Cum sa oferi feedback angajatilor. Cand le oferi feedback oamenilor din echipa ar trebui sa pui accentul mai mult pe observatiile pozitive, decat pe cele negative. Consultantii in resurse umane spun ca raportul ar trebui sa fie de 3:1 in favoarea feedback-ului pozitiv. Aceasta este formula de echilibru, care aduce beneficii atat angajatului, cat si angajatorului. Feedback-ul primit influenteaza performanta angajatilor. Chiar si feedback-ul negativ, frecvent practicat de antreprenorii romani, vine cu avantaje atunci cand este corect gestionat si transmis. “Emotional, feedback-ul negativ are un impact mai mare asupra oamenilor si cel mai adesea managerii uita sa dea feedback pozitiv. Ponderea intre cele doua tipuri de feedback, pentru a mentine echilibrul, este de 3:1 in favoarea feedback-ului pozitiv”, spune pentru startups.ro Iuliana Stan, Business Manager la Human Synergistics Romania, scrie StartUps.ro.

Marile familii nobiliare si afacerile lor din Romania. Printi si printese, baroni si urmasi ai unor celebre familii de boieri, reveniti discret in Romania, demonstreaza ca au stofa de afaceristi, capabili sa conduca prospere companii. Sositi, in general, de peste hotare si atrasi spre Romania de amintiri, dar, in egala masura, de dorinta de a recupera proprietatile confiscate de regimul comunist, purtatorii unor nume pe care le-am intalnit in cartile de istorie renoveaza vile si conace, produc vin, vand produse cosmetice sau textile ori ofera servicii in telecomunicatii. Multi dintre ei au in buzunar diplome ale unor universitati celebre, laolalta cu experienta castigata in diverse pozitii din companii renumite din Occident, ceea ce poate constitui un avantaj nu doar pentru afacerile lor, dar si pentru intreg mediul de business din Romania. Printul Dimitrie Sturdza este, de departe, cel mai cunoscut dintre nobilii convertiti in oameni de afaceri. El detine, direct sau indirect, participatii in patru companii romanesti si in doua elvetiene. Impreuna, firmele sale si proprietatile mostenite de la inaintasi in Romania si Elvetia ar valora peste 100 de milioane de euro, conform unor evaluari realizate in anii precedenti, afirma Capital.

Romania risca sa piarda fonduri UE de peste 10 milioane euro. Romania risca sa piarda fonduri europene de pre-aderare in suma totala de 41,9 milioane lei (peste 10 milioane euro), acordate prin programele PHARE, ISPA si SAPARD, din cauza licitatiilor intarziate, a lipsei de bani pentru cofinantarea proiectelor si a calitatii slabe a lucrarilor incepute. Contractele finantate din fondurile europene de pre-aderare pentru care este posibil ca banii sa fie blocati au fost incheiate pentru reabilitari de drumuri judetene, extinderea sistemelor de alimentare cu apa si de gestionare a deseurilor, precum si a retelelor de energie electrica, modernizare strazi, dezvoltarea serviciilor turistice, conform unui document guvernamental. Problemele indicate in realizarea contractelor, incheiate la nivelul tuturor judetelor, sunt nerespectarea de catre constructori a clauzelor incheiate cu autoritatile, nefinalizarea la timp a proiectelor tehnice, majorarea cheltuielilor neeligibile urmare a deficientelor in evaluarea conditiilor de realizare, lucrari neincepute - desi termenul de predare expira in perioada imediat urmatoare- sau executate in proportie de doar 20%, lipsa resurselor proprii pentru cofinantare, licitatii intarziate, scrie Capital.

Firmele de la Bursa dau peste 1 mld. € pe salarii. Angajatii companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti au primit anul trecut salarii si indemnizatii mai mari, in medie, cu 30% fata de 2007, potrivit rapoartelor anuale, salariul mediu brut in randul angajatilor firmelor listate ajungand, la finele anului, la 3.550 de lei (sub 1.000 de euro). In total, firmele listate au platit peste 1,1 mld. euro in 2008 angajatilor pe salarii, afirma Business Standard.

Grijile lui Videanu: Dosarul minelor si strategia in energie. Sistemul energetic de stat se va restructura prin infiintarea a doua companii care vor avea costuri echilibrate de productie in jurul a 44 de euro pe megawatt, fiecare cu o cota de piata intre 42 si 44% si un mix de furnizare electricitate, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, intr-un interviu acordat Business Standard.

Jumatate din spatiile comerciale din Bucuresti sunt controlate de patru investitori. Valoarea de piata actuala a spatiilor stradale din Capitala este estimata la 1,5 miliarde de euro. Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu, care controleaza proiectul imobiliar Baneasa, (prin firmele Practic, Meteor si Universal), Siminel Andrei cu fondul de investitii Broadhurst, prin intermediul Romarta, Alain Bonte, actionar la Generalcom si Centrofarm si Raluca Petcu, prin Romconsulting (unde actionar a fost un senator PD-L), controleaza mai mult de 1.000 de spatii comerciale stradale din Bucuresti, aproximativ jumatate din aceasta piata, potrivit consultantilor imobiliari chestionati de ZF. Piata spatiilor comerciale este evaluata la peste 1 milion de metri patrati la nivelul Capitalei, dar lipsesc informatiile concrete, iar principalii jucatori evita sa ofere detalii. Din informatiile existente reiese ca in aceasta piata sunt rulati lunar circa 20 de milioane de euro din chirii, iar valoarea acestor spatii este undeva in jurul a 1,5 miliarde de euro.

Sorin Dimitriu: Cred ca sunt necesare masuri care sa stimuleze dezvoltarea si nu cred ca o inasprire a fiscalitatii poate reprezenta o solutie, in acest moment, pentru economia romaneasca. Neimpozitarea profitului reinvestit, precum si acordarea unor stimulente IMM-urilor care aplica rezultatele cercetarii sunt, de asemenea, masuri binevenite in actualul context. 2009 este, fara indoiala, un an greu. Din pacate, nici 2010 si 2011 nu cred ca vor fi ani usori, in special pentru IMM-uri. In opinia mea, de abia in 2012 vom inregistra din nou o crestere pozitiva, afirma Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti citat de Bursa.

Miliardarii Romaniei concediaza ca sa salveze din cash. Gigi Becali vinde tot, mai putin Steaua. Disponibilizari, reduceri de cheltuieli si economisirea banilor in asteptarea oportunitatilor de afaceri– sunt solutii pe care le-au aplicat unii dintre cei mai bogati romani, pe timp de criza. Altii se gandesc insa sa vanda aproape tot ce detin in Romania, cum este cazul lui Gigi Becali, dar nu din cauza turbulentelor financiare, ci din motive mai degraba emotionale. "Ce afaceri? Nu ma mai intereseaza afacerile, nu mai vreau sa fac afaceri in tara asta, vreau sa vand tot ce am. Nu vreau sa mai muncesc ca sa asigur salariile procurorilor si politistilor care mi-au facut ce mi-au facut, din zecile alea de milioane pe care le dau pe taxe si impozite", a declarat, pentru Gandul, Gigi Becali, care anul trecut se afla pe prima pozitie in Capital Top 300 cei mai bogati romani, cu o avere de 2,5 miliarde de euro, scrie Gandul.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are in momentul de fata un mare deficit de finantare. "Se incaseaza anual 150-180 milioane de euro din rovinieta, in timp ce necesarul numai pentru intretinerea celor 17.000 km de drumuri nationale, nu si pentru reparatii sau constructii, este de 500 milioane de euro", explica Ionescu. Intr-o prima faza, compania care va castiga contractul de concesiune pentru constructia autostrazii de centura a Capitalei va prelua si intretinerea A2, pentru care va percepe o taxa de acces, iar acest model se va extinde. Pana la viitoarea autostrada ce va inconjura Bucurestiul, sunt insa probleme cu actuala centura. Cu toate ca a fost anuntata largirea la patru benzi in zona de nord, nu toate sectoarele au fost scoase la licitatie, asa ca nu se poate face legatura intre A1, A2 si viitoarea A3 Bucuresti – Ploiesti, scrie Gandul.

Garsoniera de 36.000 de euro din Titan, cel mai ieftin exponat de la Targul National Imobiliar. Un singur apartament s-a vandut la Targul National Imobiliar (TNI), desfasurat intre 7-10 mai la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, desi peste 9.700 de vizitatori s-au plimbat prin standurile expozantilor romani, bulgari si spanioli, reiese din bilantul partial al organizatorilor. In schimb, dezvoltatorii se lauda cu mai multe precontracte comparativ cu editia predecenta, din luna februarie. In cele patru zile de expozitie, s-au semnat 210 precontracte si rezervari de apartamente, peste jumatate dintre acestea avand deja anumite sume platite in avans, comparativ cu 120 de precontracte, in februarie, ne-a declarat Cristina Mardare, PR managerul evenimentului. E drept ca metrul patrat construit intr-un imobil nou costa in medie cu peste 200 de euro mai putin fata de februarie si au fost destule "chilipiruri", la 550 euro/mp, pretul minim. Dintre toate ofertele romanesti prezentate, cea mai ieftina a fost garsoniera de 36.000 de euro, cu TVA inclusa, din cartierul bucurestean Titan, afirma Gandul.

De luni, toti angajatii ArcelorMittal Galati intra, prin rotatie, in somaj tehnic. Toti cei 11.700 de salariati ai ArcelorMittal Galati vor intra de luni, prin rotatie, in somaj tehnic, iar in aceasta perioada, care se va incheia la sfarsitul lunii iulie, angajatii vor fi platiti cu 85% din salariu, potrivit directorului combinatului, Augustine Kochuparampil. Programul vizeaza inclusiv conducerea si se va derula timp de circa trei luni, perioada in care fiecare angajat se va afla in somaj tehnic, prin rotatie, cate zece zile, a declarat, ieri, Augustine Kochuparampil, citat de Gardianul.

CFR vrea sa inchida 52 de linii ferate. Tronsoanele sunt deservite de peste 2.300 de oameni. Actionarii CFR vor discuta, la inceputul acestei saptamani, un proiect prin care liniile ferate cu pierderi vor intra in conservare sau in administrare privata. Potrivit unui document intern obtinut de „Adevarul“, fiecare dintre cele opt Regionale CFR va inchide tronsoanele de cale ferata unde se inregistreaza eficienta economica zero sau pierderi contabile. Daca pentru sectorul privat unele dintre aceste trasee ar putea reprezenta oportunitati de dezvoltare, pentru angajatii CFR proiectul initiat de Ministerul Transporturilor inseamna disponibilizari. Principalul motiv invocat de conducerea Ministerului Transporturilor pentru inchiderea celor 52 de linii de cale ferata este acela ca, din cauza traficului extrem de redus, cheltuielile de intretinere sunt semnificativ mai mari decat veniturile realizate, afirma Adevarul.

Ministerul Transporturilor nu a reusit sa obtina nici macar loturile pe care urmeaza sa fie construit segmentul dintre Gilau si Campia Turzii al Autostrazii Transilvania. Astfel, promisiunea ministrului Transporturilor, democrat-liberalul Radu Berceanu, ca in luna noiembrie Romania va avea 52 de kilometri noi de autostrada pare un pariu pierdut. Pe acest segment al viitoarei Autostrazi Transilvania mai sunt cateva zeci de parcele care ar trebui sa fie expropriate. Reprezentantii Companiei Nationale a Autostrazilor si Drumurilor Nationale dau vina pe procedurile greoaie. Totusi, procedura exproprierilor a inceput inca din anul 2004. Constructorul american al autostrazii, compania Bechtel, nu a reusit sa infiga nici macar o cupa de excavator pe terenurile care nu au fost expropriate inca. Cu toate acestea, Bechtel a trimis la munca 1.600 de oameni pe segmentul Gilau-Campia Turzii. Pana la sfarsitul anului, pe acest segment vor lucra intre 2.000 si 3.000 de oameni, angajati de Bechtel sau de subcontractorii companiei americane, afirma Romania Libera.

Fabricile de armament, asaltate de comenzi. Fabricile de munitie si armament din Cugir sfideaza criza economica si financiara mondiala. Cererile ridicate de munitie, respectiv arme de vanatoare de pe piata mondiala au determinat SC UM Cugir SA si SC Fabrica de Arme SA sa decida angajarea de personal suplimentar. Reprezentantii celor doua societati de stat au transmis Companiei Nationale Romarm noile organigrame in care s-a prevazut angajarea a 250 de salariati, cu ajutorul carora ar trebui sa faca fata comenzilor si contractelor care exista in derulare. UM Cugir are contracte de aproape 10 milioane euro pentru fabricarea de munitie, in timp ce Fabrica de Arme produce arme de vanatoare destinate pietei din SUA, contractul avand o valoare de aproximativ 6 milioane euro, relateaza Romania Libera.

Criza i-a silit pe operatori sa renunte la perioada de preturi „normale”, astfel ca, pentru primele zboruri charter, ofertele de early-booking (pentru achizitionarea timpurie) s-au transformat direct in last-minute (reduceri pe ultima suta de metri). „Este vorba despre destinatii precum Turcia, Tunisia si chiar Grecia, care se opereaza inca de pe acum, in extrasezon”, explica Ciprian Enea, consultant la besttourism.ro. Pachetele turistice continua sa se ieftineasca. Agentiile de turism au prelungit ofertele speciale pentru vacanta de vara cel putin pana pe 15 mai, iar in cazul unor destinatii, reduceri de pana la 20-30% se mai pot gasi si pana la sfarsitul lunii, afirma EvZ.

Timisoara: o garsoniera a ajuns 20.000 de euro. Potrivit unui studiu realizat de portalul imobiliare.ro, pretul apartamentelor vechi din Timisoara a atins, luna trecuta, cel mai mic nivel din ultimii ani. Spre exemplu, garsonierele sau apartamentele cu o camera, care in urma cu cateva luni costau aproape 50.000 de euro, sunt acum scoase la vanzare la 20.000 de euro, negociabil. Si nu e vorba de locuinte fara imbunatatiri, ci de unele cu gresie, faianta, geamuri cu tamplarie termopan si chiar aer conditionat. Ofertele de vanzare vin mai ales din cartierele Zona Soarelui, Calea Sagului sau zona UMT. In Complexul Studentesc, in schimb, preturile sunt usor mai ridicate, dar asta mai ales pentru ca si locuintele sunt mai spatioase. O garsoniera se vinde cu aproximativ 35.000 de euro. Reprezentantii putinelor agentii imobiliare ramase pe piata sustin ca nici in aceste conditii cumparatorii nu se inghesuie sa-si achizitioneze locuinte, relateaza EvZ.

Creditul de nevoi personale a ajuns, in Romania, exponat pentru vitrina. O simpla privire aruncata pe nivelul dobanzilor practicate de banci arata clar ca institutiile de credit nu mai au apetit pentru astfel de imprumuturi. Costurile totale ajung sa depaseasca de aproape 30 de ori nivelul dobanzilor medii la euro. Raiffeisen Bank, de exemplu, a treia banca din Romania, propune potentialilor clienti sa ia credite la o Dobanda Anuala Efectiva de 31,6% pe an, valoare de peste 20 de ori mai mare decat indicatorul in functie de care se calculeaza dobanda variabila, adica EURIBOR la sase luni (1,527% in prezent), afirma Cotidianul.

Pretul pentru inlaturarea bulinei rosii - peste 99 de euro/mp. Costurile pentru reabilitarea seismica a unei cladiri difera in functie de complexitatea lucrarii si de gradul de risc al imobilului. “Consolidarea unui bloc nu prea afectat costa aproximativ 200 de euro pentru fiecare metru patrat construit al imobilului”, ne-a spus Serban Median, inginer proiectant structuri in cadrul firmei Trilitica Frame. In cazul in care blocul este mai avariat, necesitand lucrari de mai mare amploare, consolidarea poate fi mai scumpa. “Costul reabilitarii seismice nu se poate stabili de la inceput. Insa exista un pret minim si un pret maxim, in care se poate incadra orice consolidare. Astfel, fiecare proprietar ar putea plati intre 99 si maximum 309 euro pe metrul patrat, relateaza Cotidianul.