Scaderi de 48% la apartamentele din Bucuresti. Pretul apartamentelor vechi cu trei camere din zonele 1 Decembrie, Brancoveanu, Dristor si Militari au scazut cu 45-48% in ultimul an, potrivit indexului imobiliar al Ziarului Financiar. In medie, apartamentele din Bucuresti s-au ieftinit cu 34%, zonele periferice suferind cele mai drastice scaderi.

Afectate de criza, jumatate din agentiile imobiliare isi inchid portile. Aproximativ jumatate dintre agentiile imobiliare din intreaga tara nu vor face fata crizei economice si isi vor stopa activitatea, a declarat pentru Capital.ro analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu. Potrivit acestuia, din numarul total de 10.000 de agentii la nivel national, 80% sunt agentii mici, dintre care 2.000 se afla pe piata bucuresteana, scrie Capital.

Romania - prima tara din Est in care casele se vand pe modelul american. Agentii imobiliari spun ca sistemul american MLS va aduce transparenta si siguranta in piata, dar nu va scadea automat comisioanele agentilor. Sistemul se ba­zeaza pe un contract de reprezentare ex­clusiva intre agent si client, iar pro­prietatea care va deveni obiectul con­tractului va fi listata pe portalul pe care se vor regasi si alte proprietati pentru care s-au incheiat astfel de contracte. La acest sistem vor avea acces toti membrii care au achitat cotizatia lunara de 30 de euro pentru a avea acces la serviciul MLS, scrie Cotidianul.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank: In acest an, cursul va ramane in intervalul 4 - 4,3 lei/euro. Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, considera ca, in prezent, "un motiv fundamental pentru deprecierea leului nu mai exis­ta", tendinta cursului este de stabilizare, iar leul ar putea inregistra chiar si o usoara apreciere. "Cursul de schimb va ramane, tot anul, in intervalul 4 - 4,3 lei/euro", a declarat pentru Bursa economistul sef al Raiffeisen Bank, adaugand ca aprecierea actuala are la baza optimismul acordului de finantare cu FMI.

Studiu: Ce beneficii vor pierde angajatii. Companiile romanesti n-au investit niciodata prea mult in angajati, in comparatie cu cele din alte tari europene. Acum insa bugetele scad si mai mult, iar beneficiile acordate salariatilor dispar unul cate unul: programe de training sau de Master of Business Administration (MBA), asigurari si pensii private, telefon mobil, masina de firma si altele de acest fel, scrie Business Magazin.

Pana unde scad dobanzile la depozite si la credite. Bancherii, managerii si consultantii sunt zilele acestea intr-un consens de neclintit: dobanzile sunt exagerat de mari. Reducerile sunt deocamdata timide, iar valorile afisate sunt in continuare foarte ridicate. Dobanzile afisate ajung la 16–17% la lei, dublu fata de rata inflatiei, iar cele negociate, adica cele oferite de banci pentru sume mari, pot depasi chiar si 25% – raportate la media de 11% din vara lui 2008, dobanzile au crescut intr-o jumatate de an cu aproape 50%, scrie Money Express.

Vin bani mai ieftini pentru companiile din Romania. Acordul pentru un imprumut extern, semnat recent de Romania, a deschis drumul catre finantari mai ieftine pentru companiile si bancile din economia locala. Chiar daca banii sunt destinati preponderent catre IMM-uri, si bancile comerciale vor putea accesa o parte dintre aceste fonduri, intrucat se pot imprumuta in conditii chiar mai avantajoase decat cele oferite de bancile-mama, scrie Business Standard.

Infrastructura - o provocare pentru dezvoltatorii de spatii logistice. Piata spatiilor logistice din Romania a cunoscut in ultimii ani un dezechilibru accentuat, din cauza ofertei reduse, raportata la cererea ridicata. Multe din spatiile actuale nu indeplinesc conditiile impuse de normele europene, iar stocul spatiilor industriale moderne este foarte limitat. Astfel, cautarile clientilor se intind pe o perioada mai lunga decat cea estimata initial, iar chiriasii solicita dezvoltatorilor mai multa flexibilitate si mobilitate, scrie NewsChannel.ro.

Cum sa abordezi clientii pe timp de criza. Intr-un context economic nefavorabil, masurile care vizeaza fidelizarea clientilor sunt cu atat mai importante. Consumatorii trebuie sa simta ca sunt cei mai importanti pentru afacere, indiferent de puterea lor financiara. Iar angajatii trebuie sa inteleaga faptul ca atitudinea lor poate sa duca la castigarea sau pierderea unui client. Cel mai important aspect al unui business este experienta pe care o creeaza clientului, pentru ca in baza experientei, acesta decide daca mai vrea sa lucreze cu tine sau nu, scrie Startups.ro.

BNR are astazi cea mai grea sedinta. Toata tara asteapta reducerea dobanzilor. Peste 4 milioane de romani si familiile lor au ajuns in ultimele luni sa resimta din greu cresterea ratelor la credite. Din aceasta sedinta urmeaza sa aflam ce efecte concrete au asupra politicii BNR acordul cu Fondul si discutiile de la Viena cu bancile straine la nivelul dobanzilor la lei, al interventiilor pe piata valutara in favoarea leului si a relaxarii reglementarilor impuse bancilor in vederea repornirii creditului, scrie Ziarul Financiar.

Renault se imprumuta cu 400 mil. euro. Dacia nu primeste nimic. Renault a primit un imprumut de 400 milioane de euro din partea Bancii Europene pentru Investitii (BEI), insa Dacia nu va primi nimic din acesti bani, pentru ca orice solicitare de finantare va fi facuta, daca este nevoie, separat de catre constructorul autohton, scrie Capital.

Cine ia cele mai mari dividende de pe Bursa. Companiile listate pe BVB si RASDAQ care au anuntat ca intentioneaza sa distribuie dividende au alocat pentru actionari aproape un miliard de lei (225 milioane de euro). Valoarea este in scadere drastica fata de anul trecut, in conditiile in care Petrom, cea mai mare firma listata, a anuntat ca nu va distribui dividende din profitul pe anul trecut, dupa ce, cu un an in urma, a distribuit actionarilor peste un miliard de lei, scrie Business Standard.

Businessul cinematografelor creste, in ciuda crizei. Criza sparge box office-ul pe primele doua luni al multiplexurilor romanesti. Proiectiile continua. Cresterea vine intr-un inceput de an in care majoritatea industriilor se asteapta la scaderi si marcheaza un salt important fata de trimestrul I al lui 2008 in care majoritatea operatorilor de cinematografe raportau cresteri minore – daca nu chiar scaderi – fata de 2007, scrie Money Express.

Skype ajunge pe iPod, iPhone si BlackBerry. De maine, utilizatorii Skype vor putea comunica gratuit sau la preturi foarte mici, fara a plati un leu companiilor de telefonie mobila pentru apelurile efectuate. Compania americana Apple a anuntat ieri ca permite lansarea aplicatiei Skype in cadrul magazinului sau virtual iTunes App Store. Utilizatorii iPod Touch si iPhone vor putea descarca aplicatia gratuit si o vor putea folosi ca si cum s-ar afla in fata calculatorului, scrie Romania libera.

Premiera in Romania: show cu un monopost de Formula 1, la Mamaia. Una dintre legendele Marelui Circ, David Coulthard, fost pilot de Formula 1 si protagonist al duelurilor dintre Scuderia Ferrari si "sagetile argintii" McLaren-Mercedes, vine in Romania. Nu vine nici in vacanta, nici pentru o intalnire formala, ci pentru a struni sute de cai putere de rasa pur sange F1, intr-un show inedit pentru Romania, care va avea loc la Mamaia, scrie 24auto.ro.

Super Logan cu doar 3.000 de euro! Cum vi se pare?StiriAuto.ro a descoperit un autoturism Dacia Logan preparat astfel de Auto K9 si va prezinta in exclusivitate detaliile. Povestea masinii este una cu atat mai interesata cu cat aceasta a fost initial rasturnata si cumparata ulterior cu 1.500 de euro! De la masina rasturnata la arta, cu doar 1.500 de euro! 1.500 de euro! Atat a costat repararea si apoi prepararea masinii. Daca facem un calcul simplu, posesorul acestui exemplar s-a ales cu o super masina platind doar 3.000 de euro in total. In prima faza vehiculul a fost reparat, fiindu-i inlocuite plafonul, aripa dreapta (inclusiv portierele), o portiera pe partea stanga, haionul, stopurile, puntea spate si evacuarea finala.