Buticurile, decimate de impozitul forfetar. Numarul cererilor depuse la Registrul Comertului, in ultimele patru zile din luna aprilie, pentru suspendarea activitatii a fost de 10.000, nivelul din intreaga luna ajungand astfel la 14.035 de solicitari, fata de 1.055 din aceeasi perioada din 2008, potrivit ONRC. Mai mult de o treime dintre firme provin din domeniul comertului cu ridicata si cu amanuntul. Cele mai multe cereri de suspendare a activitatii au venit in luna aprilie din partea firmelor cu activitati profesionale, stiintifice si tehnice, comert si tranzactii imobiliare, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), scrie Capital.

Isarescu anunta ca inflatia si cursul s-au linistit. Oamenii de afaceri cer reducerea puternica a dobanzilor pentru relansarea economiei. Mediul de business este ingrijorat de scaderea generalizata a cererii, dar seful BNR pariaza pe o revenire in toamna. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine mai departe ca economia ar putea continua sa creasca si in 2009, desi intr-un ritm modest, anticipand o revenire in toamna, in timp ce inflatia nu va mai fi o problema. In acelasi timp, el considera ca bancile au sarit calul cu dobanzile la depozite si din aceasta cauza a fost afectat si creditul, scrie Ziarul Financiar.

TIMM 2009 - eveniment european "incropit" romaneste. Cea de-a saptea editie a Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, TIMM 2009, a debutat miercuri, la Romexpo, in prezenta ministrului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, Constantin Nita, primului ministru, Emil Boc, si presedintelui Senatului, Mircea Geoana. Insa prezenta acestora nu a putut sa acopere standurile goale si neregulile din organizare. Parerile expozantilor intervievati de Newschannel.ro au fost impartite, reprezentantii statului si expozantii vest-europeni catalogand organizarea ca fiind peste medie pana la momentul respectiv, in timp ce micii intreprinzatori s-au declarat dezamagiti. Prima zi a TIMM 2009 lasa impresia unei manifestari organizate haotic, cu reguli schimbate de pe-o zi pe alta.

Ce cauta si nu gasesc fondurile de investitii imobiliare "de criza". Tranzactiile de "criza" cu proiecte imobiliare se lasa asteptate pe piata romaneasca, desi fondurile oportuniste pandesc piata de peste 6 luni. Pretul cerut de proprietari este incompatibil cu cel preferat de potentialii cumparatori. Analistii imobiliari au spus, pentru DailyBusiness.ro, ce preturi ofera fondurile de investitii si cui prefera sa vanda dezvoltatorii. "Cautam inca proprietati pentru fondurile de investitii distress, insa nu este nimeni pe piata atat de disperat incat sa vanda la preturile care se ofera", a spus Valentin Ilie, CEO la Coldwell Banker Romania, companie care cauta proprietati de acest tip pentru mai multe fonduri de investitii straine, cu un buget de ordinul sutelor de milioane de euro, noteaza Daily Business.

FMI recunoaşte că a supraevaluat costurile de finanţare pentru Europa de Est. Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, ieri, ca a supraevaluat nevoile de finantare externa ale unor tari din Europa de Est, in cadrul unui raport recent, in mare parte din cauza unor erori de calcul, si ca va publica in curand datele corectate, relateaza Reuters. Problema vizeaza un tabel inclus de FMI in raportul de stabilitate financiara mondiala publicat pe 21 aprilie, ce arata ca multe tari din Europa de Est au mari nevoi de finantare, scrie Bursa.

Presedintele si seful BNR, propusi pentru cel mai mare salariu. Salariul sefului statului, al Guvernatorului BNR sau al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) ar putea fi cel mai mare din grila de salarizare, propunerile fiind facute in cadrul Grupului de lucru pentru elaborarea legii unice de salarizare. Grupul care lucreaza la elaborarea grilei unice de salarizare a finalizat prima etapa a acesteia, stabilind ca, in raportul 1 la 15 dintre salariile mici si cele mari, 1 va fi reprezentat de salariul minim pe economie, iar Guvernul va hotari in sedinta de saptamana viitoare cine va fi 15, informeaza Capital.

Criza adanceste scaderea veniturilor Romtelecom, Cosmote continua avansul puternic. Romtelecom, liderul pietei de telefonie fixa aflata in portofoliul OTE (Grecia), a inregistrat in primul trimestru al anului un declin de 8% al veniturilor, pe fondul efectelor crizei economice, dar si a deprecierii leului. La polul opus, afacerea OTE din telefonie mobila – Cosmote Romania isi continua traiectoria de crestere sustinuta, atat pe venituri, cat si in portofoliul de clienti, evolutie contrara celei inregistrate de Orange si Vodafone, scrie Business Standard.

Emil Boc promite din nou: Profitul reinvestit nu va mai fi impozitat din a doua parte a anului. Profitul reinvestit nu va mai fi impozitat din a doua parte a anului, a anuntat inca o data premierul Emil Boc, aflat miercuri la deschiderea Targului pentru IMM-uri. Acesta a tinut sa precizeze ca masurile anticriza de ordin fiscal adoptate de Guvern nu au fost bine primite de mediul de afaceri, dar a promis ca Executivul va veni in perioada urmatoare cu masuri prin care va sprijini firmele din Romania. Printre aceste masuri se numara atat neimpozitarea profitului reinvestit, cat si reducerea parafiscalitatii sau eliminarea impozitului pe somajul tehnic, noteaza News Channel.

Cohn: O afacere nu poate rezista cu un cost al creditului de 15%. Statul trebuie sa adopte masuri fiscale cat mai clare pentru a nu induce in eroare jucatorii din economie si programul "Rabla" ar trebui extins atat la persoane juridice, camioane, cat si la leasing in ceea ce priveste modalitatea de finantare, sustin oamenii de afaceri din industria financiara si cea auto prezenti ieri la ZF Expert - Cum repornim economia. Reducerea ratei dobanzii de referinta a BNR la 5%, fata de 9,5% in prezent ar permite relansarea creditarii si implicit a economiei, in conditiile in care scaderea acesteia s-ar face din doi pasi, a spus Vladimir Cohn, om de afaceri implicat in industria hartiei si ambalajelor, scrie Ziarul Financiar.

Salariul real a crescut cu 2,7% in martie. Cele mai mici castiguri sunt in hoteluri si prelucrarea lemnului. Salariul mediu brut a ajuns in martie la 1.922 de lei, cu 3,2% mai mare decat in februarie. Acelasi ritm de crestere l-a inregistrat si salariul mediu net, care a fost de 1.402 lei. Cele mai mari scaderi ale castigului mediu s-au inregistrat in asigurari si fonduri de pensii si fabricarea produselor din tutun. Castigul salarial real a cunoscut prima crestere din acest an, potrivit datelor facute publice ieri de Institutul National de Statistica, noteaza Financiarul.

Ministerul Economiei va trebui sa plateasca Petrom-ului 150 milioane de euro, pentru Petrochemicals Arges, in vederea preluarii de catre minister a petrochimiei de la Arpechim, a declarat ieri secretarul de stat din cadrul ME, Tudor Serban. "Vrem sa preluam partea de petrochimie de la Arpechim. Pentru asta, Petrom a cerut doar plata datoriilor Arpechim catre Oltchim, care se ridica la 150 milioane euro", a spus Tudor Serban, in cadrul unei conferinte, pe teme energetice, noteaza Bursa.

Credite ieftine dupa reducerea dobanzilor la depozite. Bonificatiile pentru economii vor scadea in urmatoarele saptamani, urmate de dobanzile la imprumuturi, datorita FMI si deciziei BNR. Dobanzile depozitelor vor scadea brusc in urmatoarea perioada, au anuntat reprezentantii bancilor. Iar peste circa o luna, vom vedea si dobanzi mai mici la acordarea creditelor. Principala cauza este decizia de miercuri a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a reduce cu 0,5 puncte procentuale dobanda de referinta, de la 10% la 9,5% pe an. De altfel, bonificatiile la depozite au scazut treptat in ultima perioada, dupa ce dobanda medie din piata bancara (ROBOR) a scazut de la 16% la 12% pe an, in special datorita acordului incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat Ionut Dumitru, economistul- sef al Raiffeisen Bank pentru EvZ.

Industria auto: va trebui sa dam afara oameni ca sa ne platim creditele. Franati de absenta creditarii, masurile guvernamentale de limitare a cheltuielilor companiilor si recesiune, dealerii auto din Romania vor fi nevoiti sa disponibilizeze, intr-o prima faza, 20% din numarul total de 38.000 de angajati. Aceasta este concluzia seminarului ZF Expert „Cum repornim economia”, care a avut loc ieri. „Primul val inseamna 20%, adica 7.000 de oameni. Trebuie sa facem acest lucru pentru ca cine nu restructureaza nu va putea rambursa creditele. In valul doi urmeaza 10.000 de oameni, iar daca sectorul auto nu este ajutat vom avea multi someri”, a spus Alin Tapalaga, director general Porsche Interauto, noteaza Gandul.

Romania, in topul tarilor de unde se trimite cel mai des spam. Romania a ocupat, la sfarsitul primului trimestru, locul trei intr-un clasament al surselor mesajelor de tip spam, cu o cota de 5,8%, dupa SUA, cu 11,61%, si Brazilia, cu 11,5%, potrivit unui studiu realizat la nivel mondial de producatorul de solutii informatice de securitate Panda. Astfel, in intervalul ianuarie-martie, mai putin de 7% din e-mailurile care au ajuns la companii au fost corespondenta legala, iar 90,92% au fost spam, in timp ce 1,66% au fost infectate cu diverse tipuri de malware, noteaza specialistii, scrie Gardianul.

Presedintele CJ Galati: Cred ca exista o cale de sustinere a Sidex. Situatia combinatului siderurgic galatean, modul in care se reflecta criza economica in urbea de pe malurile Dunarii, programele regionale de cooperare au facut subiectul unui interviu acordat ziarului Cotidianul de catre Eugen Chebac, presedintele Consiliului Judetean Galati.

Electroputere Craiova are conturile blocate. Primaria a pus poprire pe conturile companiei din cauza unei datorii neplatite de 3 milioane euro. ANAF are si ea de incasat restante de 49,3 milioane euro. Societatea este in pericol sa intre in incapacitate de plata, iar cei 2.500 de salariati risca sa fie trimisi acasa. Electroputere SA Craiova risca sa intre in incapacitate de plata, pentru ca are de ieri conturile blocate din cauza datoriilor de peste 3 milioane euro catre bugetul local. Reprezentantii Primariei Craiova spun ca au luat masura executarii silite a societatii din cauza nerespectarii graficului de esalonare la plata datoriilor, noteaza Romania Libera.

SEAT a prezentat Ibiza Bocanegra la Barcelona. SEAT a ales Barcelona pentru debutul versiunii sportive de Ibiza, numita Bocanegra, ce a fost prezentata initial la Geneva in 2007. In esenta, Bocanegra este o versiune cu un aspect mai “dramatic” decat Ibiza Cupra, si va veni cu un motor de 1,4 litri TSI ce dezvolta 150 sau 180 CP, care se gaseste si pe Ibiza FR si Ibiza Cupra. Asemeni conceptului de la Geneva, masina vine cu elemente negre, de unde si numele de “gura neagra”, informeaza Auto.ro

Minune japoneza: plasma de 145 inch cu 1mm grosime. Japonezii nu inceteaza sa ne uimeasca prin realizarile tehnologice. Ceea ce in Europa vom vedea peste multi ani, anume panouri PTA (plasme matriciale) curbate, la ei se afla in dezvoltare inca din 2007. Pe parcursul a doi ani le-au imbunatatit, plecand de la o diagonala de 43 de inch, pentru ca in 2008 sa ne infatiseze un ecran urias de 125 de inch. Zilele acestea au prezentat o plasma curbata de fix 145 inch (aproximativ 3,68 metri in diagonala), alcatuita din sase panouri aranjate intr-o matrice de 3 x 2, cu o suprafata de 6 metri patrati si cu o rezolutie de 960 x 720 pixeli. Rezolutia este departe de a fi impresionanta, insa prototipul niponilor are niste calitati care compenseaza acest mic deficit: cantareste doar 7.2 Kg si masoara 1 mm grosime, informeaza Go4it.