Bancherii greci ofera si dobanzi de 25% ca sa atraga mai multi lei. In goana dupa lichiditati, cateva banci - in special dintre cele cu actionariat elen - au ajuns sa le plateasca clientilor care fac depuneri importante in lei, de la echivelantul a cateva zecii de mii de euro in sus, dobanzi de 20-25% pe an sau chiar mai mult, spun surse din piata, in timp ce in ofertele standard afisate cele mai bune niveluri sunt de 15% pe an, scrie Ziarul Financiar.

Ungaria: Scaderea economiei va fi dubla sau tripla decat s-a prognozat initial. Premierul maghiar Ferenc Gyurcsany a declarat ca, potrivit ultimelor analize, economia tarii sale se va contracta in 2009 cu 2-3% pentru anul in curs. Cifra anuntata este mai mare decat valoarea anuntata in urma cu doar o luna, cand a fost intocmit bugetul de stat. La finele anului trecut, guvernantii de la Budapesta dadeau ca sigura o scadere a PIB de 0,9%, maxim 1%, scrie Capital.

Banca Transilvania, cea mai mare banca din top 10 cu capital privat romanesc, intentioneaza sa scoata la vanzare participatiile detinute la companiile care nu fac parte din core businessul bancar, respectiv la Compania de Factoring, la MediCredit Leasing si la inca o companie, al carei nume presedintele bancii, Horia Ciorcila, nu a dorit sa-l precizeze, scrie Business Standard.

Presedintele CEC: Bancile isi fura caciula daca salta foarte mult dobanzile. Portofoliul de credite al CEC, singura banca comerciala cu capital de stat, a depasit in 2008 echivalentul a doua miliarde de euro la nivelul de curs de circa 4 lei/euro, insumand 8,13 mld. lei, in crestere cu peste 55% fata de nivelul din 2007, scrie Ziarul Financiar.

Moartea unei agentii de publicitate. Odata cu pierderea afilierii la reteaua mondiala de publicitate Young&Rubicam, agentia romaneasca Team Advertising a ramas nu numai fara business, ci si fara oameni. Si acum, incotro? Moartea agentiei Team este ceea ce un fost angajat-cheie al agentiei, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, denumeste „esec managerial“ sau „lipsa de interes“ a celor implicati in afacere, scrie Money Express.

10% dintre brokeri au fost concediati in ultimele doua luni. Valul de disponibilizari din ultimele doua luni ale anului trecut a lasat fara locuri de munca 165 de brokeri, adica circa 10% din total, si tendinta ar putea continua si in acest an, avand in vedere volumele tranzactiilor bursiere inca reduse, potrivit reprezentantilor din domeniul pietei de capital, scrie DailyBusiness.ro.

Bucuresti-Bai, o idee prafuita de 20 de ani. Proiectul noului ministru al Turismului, Elena Udrea, de a transforma Capitala in statiune geotermala a fost inceput inainte de ‘89. Cele 16 sonde de apa geotermala din nordul Bucurestilor ar putea fi transformate in centre SPA. Investitiile, de sute de milioane de euro, s-ar concretiza in zece ani, scrie Adevarul.

Masinile noi, vandute la tocmeala. In discutiile cu dealerii auto, potentialii cumparatori pot obtine discounturi de 15-25% fata de preturile de lista. Dacia Renault cere diverse ajutoare de la stat, vrea sa fie remorcata de programul „Rabla“ printr-o prima de casare de 1.000 de euro si taie 1.000 de euro din Logan, scrie Gandul.

Ce ni se intampla in 2009? Fata de anul trecut, cand propuneam cititorilor o lista de 90 de intrebari si raspunsuri care prefigurau evolutia economica a Romaniei, prioritatile mediului de afaceri, dar si ale romanilor s-au schimbat radical. Jurnalistic vorbind, lucrurile par mai simple, pentru ca avem, la una din intrebarile fundamentale ale ziaristului, “de ce?”, un singur raspuns: criza. Dar raspunsurile la restul intrebarilor au devenit mult mai complicate, iar principala preocupare a mediului de afaceri a devenit modul de a rezista efectelor crizei. In continuare, o radiografie la zi a modului in care oamenii de afaceri si analistii vad anul 2009, scrie Business Magazin.

OECD: Zona euro ramane in recesiune cel putin sase luni. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica - OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) estimeaza ca problemele macroeconomice din zona euro se vor prelungi, astfel ca in urmatoarea perioada nu se intrevede o schimbare fundamentala, criza fiind departe de a se incheia. Conform OECD, zona euro va ramane in recesiune in primele doua trimestre ale anului in curs, estimarile pe anul 2009 indicand o scadere economica de 0,6 procente, scrie Capital.

Biodieselul romanesc, pe cale de disparitie. Desi toata cantitatea de motorina de pe piata trebuie sa contina 4% biodiesel in volum, marile companii petroliere prefera sa importe componenta bio, pentru ca, in alte tari, aceasta este mai ieftina datorita stimulentelor fiscale acordate de acele state“, sustine presedintele organizatiei patronale Biocombustibil, Marian Enachioiu, citat de Evenimentul Zilei.

Angajatii romani, pe primul loc la concediu medical in 2008. Romania este tara cu cel mai mare procentaj de companii (40%) care au raportat o crestere a cererilor de zile libere pe motive medicale pe parcursul anului trecut, potrivit raportului Health&Benefit realizat de firma de consultanta in resurse umane Mercer, scrie Business Standard.

Celalalt Tiriac. Ion Tiriac, primul miliardar roman in euro, este departe de a iesi din afaceri. „Cred ca nu-si va face exitul nici pe lumea cealalta“, comenteaza un manager din holdingul care ii poarta numele. Cu toate acestea, in ultimul an, Tiriac a inceput sa-si faca tot mai simtita vocea si prin fiul sau, Ion Ion Tiriac, scrie Money Express.

George Lemnaru, eRepublik: Nu vom intra pe profit in 2009. George Lemnaru este unul dintre putinii tineri antreprenori din Romania care au reusit sa sparga barierele nationale si sa isi lanseze proiectul, jocul social eRepublik.com, peste granite. Despre planurile si sperantele pe care le are in 2009, daca mai are ca scop atragerea de noi fonduri sau despre planurile de crestere a comunitatii jocului virtual, cititi in acest interviu, scrie DailyBusiness.ro.

Teleprezenta holografica, tot mai utilizata. Sistemul de teleprezenta holografica incepe sa fie folosit din ce in ce mai des. De data aceasta, protagonistul a fost Ian O’Connel, director Musion Systems, care a aparut recent in cadrul unei conferinte ca proiectie 3D in marime naturala, transmitand dintr-un studio din Londra si vorbind unei audiente din Berlin. Reactia celor prezenti a fost coplesitoare, liderii industriei de comunicatii germane plimbandu-se in jurul scenei pentru a vedea mai bine tehnologia, scrie Romania libera.

Google a gasit noi solutii in competitia cu Microsoft. Google a mai facut un pas in competitia directa cu Microsoft, prin recrutarea de reselleri IT pentru a vinde aplicatiile sale bazate pe web-based, clientilor din sectorul business. De la sfarsitul lunii martie, distribuitorii autorizati vor putea sa vinda, sa personalizeze si sa ofere suport pentru versiunile premium ale Google Apps, care includ procesare de text, calcul tabelar, calendare si e-mail, scrie Chip.ro.

Noul Mercedes-Benz Clasa E, disponibil din martie. Prin intermediul noii Clase E, Mercedes-Benz mai face un pas semnificativ in ceea ce priveste siguranta, confortul si protectia mediului pe acest segment de piata. Datorita celor peste 20 de imbunatatiri tehnice, aceasta limuzina consolideaza pozitia pe care Mercedes-Benz o detine in fruntea clasei de lux. Inovatiile aduse vehiculului sunt deschizatoare de noi drumuri in ceea ce priveste condusul in siguranta, deoarece pana acum, niciun alt producator din lume nu le-a folosit in aceasta combinatie, scrie AutoNews.ro.

Knight XV este un SUV blindat de 250.000 de euro. Knight XV este un vehicul blindat construit pe platforma modelului utilitar Ford F550 de catre producatorul american Conquest Vehicles. Knight XV are capacitati 4X4, cantareste mai bine de 5.000 de kg, poate functiona cu benzina, motorina sau biocombustibil si costa aproximativ 250.000 de euro. Masina a intrat in productia de serie care numara doar 100 de unitati in prima sarja, fiecare dintre acestea fiind produs manual, scrie StiriAuto.ro.

Asa va arata BMW M6 CSL? Un designer francez a creat o serie de schite cu versiunea CSL a lui BMW M6. CSL este acronimul pentru Coupe Sport Lightweight, dar oficialii BMW nu au anuntat inca un M6 care sa poarte aceasta titulatura. De-a lungul timpului, divizia M a BMW a creat doar cateva modele CSL, acestea fiind cunoscute pentru perfomantele deosebite pe care le ofereau in detrimentul confortului pasagerilor. Exemplarul din imagini, denumit RZ-M6, este mai lung cu 50 milimetri decat modelul M6 si prezinta o serie de elemente care amintesc de modele celebre ale constructorului bavarez, scrie Automarket.ro.