Ce trebuie sa faca si sa nu faca in criza un manager. Cand taiati din costuri cu gandul la recesiune, nu-i concediati pe cei care pot asigura cresterea de maine, luati decizii rapide si hotarate, vindeti activele non-core si inchideti liniile de business din pietele care cad, atentie la administrarea clientilor-cheie si a lichiditatilor, sunt cateva dintre sfaturile consultantilor de strategie, ale bancherilor de investitii si ale putinilor manageri locali “trecuti” prin situatii de criza, scrie Business Standard.

Titlurile de stat - salvarea economiei? BNR nu poate finanta deficitul bugetului cu niciun banut. Blocajele din economie isi au originea in intarzierea platilor de la buget catre furnizori. Bancile doresc ca activitatea de creditare sa fie fluidizata. Finantarea interna a deficitului bugetar trebuie sa se faca la costuri rezonabile si cu o anumita fluenta, a explicat, ieri, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, scrie Bursa.

Proiecte imobiliare de 10 miliarde de euro s-au evaporat in trei luni. 50.000 de apartamente, sapte centre comerciale si mai multe cladiri de birouri amanate sau anulate definitiv reprezinta bilantul iesit la suprafata dupa primele trei luni in care investitorii imobiliari au sesizat ca se confrunta cu o situatie de criza, in care bancile nu mai pot sau nu sunt dispuse sa mai pluseze bani in imobiliare, arata o analiza a Ziarului Financiar pe baza datelor comunicate in piata.

Cat platesti pentru 100 mp de spatiu comercial. Chiria spatiilor de retail din Bucuresti si din marile orase din tara a scazut cu aproximativ 10% - 30% fata de acum sase luni. Tendinta de reducere a pretului se va mentine si in urmatoarele sase luni. In plus, pentru a nu ramane cu spatiile goale, proprietarii accepta si negocierea perioadei pe care se semneaza contractul, scrie Startups.ro.

In Bulgaria, gazele se vor ieftini de doua ori in acest an. In timp ce la noi preturile la gaze au tot crescut, fara reduceri semnificative, compania nationala de gaze din Bulgaria anunta o reducere de preturi. De la 1 aprilie, pretul va scadea cu 11,56%, atingand 543,61 leva/1.000 metri cubi, adica 1.196 lei, scrie Capital.

McDonald’s isi face fabrica la Bucuresti. Investitia realizata alaturi de producatorul de panificatie LLI Euromils este de circa 15 milioane de euro. McDonald’s va construi, anul viitor, pe soseaua de centura a Bucurestiului, una dintre cele mai mari fabrici de chifle din Europa, scrie Adevarul.

Petrom cauta inca o jumatate de miliard de euro la BEI si BERD. Cea mai mare companie din Romania, Petrom, parte a grupului austriac de petrol si gaze OMV, se afla in discutii cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si cu Banca Europeana pentru Investitii pentru obtinerea unor noi finantari, a caror valoare totala se situeaza in jurul a 500 mil. euro, au declarat pentru Business Standard surse apropiate negocierilor.

In Sofia, unul din cinci apartamente este de vanzare. Unul din cinci apartamente din Sofia, capitala Bulgariei, este scos la vanzare pe fondul unei cresteri semnificative a numarului locuintelor nou-construite, potrivit unui studiu citat de agentia de presa Novinite. Primele efecte ale crizei financiare globale au fost resimtite pe piata imobiliara din Bulgaria in trimestrul trei din 2008, de atunci preturile locuintelor inregistrand scaderi drastice, de pana la 20% in unele regiuni ale tarii, scrie Ziarul Financiar.

Companiile ar putea prefera sistemele de optimizare in detrimentul solutiilor integrate - Wizrom. Companiile vor reduce in acest an investitiile pentru achizitionarea solutiilor integrate de software preferand sistemele de optimizare pentru reducerea costurilor, a spus Zemy Apfelbaum, managing director Wizrom, citat de Bursa.

SIF-urile si-ar putea vinde din detineri ca sa mentina nivelul dividendelor. SIF-urile si-ar putea vinde din participatii pentru a obtine lichiditati in vederea mentinerii dividendelor la nivelurile din anii anteriori, au spus pentru DailyBusiness.ro analistii pietei de capital.

Marea Britanie nu este interesata de moneda euro. Dat fiind faptul ca sistemul financiar britanic a fost mult mai afectat decat al celorlalte state europene, britanicii trebuie sa faca eforturi mult mai sustinute pentru reabilitarea lui. In consecinta, Marea Britanie nu este interesata de abandonarea politicii sale monetare de acum. Analistii afirma ca nici macar devalorizarea lirei nu este un motiv pentru ca britanicii sa paraseasca lira sterlina, scrie Capital.

Cele mai frumoase automobile din toate timpurile. Cei de la revista britanica Classic & Sports Car au mers mai departe si au mizat pe profesionalismul respondentilor, atunci cand s-au decis sa intocmeasca topul celor mai frumoase automobile din toate timpurile. Astfel, au apelat la 20 dintre cei mai cunoscuti designeri auto ai timpurilor noastre. Fiecare a trebuit sa voteze pentru trei modele. Daca va asteptati ca cel mai bine clasat sa fie o sportiva italiana ori un roadster britanic, va inselati: pe primul loc a iesit legendarul Citroen DS! In schimb, Ferrari a avut cele mai multe modele nominalizate. Topul primelor clasate in 24auto.ro.

Honda Insight tunata de Mugen. Tunerul Mugen a creat special pentru noua Honda Insight un kit aerodinamic, botezat Zero Lift, menit sa faca din masina hibrida o adevarata sportiva! Printre modificarile aduse vehiculului se numara o noua grila fata, nou spoiler frontal, proiectoare de ceata, praguri laterale, un spoiler spate nou, un eleron montat pe hayon si jante de 15 sau 16 inci din aliaj, scrie StiriAuto.ro.

Nokia si Microsoft ataca Apple cu aplicatii pentru mobile. Surse din interiorul companiei Nokia au declarat, sub protectia anonimatului, ca in cadrul evenimentului Mobile World Congress, care va avea loc saptamana viitoare la Barcelona, producatorul finlandez de telefoane mobile va lansa un magazin virtual de unde utilizatorii Nokia vor putea achizitiona aplicatii pentru telefoanele lor, scrie Romania libera.

Nikon a lansat cel mai rapid obiectiv in format DX. Nikon a lansat in Romania, prin intermediul SKIN, cel mai rapid obiectiv in format DX, realizat pana in acest moment - AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G. Obiectivul poate deschide diafragma pana la maximum f/1.8, oferind imagini foarte luminoase si un plan secund cu un efect placut de incetosare si un camp de profunzime redus, scrie Chip.ro.