Analistii: Francezii de la BRD au castigat 340-380 mil. € in 2008. Francezii de la BRD Societe Generale, cea mai mare banca listata si a doua de pe piata in functie de active, ar putea afisa pentru 2008 un profit net intre 1,25 si 1,40 mld. lei (340-380 mil. euro), estimeaza analistii financiari chestionati de Business Standard. Valorile avansate de analisti depasesc sensibil rezultatul obtinut de banca in primele noua luni, de 285 mil. euro, respectiv profitul raportat in 2007, cand a fost de 275 mil. euro, scrie Business Standard.ro.

Americanii momesc investitorii straini cu vize. In ultima luna, circa 30 de milionari bulgari au aplicat pentru viza de SUA tip EB-5 green card. Interesul a fost starnit de anuntul sucursalei bulgare a companiei imobiliare Century 21, potrivit caruia un client poate primi viza la achizitionarea unei proprietati in SUA. Criteriul cel mai greu de indeplinit este posibilitatea de a investi un milion de dolari in anumite proprietati selectate de guvernul american, scrie Capital.

Sucu, Mobexpert: Cine spera ca peste sase luni lucrurile se vor imbunatati viseaza. Omul de afaceri Dan Sucu, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori locali, care controleaza grupul de firme Mobexpert, spune ca pana in 2011 "lucrurile vor arata din zi in zi mai rau", in conditiile in care marile firme straine care au capacitati de productie in alte state le vor inchide mai intai pe acestea si abia apoi pe cele din tara lor, scrie Ziarul Financiar.

Casa in regie proprie, mai ieftina cu 30%. Cei care vor incepe sa isi construiasca in aceasta perioada casa vor plati cu aproximativ 30% mai putin pentru faza de constructie la rosu datorita ieftinirii principalelor materiale de constructii, repectiv a fierului beton, a cimentului si a caramizilor. Astfel, potrivit lui Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL, metrul patrat de casa construit, in faza de rosu, costa acum aproximativ 175 de euro metru patrat, plus TVA, scrie Cotidianul.

''Tanchistul'' Eric Kish pregateste mutari decisive. Eric Kish, unul dintre oamenii-cheie ai lui Dinu Patriciu, pune la cale trei mutari decisive: sa faca pasul inapoi din Rompetrol, compania in care lucreaza de exact zece ani, sa-si vanda cea mai importanta afacere dezvoltata ca antreprenor si sa lanseze una de energie alternativa. Toate in urmatorii cinci ani, scrie Money Express.

Coface: Astazi, nimeni nu mai poate fi considerat bun platnic. Andreea Crainic, risk manager Coface Romania, a enumerat intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro cateva sfaturi practice pentru firmele care au de incasat creante, in conditiile actuale, in care din cauza blocajului de lichiditati intarzierile la plata pot depasi chiar 90 de zile, scrie DailyBusiness.ro.

O economie in forma in an de criza: Albania. Albania, Bosnia, Muntenegru, Ucraina sunt cele mai bune exemple de tari care vor fi economiile emergente ale deceniului urmator. Primul exemplu nu este ales doar pe criteriul alfabetic. Tara saracacioasa in ultimii zeci de ani, Albania face pasi concreti spre Uniunea Europeana si are, procentual din populatie, mai multi "capsunari" in Vest decat Romania. Anul acesta ar putea fi economia cu cea mai mare crestere din Europa, daca prognozele guvernului de la Tirana se vor materializa: 9% crestere economica, scrie Capital.

Cum arata criza pe ecrane. Daca ar fi sa impartim actorii unei crize in castigatori si perdanti, pe piata de media, televiziunile ar intra clar in prima categorie: niciun alt mediu nu poate inca sa ofere un raport mai bun intre costuri si eficienta. Cu toate acestea, ce vom vedea in 2009 in pauzele publicitare va fi destul de diferit de ce am vazut pana acum: reclame mai scurte si mai putine, scrie Business Magazin.

"Mystery shopping", spionaj la minimum 15 euro. Companiile din domeniul IT, telefonie si televiziune prin cablu apeleaza frecvent la serviciile de evaluare discreta. Doua tinere dragute si aranjate si-au jucat atat de bine rolul de cliente "misterioase" intr-un magazin de telefonie din Romania, incat vanzatorii de sex masculin au uitat ca patronul nu ii plateste ca sa acosteze cumparatoarele. La final, conducerea firmei a aflat la ce capitol trebuie sa mai lucreze pentru a imbunatati activitatea companiei, gratie asa-numitelor servicii de "mystery shopping" prestate de firma angajata, scrie Gandul.

Tender: Din lipsa de bani, o sa ajungem sa facem barter. Omul de afaceri Ovidiu Tender, cu activitati in principal in domeniul energetic si imobiliar, spune ca lipsa de lichiditati din economie care cauzeaza blocajele la nivelul platilor va determina in scurt timp agentii economici sa recurga la barter (schimb de marfuri), scrie Ziarul Financiar.

Erste: Ponderea creditelor neperformante se va dubla in urmatorii doi ani. Ponderea creditelor neperformante in totalul creditelor acordate de banci se va dubla, la nivelul anului viitor, fata de situatia din 2008, potrivit unei estimari realizate de analistii grupului austriac Erste, scrie Business Standard.

Giulio Di Cerbo este italianul desemnat sa aduca BVB in centrul pietelor de capital din regiune. Daca bursa din Viena da banii pe piete de capital mai mici, bursa din Bucuresti plateste un italian sa construiasca o platforma de tranzactionare pentru actiuni straine. Nu toti brokerii locali insa isi doresc asta. Arhitectul platformei de tranzactionare pentru instrumente financiare straine este Giulio Di Cerbo, un italian in varsta de 60 de ani care s-a retras, in vara anului trecut, de la Citigroup Londra, scrie Money Express.

Apartamentele cu trei camere sunt mai ieftine cu 25%. Preturile apartamentelor din Capitala sunt mai scazute cu 25% comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, pretul mediu pe metru patrat la apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990 ajungand la 1.523 de euro, potrivit indexului Ziarul Financiar care analizeaza preturile cerute de vanzatori pe site-ul anuntul.ro.

20 de „abuzuri“ bancare reclamate pe zi. Aproximativ 1.800 de reclamatii privind domeniul bancar au fost inregistrate la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in ultimele trei luni din 2008. Numarul celor care au sesizat institutia este mai mare cu 20% decat cel aferent primelor trei trimestre ale anului, scrie Evenimentul Zilei.

Masina Gay a Anului 2009 in Europa. De cativa ani, titlul de Masina Gay a anului in Europa este acordat de catre website-ul francez Ledorga, in urma unui sondaj. Anul acesta, disputa a fost foarte stransa, intre Alfa Romeo MiTo si Volkswagen Scirocco. In cele din urma s-a impus modelul italian, insa la o distanta foarte mica. Este pentru al treilea an consecutiv cand titlul revine unui model italian, scrie 24auto.ro.

Noul Renault Megane Grand Tour - primele imagini. Noul Renault Megane Grand Tour a fost spionat, in premiera, in timpul unor teste facute pe o vreme deloc prietenoasa, in nordul Scandinaviei. Acesta este cea de a treia varianta de caroserie dupa hatchback-ul cu cinci usi si coupe-ul sportiv. Detaliile despre dimensiuni nu sunt cunoscute inca. Renault Megane Grand Tour va fi mai usor si va consuma mult mai putin decat actuala generatie, scrie StiriAuto.ro.

S-a rupt misterul Top Gear: The Stig isi arata fata. The Stig, celebrul pilot de teste al show-ului BBC Top Gear, a fost dezvaluit. Este vorba de pilotul Ben Collins, concurent in Nascar si Le Mans, campionatul de Turisme si Formula 3, scrie Automarket.ro.