Criza economica a produs primele cateva mii de falimente. Sfarsitul acestui an ne va prinde cu peste 20.000 de firme aflate in insolventa sau reorganizare judiciara (o parte din ele „mostenite“ din anii anteriori). Adica mai mult de 4% din totalul firmelor active, potrivit unui studiu al companiei Coface. „Acest lucru va duce la mari dezechilibre economice, cele mai afectate ramuri urmand sa fie comertul, constructiile, imobiliarele si agricultura“, afirma Cristian Ionescu, Country Cluster Manager Coface, citat de Capital.

Pretul apartamentelor vechi din Bucuresti au ajuns la nivelul din 2006. Pretul apartamentelor vechi din Capitala continua sa se deprecieze si se apropie de indicatorii anului 2006, proprietarii fiind nevoiti sa lase foarte mult din pretul afisat initial, se arata in ultimul raport realizat de portalul AnunturiParticulari.ro si citat de Business Standard.

Depunerea fiselor fiscale pe internet costa 90 euro. Romanii care vor sa-si depuna declaratiile fiscale prin internet trebuie sa plateasca 90 de euro pentru achizitia unui certificat digital de la o firma privata agreata de stat, costul fiind astfel de 80 de ori mai mare decat cel al transmiterii documentelor prin posta. Certificatul digital este un document in forma electronica si care tine locul semnaturii, fiind practic metoda prin care Fiscul are garantia ca declaratiile fiscale apartin si au fost trimise de o anumita persoana, scrie Ziarul Financiar.

Fuga banilor din tara. Dupa intrarea primei transe de bani din imprumutul extern, intra in vigoare, in aceasta luna, si masura adoptata de Banca Nationala de reducere la zero a rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta cu scadenta mai mare de doi ani, care va pune presiune asupra cursului valutar, opineaza Cezar Coraci, presedintele UGIR - 1903. Masura ofera posibilitatea, in opinia domniei sale, ca subsidiarele din tara noastra sa isi repatrieze echivalentul sumelor eliberate, la cererea bancilor mama, care sunt nerabdatoare sa isi recupereze din pierderile suferite in urma crizei financiare, scrie Bursa.

Gazul care ne leaga pe toti. Sansele putin mai mari ale Romaniei de a participa la proiectul South Stream, rezerva de interconectare care se iveste prin terminarea cu un an mai devreme a conductei Arad-Szeged si cresterea productiei de gaze au fost cele mai aprinse subiecte de la centenarul gazelor de la Medias. Bineinteles, pe langa petrecerea care a urmat, scrie Business Magazin.

Cine sunt cei cinci giganti care se bat pentru administrarea Fondului Proprietatea, o afacere de peste 30 mil. euro pe an. Aviva Investors, Blackrock, Franklin Templeton, ING si Morgan Stanley sunt cei cinci finalisti ai cursei pentru administrarea activelor de 11 mld. lei (peste 2,6 mld. euro) ale Fondului Proprietatea. Cei cinci giganti ai asset management-ului mondial se bat pentru obtinerea unui mandat care le va aduce venituri anuale de cel putin 30 milioane de euro, potrivit specialistilor din piata, scrie Ziarul Financiar.

Orlando Nicoara: As descrie in trei termeni piata locala de publicitate online - disperare, disperare, disperare. Toti au crezut ca piata va creste puternic in 2008, dar in trimestrul patru piata a scazut foarte mult, desi acesta trebuia sa fie cel mai bun din intreg anul. Jucatorii din piata se bazau ca vor putea acoperi cheltuielile din primul trimestru, slab in mod traditional, prin veniturile generate in trimestrul patru. Dar ultima perioada a lui 2008 a fost dezastruoasa. De aici toate problemele, a declarat Orlando Nicoara intr-un interviu pentru DailyBusiness.ro.

La ce usi bati pentru banii de la UE. Centrele Regionale si Oficiile Judetene ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit reprezinta cea mai buna sursa locala de informare pentru cei care vor o finantare europeana. Daca ai o idee de afaceri si vrei sa afli daca Uniunea Europeana te poate sprijini financiar in realizarea ei, adreseaza-te celor mai apropiate institutii cu expertiza in domeniu, scrie Adevarul.

Urmariri pe autostrada direct din chat. Google Latitude le permite acum utilizatorilor sa isi faca cunoscut pe Gmail chat si pe blog locul in care se afla, in functie de coordonatele telefonului (prin GPS, spre exemplu). Cele doua noi aplicatii sunt Google Talk Location Status si Google Public Location Badge. Acestea sunt integrate in Google Latitude, optiunea care foloseste Google Maps si Google Talk pentru a localiza utilizatorii care folosesc acest serviciu, in functie de coordonatele telefonului lor, scrie Romania libera.

TwiMarket.com - un start-up lansat la o cafea. Pentru ca tot mai multe persoane isi fac un cont pe Twitter.com si incep sa comunice in 140 de caractere (limita pe care o poate avea un mesaj), doi antreprenori s-au gandit sa ii ajute pe cei care vor sa faca publice diverse anunturi de cumparare, vanzare sau angajare prin intermediul acestei platforme si au lansat un serviciu dedicat, TwiMarket.com, informeaza Startups.ro.

Windows securizat... dar numai pentru guvern. Microsoft a pus la punct cea mai securizata versiune de Windows XP: mai mult de 600 de setari sunt strans blocate si patch-urile critice de securitate sunt disponibile in doar 72 de ore, in loc de 57 de zile. Pentru a dispune de aceasta versiune apare o singura problema: trebuie sa faci parte din Air Force, scrie Chip.ro.

Primul autoturism hibrid Citroen va fi lansat in 2011. Citroen va lansa in 2011 primul sau hibrid, Citroen DS5. PSA Peugeot Citroen a creat o serie de modele hibride in ultimul timp, astfel incat surse de inspiratie nu lipsesc. Compania a expus anul trecut la Paris conceptul Peugeot Prologue Hymotion4, care a condus la crearea modelului Peugeot 3008 Hybrid. Cand va fi lansata, masina va sosi echipata cu un puternic propulsor diesel , pozitionat in partea din fata, si un motor electric, montat in partea din spate, anunta StiriAuto.ro.

Evora, primul model Lotus, dupa o pauza de 13 ani. In iunie, primele exemplare ale noului Lotus Evora vor fi livrate clientilor. Noul coupe sport britanic foloseste un motor V6 de 3,5 litri, de provenienta Toyota. Acesta este montat central si dezvolta 276 CP la 6.400 rot/min si 342 Nm la 4.700 rot/min. Tot de la Toyota provine si transmisia manuala, in sase trepte. In viitor, Lotus are in plan si o versiune cu transmisie automata, scrie 24auto.ro.