Indatorarea companiilor ameninta ratingul de tara. Ratingul de tara acordat trimestrial de Coface Romania a ramas neschimbat, A4–, insa numarul incidentelor de plata a crescut in ultimele luni ale anului trecut. O scadere a ratingului de tara ar insemna o declasificare a Romaniei, calificativul B fiind acordat statelor cu un mediu politic instabil, care ar afecta in continuare un istoric deja precar al platilor, scrie Capital.

De ce s-a impotmolit bugetul: nu “cat”, ci “de unde”. In timp ce ministrul Finantelor merge pe o crestere economica de 2,5%, FMI vede ritmul PIB-ului la 2,3%, insa cel mai important semn de intrebare este legat de “sustinerea politica a acestor tinte si de capacitatea reala de a implementa masurile care sa duca la atingerea tintelor Guvernului”, mai precizeaza sursele citate, scrie Business Standard.

Bancile pluseaza mai departe cu dobanzile pentru a strange lichiditati. BCR, cea mai mare banca din sistem, incinge lupta pentru atragerea de lichiditati in lei si arunca pe piata o dobanda de 14,5% pe an la depozitele pe termen de doua luni, acordata indiferent de suma depusa. Oferta este valabila pana la sfarsitul lunii februarie si vine in contextul in care bancile continua sa ridice dobanzile pentru a stoarce lei, dar si euro de la clienti, stabilind noi maxime, scrie Ziarul Financiar.

Cum ar trebui sa arate strategia fiscala pe timp de criza. Ce masuri ar trebui luate pentru scaderea cheltuielilor si cresterea veniturilor, tendinta practic obligatorie pe timp de criza, a explicat pentru DailyBusiness.ro Emilia Dragu, partener in cadrul firmei de consultanta fiscala Taxhouse.

Cum vad managerii economia in urmatoarele trei luni? Estimarile managerilor indica scaderea activitatii din industria prelucratoare si constructii, dar stabilitate in comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii in perioada ianuarie - martie 2009, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS), scrie Capital.

Seful finantelor austriece vine sa faca lobby pentru bancile din tara natala. Ministrul austriac al Finantelor, Josef Pröll, face in februarie un turneu prin Europa de Est - in Romania, Bulgaria, Ucraina - pentru a promova un plan de protectie a bancilor austriece, dupa un apel in acest sens al Raiffeisen International, Bank Austria si Erste Bank, scrie Cotidianul.

Cine face jocurile pe eolian in Romania. Giganti energetici europeni ca CEZ Cehia, ENEL Italia, E.ON Germania sau EDP Portugalia, alaturi de antreprenori locali precum familia Muntmark reprezinta doar cateva dintre companiile care au reusit sa ia avize de racordare la retea pentru proiecte de sute de megawati fiecare, potrivit datelor centralizate de Business Standard.

Atentie, in anul de criza 2009 Fiscul va calca pragul. Una dintre cele mai simple metode de a creste veniturile la bugetul de stat este recuperarea datoriilor de la rau-platnici. Expertii spun ca vor fi vizate mai ales companiile straine care au filiale in Romania, scrie Gandul.

Dan Paul, Asociatia Brokerilor: Daca va fi nevoie, vom sprijini brokerii cu bani. Brokerii trec acum prin a doua proba de foc a Bursei, dupa ce criza de la sfarsitul anilor nouazeci a condus la disparitia a mai mult de jumatate din cele 200 de societati de brokeraj existente la acea vreme, scrie Ziarul Financiar.

Topul salariilor de adio este dominat copios de companiile de stat. De cele mai multe ori, angajatii disponibilizati primesc drept consolare un pachet compensatoriu de sase-opt salarii. Exista insa si exceptii: in timp ce unele firme nu le dau fostilor angajati decat echivalentul unui venit lunar, altele le ofera nu mai putin de 25, scrie Capital.

Scad taxele la tranzactiile imobiliare. Valorile orientative din ghidul proprietatilor imobiliare vor fi diminuate cu 15%, pe fondul ieftinirilor din piata si a cursului euro-leu, anunta Camera Notarilor Publici din Capitala. Masura se aplica de la 26 ianuarie pentru proprietatile tranzactionate in Bucuresti si in judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman, scrie Evenimentul Zilei.

Gmail merge si offline. Afla cum poti profita de noua functie. Una dintre cele mai insistent cerute functii pentru Gmail, suportul offline, face incepand de astazi parte din serviciul de e-mail al celor de la Google. Noua functie nu este deocamdata accesibila tuturor. Unii beneficiaza deja de suport offline in Gmail, in timp ce altii o vor vedea la lucru spre sfarsitul saptamanii, scrie go4it.ro.

Apple aproba o noua aplicatie pentru iPhone. Dezvoltatorul de aplicatii pentru iPhone din spatele Podcaster a gasit o modalitate de a intra in App Store. Dezvoltatorul, care are un profil privat pe Blogger, are o noua aplicatie denumita RSS Player, care duplica functia de baza a Podcaster – permitand descarcarea de fisiere media pe aparatele iPhone sau iPod Touch – dar fara anumite functii pe care Apple nu le apreciaza, scrie Chip.ro.

Masina Anului 2009 in Lume - au fost alese finalistele. Concursul Masina Anului 2009 in Lume (2009 World Car of the Year - WCotY) si-a stabilit finalistele. Contrar traditiei conform careia in finala intrau 10 modele, anul acesta juriul a optat pentru 11 finaliste. Iata care sunt finalistele din acest an (prezentate si in galeria foto atasata la acest articol): Audi A4 / Avant, BMW Seria 7, Citroen C5 Sedan / C5 Tourer, FIAT 500, Ford Fiesta, Honda Fit / Jazz, Jaguar XF, Mazda6 / Mazda Atenza, Nissan GT-R, Toyota iQ, Volkswagen Golf VI, anunta 24auto.ro.

Renault Megane Sedan, primele fotografii-spion. Fotografiile-spion pe care Automarket vi le ofera in exclusivitate in Romania sunt realizate in timpul testelor de anduranta pe care modelul francez le desfasoara in aceste zile in nordul Suediei, la temperaturi coborate. Primele informatii neoficiale legate de noul Megane Sedan arata ca acest model va imparti multe dintre datele tehnice cu versiunea hatchback, printre motorizarile disponibile urmand sa se numere atat turbodieselul de 1.5 litri dCi, cat si noul motor pe benzina de 180 de cai putere.