa poarte numele Crossman, dar si Maxi este o potentiala denumire. Oricum ar fi botezat, vehiculul compact 4x4 va fi produs de catre Magna Steyr, in Austria, 80.000 unitati pe an urmand sa ajunga la dealeri, scrie StiriAuto.ro.