Cum sa ai succes in retail pe timp de criza. Specialistii in domeniu anticipeaza o scadere a consumului pe anumite segmente de piata. Insa retailerii mici si medii nu se sperie. Ei spun ca au in vedere planuri de actiune pentru minimizarea efectelor crizei. Acestea vizeaza fie amanarea unor directii strategice, fie inchiderea unor magazine neperformante, potrivit Startups.ro.

Am televiziunea mea. Postul de televiziune Cosmos TV, asociat numelui politicianului Corneliu Vadim Tudor, si-a schimbat proprietarii. Cumparatorul-surpriza (Mohammad Murad, al carui nume e de regula asociat cu lantul de fast food Springtime) deja baga bani in postul pe care spera il aduca intr-o pozitie de Top 10, scrie Money Express.

Rusii profita de coruptia politicienilor bulgari. Aceasta este chiar declaratia unui oficial bulgar. Mai exact a fostului sef al companiei Bulgargaz, care a aratat intr-un interviu realizat de curand ca rusii profita de mult timp de coruptia politicienilor bulgari privind livrarile de gaz catre tara sa. Conform declaratiilor lui Vasil Filipov, Rusia exporta 150 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, dintre care 100 de miliarde erau provenite din Asia Centrala si alte tari din Caucaz si apoi re-exportate catre Bulgaria, scrie Capital.

Companiile renegociaza la sange pretul chiriilor. Vodafone, Flamingo, Domo, Edipresse, Depozitul de Calculatoare sunt doar cativa dintre cei care incearca sa obtina o reducere de circa 10-20% a chiriilor de la proprietarii spatiilor pe care acestia le folosesc. Cheltuielile cu plata chiriilor reprezinta unul dintre cele mai mari costuri fixe in bugetul unei companii, in unele cazuri, cum este retailul, fiind la concurenta chiar cu fondul de salarii, scrie Business Standard.

Previziuni de angajare… timide pentru 2009. Conform evaluarilor deja existente, criza a afectat mai multe sectoare de activitate, precum: constructiile, imobiliarele, sectorul alimentar, textil, industria auto sau metalurgica. Astfel ca angajatorii sunt rezervati in ceea ce priveste activitatea de angajare in primele trei luni ale anului 2009. Cel putin asa reiese din studiul „Perspectivele angajarii de forta de munca” in Romania, realizat de Manpower. si citat de revista Cariere.

Top 3 victime ale crizei imobiliare: Ilfov, Buzau, Bucuresti. Doar sase judete au fost afectate anul trecut de scaderea numarului de tranzactii imobiliare, arata datele oficiale ale Agentiei de Cadastru. De departe, Ilfovul a fost cel mai afectat, cu o scadere de 28% a cifrei tranzactiilor in 2008 fata de 2007, de la 40.800 la 29.400, scrie Gandul.

2008: Cele mai penibile momente din business. De la sefii companiilor producatoare de automobile din Detroit, care s-au dus sa ceara ajutor de la stat in avioane de lux, pana la fraude de miliarde nedescoperite si stiri false cu privire la moartea lui Steve Jobs, publicate de institutii de presa respectabile, revista Fortune a facut o lista a celor mai penibile momente din lumea afacerilor, in 2008, citeaza NewsChannel.ro.

BERD a vandut participatia de 35% detinuta la producatorul de lactate Tnuva. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a vandut la finalul anului trecut participatia de 35% detinuta la filiale locale ale producatorului de lactate israelian Tnuva, dupa doar patru ani de la momentul intrarii in actionariat, scrie Ziarul Financiar.

Cardul de credit, mai ieftin decat imprumutul de nevoi. Pentru prima data de la aparitia cardului de credit in Romania, el este mai ieftin decat un imprumut de nevoi personale. Daca pentru un imprumut de nevoi personale de 12.000 de lei (3.000 de euro) contractat pe 5 ani platim, cu mici exceptii, o Dobanda Anuala Efectiva de peste 25% pe an, cardurile de credit au acum costuri ce nu depasesc 22% din suma retrasa, scrie Cotidianul.

Relaxarea creditarii, o picatura intr-un ocean pentru piata imobiliara. Relaxarea creditarii ipotecare va ajuta prea putin revigorarea cererii pe segmentul rezidential, trasa in jos de aprecierea euro, restructurarile la nivel de middle-management ale companiilor romanesti, scaderea salariilor si nesiguranta financiara generala, au spus analistii financiari si imobiliari, pentru DailyBusiness.ro.

Cel mai convingator om de pe planeta. Avocatul Dan Cristea este campion mondial in dezbateri. Impreuna cu Nicoleta Lupea a castigat cele mai importante turnee: Europenele, Oxfordul si Mondialele. Are 23 de ani si a luat titlul de cel mai bun orator din lume. Mai are o singura provocare: sa castige turneul campionilor, rezervat de regula nativilor, scrie Adevarul.

Croatia promoveaza "turismul mierii". Dupa succesul pe care l-a avut in Croatia traseul turistic "Drumul Vitei de vie" - proiect similar cu "Drumul Vinului" de la noi - asociatia producatorilor de miere din aceasta tara pregateste un proiect aparte "Drumul Dulce". Intr-o prima faza, traseul va include doar patru ferme de apicultura din regiunea Varazdin, anunta Capital.

Fructul interzis. Simpla idee ca Apple ar putea exista fara Steve iMesia Jobs era o erezie. Era ca si cum s-ar fi respins adevarul pe atat de evident ca Pamantul se afla in centrul lumii, iar restul universului graviteaza in jurul sau. Dar la fel ca vremurile, credintele se mai si schimba, scrie Money Express.

Banii romanilor din fonduri mutuale merg sa fie administrati la Praga sau Atena. Administratorii fondurilor mutuale fac primii pasi spre globalizare, delegand luarea deciziilor investitionale catre omologii lor mai experimentati si mai dezvoltati din diviziile centrale de asset management ale grupului-mama, scrie Ziarul Financiar.

Desi bolnavi, angajatii vin la serviciu. Aproape jumatate dintre specialistii chestionati de OfficeTeam, firma HR specializata in recrutarea de angajati, avand calificari superioare, au recunoscut ca vin la serviciu chiar daca sunt bolnavi, arata un studiu realizat de companie. Aceasta tendinta se manifesta mai ales in conditiile insecuritatii de la locul de munca, generata de criza. Totusi, doar 17% dintre managerii chestionati considera ca aceasta practica este frecventa, scrie Business Standard.

"Casa Verde" falimenteaza firmele de panouri solare. Sute de companii specializate in instalatii de energie alternativa si care doreau sa participe la Programul "Casa Verde" se confrunta cu scaderi dramatice ale vanzarilor. Potentialii clienti care doreau sa-si utileze casele cu panouri solare asteapta demararea programului prin care statul promitea o subventie de 90%, program care a fost amanat pentru a treia oara, scrie Romania libera.

Cresteri in 2009: Turismul de business tinteste sus. Sectorul de corporate travel anunta cresteri in 2009, in ciuda valului de zvonuri din mediul de business care anunta ca anul acesta companiile vor strange cureaua pe toate planurile. Firmele de turism spun insa ca, cel putin pentru inceput, au solutii, scrie revista Cariere.

Interviu in Go4it.ro cu creatorul softului romanesc de vizionare PBX TV pe net. Orlando Razvan Matei (25 ani), director tehnic al startup-ului, pasionat de pe vremea calculatoarelor HC91 de liniile de cod si autorul unor aplicatii destul de populare a binevoit sa ne acorde, in premiera intergalactica, un interviu axat pe serviciul de televiziune online al PBX.

Ferrari, deocamdata ocolita de criza. Ferrari a vandut anul trecut 6.527 de unitati, cu 0,5% mai multe decat in 2007, cu un profit de 339 milioane de euro, in crestere cu 27,4%. Cifra de afaceri a crescut cu 15,2%, pana la 1,92 miliarde de euro, scrie 24auto.ro.

Noi schite cu SUV-ul planuit de Ferrari. Vehiculul are 4 usi, garda ridicata, sistem de tractiune integrala si forma unui station wagon/tourer. Masina cu numele de cod "Ferrari FS 599 Fuoristrada" (off road in italiana) va fi realizata din aluminiu si materiale compozite din fibra de carbon pentru o greutate optima. Sub capota SUV-ului se afla doua puternice propulsoare, un V8 care produce 400 CP, imprumutat de la fratele Ferrari California si un V12 care dezvolta 600 CP, preluat de la modelul Ferrari 599 GTB, scrie StiriAuto.ro.