Patriciu: Din aprilie, caderea preturilor imobiliare nu va mai fi oprita. "Am spus atunci ca vor scadea preturile la jumatate. Nu aveam dreptate. Vor cadea mult mai mult decat atat. Acum se afla doar la inceputul caderii. Pana cand metrul patrat de locuinta medie nu va ajunge egal cu unul pana la doua salarii medii lunare, caderea preturilor nu se va opri. Dar se va ajunge foarte repede acolo. Deocamdata, singura stavila in fata acestei caderi este cardasia intre finantatori si dezvoltatori", declara Dinu patriciu intr-un interviu acordat ziarului Capital.

Ghid de criza: cum atragi investitori pentru afacerea ta. Tot mai vulnerabili din cauza reticentei cu care ii trateaza bancherii, oamenii de afaceri se vad nevoiti sa apeleze la banii investitorilor financiari pentru a-si sustine activitatea curenta sau planurile de investitii. Bani sunt: fondurile de private equity dispun de 1,5-2 miliarde de euro pentru achizitii pe piata romaneasca, potrivit managerilor chestionati de BUSINESS Magazin. Tranzactiile nu se incheie insa deloc usor. Managerii fondurilor explica in cele ce urmeaza ce anume ii atrage sa finanteze o afacere si de ce le refuza pe altele.

Primele date privind evolutia economiei arata mai prost decat asteptarile. Anuntarea evolutiei productiei industriale completeaza primele date din ianuarie privind economia, asteptate de mediul de afaceri si de autoritati. Acestea arata ca economia sta mai prost decat sperau. Trebuie facute ajustari, totul trebuie recalculat. Exporturile au scazut drastic in ianuarie, cu 24%, productia industriala a coborat cu 12%, iar creditarea a franat. In primele doua luni piata auto locala a inregistrat un declin de peste 60%, iar cursul de schimb s-a depreciat asezandu-se pe un palier centrat in jurul a 4,3 lei/euro, scrie Ziarul Financiar.

Colliers: Daca nu aparea criza globala, oricum ar fi fost o criza locala. Oferta de pe piata imobiliara locala ar fi intrat intr-o criza majora in trei ani, daca nu aparea criza globala care a blocat cererea, din cauza ca majoritatea dezvoltatorilor nu dadeau plusvaloare proprietatilor construite, a declarat Bogdan Georgescu, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers Romania, citeaza Business Standard.

Supermarketul din spatele ecranului. Achizitionarea bunurilor de imediata utilitate printr-un e-mail sau telefon a dus la lansarea unor noi afaceri - casele de comenzi online. In contextul lipsei de timp, traficului aglomerat si preturilor accesibile practicate de firmele de profil, livrarea la domiciliu inlocuieste o parte din cumparaturile realizate in marile magazine. Investitia initiala intr-o casa de comenzi online poate incepe de la 1.500 de euro (pentru platforma tehnica). Piata de profil este abia la inceput iar cele cateva firme prezente pe acest segment incearca sa isi mentina business-ul sau au in plan strategii de relansare, care sa le ajute la castigarea de clienti, scrie Startups.ro.

Bancile ori reiau activitatea de creditare, ori isi deschid cafenele. Daca bancile nu vor relua activitatea de creditare si vor concura doar pentru depozitele populatiei, atunci "vor ramane niste muzee foarte frumoase din beton si sticla", a declarat ieri Constantin Nita, ministrul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert si Mediu de Afaceri. Bancile pot sa finanteze intreprinderile sau, daca nu, atunci sa inceapa sa isi deschida cafenele, a mai spus domnul Nita, citat de Bursa.

In Bulgaria apare ziua de lucru de 4 ore. In timp ce in Ungaria unele companii practica saptamana de lucru de patru zile, ziua de vineri fiind considerata week-end, in cealalta tara vecina si membra a Uniunii Europene, Bulgaria, a aparut ziua de lucru de patru ore, scrie Capital.

Tuluca, Propaganda: "Cine face acum reclama la proiecte rezidentiale isi arunca banii pe geam". Despre criza publicitarilor, schimbarile efectuate de advertiseri la nivel de bugete, comportament si cerinte, dar si despre corectiile pozitive care s-ar putea produce in industria locala de publicitate, DailyBusiness.ro a discutat cu Adrian Tuluca, general managerul Propaganda. "Eu cred ca cele mai afectate vor fi agentiile de media, care sunt direct si proportional afectate de taierile de bugete. Si se va intampla asta pentru ca pe de o parte clientii vor pune mare pret pe costuri, iar pe de alta parte bugetele vor fi consistent reduse. Si sunt deja consistent reduse. Clientii nu mai fac "commitment" pe intregul an, ci pe etape, spune Adrian Tuluca

Ce produse ne pregatesc bancile. Prabusirea creditarii impune bancherilor inventivitate pentru a-si tine in viata cele 6.500 de sucursale deschise in ultimii doi ani. Venind din partea lui Herwig Burgstaller, vicepresedintele Volksbank Romania, anuntul conform caruia banca “va face din overdraft (card cu descoperire de cont) produsul principal” poate parea usor bizar. In ultimii doi ani, austriecii s-au remarcat prin agresivitatea cu care au atacat piata finantarilor cu garantii imobiliare pentru persoane fizice, crescand tocmai pe seama acestui produs, de la un jucator marunt la cea de-a treia banca din sistem, scrie Business Magazin.

Dell Adamo: neasteptat de subtire si neasteptat de scump. Ultra-portabilul de 13.4 inch Dell Adamo, cel care se doreste a fi groparul notebook-ului Apple MacBook Air, a fost astazi lansat oficial. Dell Adamo are o grosime de 16,5 mm si cantareste 1,8 Kg. Pretul de plecare va fi de aproximativ 2000 $ (la noi va costa cam 2000 de Euro + taxe), cu o configuratie de baza ce va avea in componenta un procesor Intel Core 2 Duo tactat la 1.2 Ghz, 2 GB DDR3 RAM, SSD de 128 GB si chipset-ul grafic Intel GMX4500. Ecranul LCD cu 1280 x 720 pixeli ofera o rezolutie ideala pentru vizionarea de filme in format High Definition, scrie Go4it.ro.

Televiziunile de stiri incep sa emita gratuit pe mobil. Postul de stiri France 24 poate fi urmarit live de majoritatea celor care au un telefon mobil. Compania care detine canalul a decis ca serviciul sa fie gratuit, dar pastreaza taxa pentru vizionarea de pe PC. Compania Media France Television a anuntat saptamana trecuta lansarea unor aplicatii pentru o gama larga de telefoane mobile, aplicatii prin care utilizatorii sa poata urmari principalul canal de stiri al trustului – France 24, scrie Romania libera.

Adrian Tanase, ING: Nu avem in ce sa investim 100 mil. euro pe Bursa. Fondul de investitii ING Romanian Equity a fost unul dintre marii cumparatori de pe Bursa anul trecut, cand multe dintre fondurile straine si-au redus sau lichidat pozitiile. Managerii fondului sustin ca piata locala este prea mica pentru un fond de 100 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.

Big4 din avocatura au facturat 68 mil. € in 2008. Primele 15 case de avocatura de business din punct de vedere al cifrei de afaceri au emis anul trecut facturi cumulate de 481,1 mil. lei (130,7 mil. euro), acesta fiind cel mai bun an pentru firmele locale de profil, conform informatiilor furnizate Business Standard de surse din piata de profil, scrie Business Standard.

Punctaj maxim EuroNCAP, pentru noul VW Golf . Organismul european de testare la impact EuroNCAP a atribuit punctajul maxim de cinci stele pentru noul Volkswagen Golf, in conformitate cu noile criterii de evaluare, mai stricte si mai extinse. Dupa cum se stie, incepand din februarie 2009, pentru a obtine toate cele cinci stele, un autovehicul trebuie sa ofere o valoare minima la toate cele patru categorii (protectia pasagerilor adulti, protectia pasagerilor copii, protectia pietonilor, asistenta de siguranta), precum si la evaluarea generala, scrie 24auto.ro.

Lamborghini Murcielago SV. Cu siguranta ti-ai dori unul! Lamborghini Murcielago LP 670-4 SuperVeloce (SV) este un model superexclusivist al carui unic scop pare a fi viteza. Lamborghini Murcielago LP 670-4 SV cantareste cu 100 de kg mai putin decat modelul de serie si poate atinge prima suta in 3.2 secunde. Propulsorul masinii este acelasi V12 de 6.5 litri, care produce 670 CP la un cuplu de 660 Nm, scrie StiriAuto.ro.