«Scutirile» de la plata impozitului minim sunt lasate la mana Fiscului. Companiile nou-infiintate, cele inactive si cele care reiau activitatea dupa 1 mai 2009 scapa de impozitul minim. Precizarile apar doar in normele Codului fiscal, fara a fi prevazute si de lege, putand fi, din acest motiv, interpretate de Fisc in defavoarea firmelor, scrie Capital.

Rau-platnicii din leasing primesc oxigen "constitutional". Companiile de leasing vor recupera mult mai greu masinile de la clientii rau-platnici, dupa ce Curtea Constitutionala a schimbat recent procedura de executare silita si a introdus obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea. Acest lucru va bulversa piata de leasing, in conditiile in care in ultimele sase luni companiile au recuperat 10.000 de masini de la clienti care nu mai pot plati, de peste cinci ori mai mult decat intr-un an normal. Pana la aceasta schimbare, executarea silita se facea in baza contractului de leasing, scrie Ziarul Financiar.

Bancile si camatarii se inghesuie la mica publicitate cu credite-instant. Pentru ca bugetele de reclama au fost reduse la minim si pentru ca situatia devine tot mai dificila, tot mai multe institutii financiare isi cauta clienti prin mica publicitate, scrie Capital.

Finantare pentru start-up-uri si spin-off-uri inovative. Companiile care intra in aceasta categorie mai au la dispozitie 17,875 milioane de euro in fonduri europene. Suma poate fi accesata de proiectele depuse in perioada 2009 - 2013, iar platile se vor efectua pana in 2015. Un start-up sau un spin-off poate primi maxim 200.000 de euro, echivalentul in lei, la data semnarii contractului de finantare, pe o perioada de trei ani, scrie Startups.ro

Investitiile straine au crescut cu 80% in martie. Companiile straine au continuat sa injecteze capital in subsidiarele locale in ciuda crizei financiare, in luna martie investitiile straine ca aport de capital social ridicandu-se la 230 mil. euro, cu peste 80% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului. Aceasta este prima luna de la inceputul anului cand nivelul investitiilor straine il depaseste pe cel inregistrat in lunile similare din 2008, noteaza Ziarul Financiar.

Firma de stat nr. 1 a ramas fara cash. Revin arieratele in economie? Cea mai mare companie de stat, Electrica, cu un profit brut-record anul trecut de 489 mil. euro, la o cifra de afaceri de circa 1,6 mld. euro, se zbate intr-o lipsa acuta de lichiditati, provocata de datoriile mari neachitate in special de clientii sai companii strategice de stat - CFR si Oltchim -, situatia amintind de blocajul arieratelor din economie de la inceputul anilor 2000, informeaza Business Standard.

Dacia lanseaza primul SUV din istoria sa, Sandero Cross. Dacia lanseaza joi, la Salonul Auto de la Barcelona, primul SUV din istoria sa. Masina, cu un pret in jur de 15.000 de euro, este replica aproape fidela a modelului Sandero Stepway, vandut de Renault in America de Sud. Schitele au fost aruncate la cos, ideile privind constructia unei masini speciale, care sa rupa gura targului, au fost abandonate si, probabil din lipsa de bani, francezii de la Renault au ales varianta cea mai la indemana - au inlocuit sigla Renault de pe Sandero Stepway cu cea a Dacia, au restilizat grila si vor lansa modelul, sub aceasta forma, ca primul SUV Dacia, botezat "Sandero Cross", scrie DailyBusiness.ro

Lupta lui Isarescu cu leul. Dobanda de politica monetara, stabilita de Banca Nationala a Roma­niei, a fost redusa cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, potrivit hotararii adoptate de Consiliul de Administratie al Bancii Centrale in sedinta de ieri. Decizia ar urma sa conduca, treptat, la reducerea dobanzilor la credite, stimuland creditarea si economia, potrivit analistilor, insa, cu pretul punerii in pericol a cursului de schimb, in sensul deprecierii leului, scrie Bursa.

Netaxarea somajului tehnic nu a fost respectata. Scutirea de la plata contibutiilor sociale, in valoare de 75% din salariu, pe care patronii o acorda angajatilor trimisi in somaj tehnic, nu a fost respectata, sustin patronii romani. Guvernul a introdus in legea somajului modificarile cerute, dar patronatele sustin ca noile prevederi sunt imposibil de aplicat si cer elaborarea normelor metodologice. "Ordonanta cu scutirea de la plata contibutiilor sociale a somajulului tehnic este blocata pentru ca nu sunt norme", spune Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS), scrie NewsChannel.ro

„Rabla”, la un pas de esec. Programul „Rabla” ar putea inregistra primul esec. Cu o luna inainte de finalizarea primei etape, prin care pot beneficia de prima de casare 20.000 de proprietari, care vor sa-si schimbe masina veche cu una noua, doar 7.000 au apelat la program. Conform unei statistici furnizate agentiei Mediafax de catre Ministerul Mediului, pana la 30 aprilie, doar putin peste o treime din numarul alocat a fost accesata. Prima faza a „Rabla” a debutat pe 2 martie si se termina pe 29 mai, scrie EVZ.

Oferta de dezvoltator scump: va dam 300 de euro lunar timp de trei ani. Pe langa reduceri, dezvoltatorii mai ofera locuri de parcare, masini si mobila. Dezvoltatorii proiectelor rezidentiale care participa la targuri au devenit din ce in ce mai inventivi in gasirea de solutii pentru atragerea clientilor in timp de criza. Special pentru targul de la sfarsitul acestei saptamani, Ocif Group, dezvoltatorul Vivando Unirii, a realizat o oferta valabila doar in aceasta perioada, scrie Gandul.

Cum a cucerit Smithfield Romania. In plina alerta provocata de gripa porcina, cotidianul "The New York Times" analizeaza modelul de afaceri al companiei americane Smithfield Foods, un conglomerat de combinate de crestere si valorificare a porcilor cu sediul in Virginia, care s-a extins rapid in Romania si Polonia, tari cu traditie in domeniu, scrie Romania Libera.

Puteri sporite. Garda Financiara va putea confisca bunuri, legitima persoane si va participa la perchezitii. Garda Financiara va putea solicita sa participe, impreuna cu organele abilitate de lege, la efectuarea perchezitiilor in localuri publice sau particulare, cum ar fi case, curti, dependinte si gradini, daca exista indicii ca in aceste locuri sunt ascunse documente, marfuri sau se desfasoara activitati care au ca efect evaziunea fiscala, conform unui proiect de ordonanta de urgenta, citat de Mediafax. Angajatii Garzii Financiare vor putea sa confiste bunurile a caror provenienta, fabricatie, depozitare, transport sau desfacere este ilicita, precum si veniturile realizate din activitati comerciale nelegale si sa ridice documentele financiar-contabile si de alta natura care pot servi la dovedirea contraventiilor sau infractiunilor, scrie Gardianul.

Noi fotografii spion cu BMW Seria 5 GT. BMW Seria 5 GT a fost din nou surprinsa la teste. Versiunea de productie seamana foarte mult cu conceptul cu acelasi nume, iar aceste imagini spionate sunt confirmarea. Noul model are partea din spate similara cu cea a fratelui BMW X6, iar la partea din fata seamana cu viitorul BMW Seria 5 sedan, scrie StiriAuto.ro

Patru caroserii si downsizing, pentru viitorul Audi A3. Actuala generatie Audi A3, lansata in 2003, va fi inlocuita in 2011. Printre noutatile tehnice prevazute pentru viitoarea generatie se regaseste si un motor pe benzina, de 1,2 litri tubo, a carui putere va fi de 105 CP. Astfel, noul propulsor va avea performante comparabile cu un motor de 1,6 litri din generatia actuala, insa cu o cilindree considerabil mai mica si cu un consum redus cu 15%. Noul motor este rezultatul procesului de downsizing, initiat de Grupul Volkswagen, cu scopul de a ameliora performantele propulsoarelor (consum si emisii), diesel sau pe benzina, in conditiile scaderii cilindreei, scrie 24auto.ro

HTC Hero, inca un telefon cu Google Android. Din punctul de vedere al sistemelor de operare de pe telefoanele mobile, 2009 va ramane in istorie ca anul Google Android. Vor fi lansate numeroase dispozitive cu sistemul de operare al celor de la Google, iar HTC Hero este unul dintre ele. Multe nu se stiu deocamdata despre HTC Hero. Chiar daca o poza face cat 1.000 de cuvinte, tot ce se poate spune cu certitudine despre acest telefon este ca are designul primului dispozitiv cu Google Android, scrie go4it.ro