Inflatia nu mai reprezinta o problema pentru economia tarii noastre in acest moment, ci mai importanta este reducerea consumului public si a celui privat, care vor inscrie inflatia pe un trend descendent, potrivit lui Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata (GEA). La temperarea inflatiei contribuie si stabilizarea monedei nationale, a mai precizat domnia sa, leul apreciindu-se cu peste 4% in ultimele trei saptamani, dupa incheierea acordului cu Fondul Monetar International (FMI), pana la un nivel de 4,11 lei pentru un euro, scrie Bursa.

Presedintele Basescu isi obliga fratele sa-si renegocieze afacerea cu statul. Contractul dintre dezvoltatorul imobiliar "Global Business & Investments", controlata de familia fratelui presedintelui, Mircea Basescu, si Statiunea de Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta, prin care firma familiei prezidentiale s-a angajat sa planteze pomi fructiferi pe o suprafata de 30 de hectare din domeniul public al statului, ar trebui renegociat, dupa ultimele modificari legale. Partajul profitului s-a realizat "ochiometric", fara o evaluare a valorii terenului, intrucat cei implicati nu au considerat necesar, deoarece noua lege a cercetarii nu are prevederi in acest sens. Surse din ASAS nu exclud ca la viitoarele negocieri sa se discute si aceasta problema, din cauza ca Academia si-ar dori o participatiune ceva mai mare la profit. Un alt punct de la care ar putea pleca renegocierea contractului il reprezinta faptul ca unul dintre semnatarii de atunci ai intelegerii, dr. Ing. Spita Valentin, a decedat, iar schimbarea conducerii statiunii ar necesita, de ce nu, si o discutie ceva mai amanuntita a intelegerii initiale. La acel moment intelegerea a fost semnata pe o perioada de 15 ani (n.r. durata minima a unui ciclu de livada la piersic si cais), fapt ce ar fi starnit unele nemultumiri. Surse apropriate negocierilor sustin ca, initial, ASAS (n.r. Academia este institutia care a avizat, in ultima instanta, contractul) s-ar fi opus in doua randuri incheierii afacerii, invocand anumite neclaritati in contract, afirma Bursa.

BVB ar putea introduce conturile globale de la 1 iunie. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se consulta cu brokerii pe tema extinderii utilizarii conturilor globale pentru tranzactionarea tuturor actiunilor, nu numai pentru titlurile Erste, precum in prezent, proiectul urmand sa devina operational de la 1 iunie daca va primi aprobarea de la CNVM. Bursa a trimis participantilor la sistemul de tranzactionare principalele implicatii determinate de utilizarea exclusiva pentru piata spot a mecanismului fara prevalidare, pe baza conturilor globale, acestia urmand sa se pronunte asupra acestei propuneri pana pe 17 aprilie. Prin intermediul conturilor globale o firma de brokeraj poate cumpara titluri pentru toti clientii pe acelasi cont, iar ulterior le distribuie in individual acestora. Brokerii vor tranzactiona pe baza a doua conturi, un cont global , "Client", si unul "House", neavand posibilitatea agregarii celor doua conturi, scrie Ziarul Financiar.

Banca Mondiala va discuta cu autoritatile de la Bucuresti infiintarea uneia sau a mai multor agentii sub conducerea BNR si a Ministerului de Finante, prin care ar urma sa fie supravegheat intregul sistem financiar, a declarat in cadrul unui interviu acordat in exclusivitate pentru Business Standard Orsalia Kalantzopolous, directorul departamentului Bancii Modiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, regiunea Europei si Asiei Centrale.

Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului, in perioada octombrie 2008-martie 2009, au fost deschise 10.062 de proceduri de insolventa. Dosarele au inceput sa se inmulteasca, cele 700 de cazuri din septembrie 2008 ajungand in luna urmatoare la 1.934. Iar, de atunci, numarul societatilor noi intrate sub incidenta Legii 85/2006 (legea insolventei) s-a pastrat. De exemplu, in noiembrie 2008, alte 1.693 de firme au intrat in incapacitate de plata, iar in martie 2009 au fost inregistrate 1.806 noi dosare de insolventa. De asemenea, numarul cazurilor de insolventa inregistrate in ultimele trei luni ale anului trecut a crescut cu peste 50% fata de aceeasi perioada a anului 2007. Astfel, in lunile octombrie-decembrie 2008, s-au deschis 5.098 de dosare, fata de numai 3.319 in anul precedent, afirma Revista Capital.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, la Bistrita, ca programul „Casa Verde“ va incepe in cel mult doua saptamåni si printre sursele ce ar putea fi utilizate pentru inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire ar putea fi si biomasa. Nemirschi a declarat ca a blocat, in luna ianuarie, programul „Casa Verde“ din „motive obiective“, fara insa sa le explice, scrie Curentul.

Bursa Romana de Marfuri (BRM) sustine ca un ordin al ministrului o va impiedica sa intermedieze tranzactii cu electricitate. Oficialii BRM considera ca producatorii trebuie sa vanda energie pe orice piata autorizata de reglementator. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a emis, la finele lunii martie, un ordin prin care producatorii de energie sunt obligati sa vanda electricitatea disponibila numai pe platformele Operatorului Pietei de Energie Electrica (OPCOM). „Consideram ca prin aceasta masura se incalca Legea concurentei si principiile Uniunii Europene care stau la baza activitatii din domeniul energiei”, a declarat, pentru „Adevarul”, Gabriel Purice, presedinte si director general al BRM, scrie Adevarul.

Din luna octombrie a anului trecut, cand criza economica internationala si-a facut simtita prezenta si in Romania, si pana la sfarsitul lunii martie a acestui an, numarul romanilor care au pornit o afacere s-a redus vizibil. Astfel, daca in perioada octombrie 2007 – martie 2008 au fost inregistate 75.583 de firme, in perioada de criza octombrie 2008 – martie 2009, numarul acestora a fost cu aproape 8.500 mai putine, ajungand la 67.152, potrivit datelor Oficiului National pentru Registrul Comertului (ONRC) furnizate la solicitarea Gandul.

Dinu Patriciu a realizat cea mai mare tranzactie imobiliara a acestui an. Cea mai mare tranzactie imobiliara realizata in primul trimestru al acestui an este preluarea integrala de catre omul de afaceri Dinu Patriciu a fondului de investitii britanic Fabian. Tranzactiile imobiliare cu valori de mari dimensiuni incheiate in primele trei luni ale acestui an au fost de 50 de milioane de euro, cu 60% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Valoarea tranzactiilor in primul trimestru din 2009 este de 50 milioane euro, fiind vorba de achizitia fondului de investitii Fabian, listat la Bursa din Londra, de catre Dinu Patriciu. Comparativ cu anul 2008, valoarea reprezinta aproximativ 42% din tranzactiile realizate in primul trimestru", a declarat Costel Florea, partener si directorul departamentului de investitii al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Romania, citat de Gandul.

Imobiliarele, in declin. Tranzactiile au scazut cu peste 60% in primul trimestru fata de 2008 Volumul principalelor tranzactii imobiliare realizate in primul trimestru perioada ianuarie - martie 2009, in Romania a fost de 119 milioane de euro, in scadere cu circa 60% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Mai mult, specialistii din domeniu estimeaza o injumatatire a achizitiilor anul acesta fata de 2008, potrivit Gardianul.

Ford Motor Company (FMC) pune la bataie inca 3,4 milioane de euro pentru achizitionarea de pe bursa a pachetelor detinute de actionarii minoritari de la Automobile Craiova SA (ACSA). Potrivit unei informari de la sfarsitul saptamanii trecute, "oferta pe care Ford a facut-o AVAS ramane valabila si pentru actionarii minoritari". Americanii ofera circa 4,16 euro/actiune, cu putin sub pretul de piata cu care au inchis titlurile AUCS la BVB – 4,28 euro/actiune. De altfel, saptamana trecuta Ford a achizitionat de pe piata pachetul de 22,06% detinut de SIF Oltenia, pe care a platit circa 18 milioane de euro. De asemenea, a inceput sa cumpere de pe piata actiuni de la persoane fizice, scrie Romania Libera.

Inflatia ramane ridicata si complica temperarea dobanzilor. Majorarea in avans a accizelor la tigari, survenita pe fondul nevoii disperate de crestere a incasarilor la buget, a generat o treime din inflatia lunara. Analistii vad putin probabila o relaxare a politicii monetare a BNR. Preturile de consum au urcat in martie cu 0,5%, dublu fata de asteptarile pietei, in principal pe fondul scumpirii tigarilor, combustibililor, citricelor si legumelor. In acest fel, inflatia anuala a ramas la o cota destul de ridicata, de 6,71%, chiar in conditiile scaderii consumului, fapt ce complica indirect procesul de temperare a dobanzilor, al caror nivel inalt afecteaza economia intrata in recesiune. In februarie, inflatia lunara a fost de 0,88%, iar inflatia anuala de 6,9%. In acelasi timp, in majoritatea tarilor din UE inflatia coboara semnificativ, pe masura scaderii cererii, iar pentru a stimula creditarea si consumul bancile centrale taie continuu dobanzile si injecteaza lichiditati in banci. La noi, desi BNR a apelat la o serie de masuri pentru tintirea inflatiei, efectele intarzie sa apara din cauza mentinerii excesului de cerere, cursului de schimb, dar si din cauza derapajelor bugetare si incoerentei politicilor fiscale, scrie Romania Libera.

Costurile aproximative pentru li­chi­darea unei firme sunt cuprinse intre 1.060 si 1.260 de lei. Din aceasta suma 760 de lei reprezinta taxe ce trebuie platite la Registrul Comertului, iar diferenta - onorariul lichidatorului. „Ono­rariul lichidatorului este undeva intre 300 si 500 de lei. Dar asta in si­tua­tia in care nu sunt bunuri in dis­cu­tie sau alte probleme cu unii creditori ai companiei“, spune Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Prac­ticienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL). Informatia este relevanta in contextul in care ministrul Finan­telor, Gheorghe Pogea, a declarat ca cine nu-si poate plati impozitul forfetar ar trebui sa se duca acasa, scrie Cotidianul.

Pentru a se concentra mai bine pe elementele importante ale afacerii (core-business), antreprenorii ar trebui sa ia in calcul externalizarea anumitor activitatii. Costurile, experienta in domeniu si garantia serviciilor sunt cateva dintre criteriile de luat in calcul cand se alege partenerul spre care se face externalizarea. “Cu cat firma are un stadiu mai avansat de dezvoltare si un numar mai mare de angajati, cu atat este mai important sa-si externalizeze serviciile pentru a-si reduce costurile”, explica pentru startups.ro Iulian Penescu, Senior Trainer la Corporate Dynamics International. Pentru ca externalizarea reduce costurile per ansamblu, Iulian Penescu spune ca aceasta este benefica in orice stadiu de evolutie a afacerii si in orice conditii de profitabilitate, scrie StartUps.ro

Pogea explica de ce a pus forfetarul. Aproape jumatate dintre firmele care au declarat pierderi au venituri mai mici decat salariul minim pe economie si de aceea Finantele s-au simtit obligate sa introduca impozitul forfetar, a declarat sambata, la sedinta de guvern, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. “Scopul impozitului forfetar a fost inlocuirea unei baze volatile de impozitare cu una controlabila. Ca atare, dorim sa eliminam sustragerile de la declararea unor venituri, iar acest lucru l-am facut pe baza unei analize foarte serioase, in ani de boom economic. Discutam de anii 2007-2008, cand, din 617.000 de firme, 242.000 declara ca inregistreaza pierderi. As vrea sa va spun un lucru interesant, pentru ca s-au starnit foarte multe controverse pe tema acestui impozit. Peste 80% din aceste firme care au declarat pierderi sunt microintreprinderi. Circa 102.000, deci peste 48%, inregistreaza o cifra medie de afaceri de 8.000 de lei, adica 2.500 de euro pe an. Sa inteleg ca cifra de afaceri medie este de 200 de euro pe luna? Nu reprezinta nici macar salariul minim pe economie. Am discutat aceste lucruri cu mediul de afaceri, de la care am preluat aproape in integralitate propunerile. Numai dupa analiza si dupa consultarea firmelor am luat decizia acestui impozit minimal si am stabilit treptele de impozitare pe care le cunoasteti”, a explicat Pogea, citat de Cotidianul.

Creditorii nu mai stiu cum sa evalueze locuintele. Criza a afectat destul de rau sistemele bancar si pe cel imobiliar astfel ca acum institutiile de creditare sunt puse in postura de a nu mai sti cum sa evalueze corect imobilele pentru care ofera credit sau cer garantie. „Si daca nu exista aceasta criza, de care tot vorbim, pe piata imobiliara lucrurile o luasera putin razna. Creditarea oricum nu se va lansa prin simplele masuri luate de BNR. Este vorba aici si de o scadere dramatica a cererii de credite. Cand un client vrea sa-si cumpere un apartament acum, cum evaluam acel imobil pentru ca nu prea mai avem puncte de reper”, ne-a declarat Adrian Chichita, adjunctul diviziei de retail a OTP Bank, scrie EvZ.