Expertii avertizeaza: majorarea taxelor nu va putea fi evitata! Situatia tot mai grea a bugetului de stat in conditiile unor colectari printre cele mai scazute din punct de vedere procentual din intreaga Uniune Europeana lasa autoritatilor fiscale o marja de manevra extrem de limitata. Practic, autoritatile se vor vedea puse foarte curand in fata unei solutii nepopulare: majorarea TVA si eventual, in disperare de cauza, a impozitului pe venit, scrie Capital.

Harta salariilor din Romania. Bucurestenii castiga de doua ori mai bine decat locuitorii judetelor Bihor, Calarasi si Harghita, unde salariul mediu net nu trece de 240 de euro. In topul salariilor din Romania, Capitala este urmata de Ilfov (1.500 lei/peste 400 de euro), Prahova, Constanta, Cluj (cu un salariu mediu de circa 340 de euro), pe lista judetelor unde media salariala o depaseste pe cea inregistrata la nivelul intregii tari aflandu-se si Sibiu, Dolj, Gorj si Mehedinti, potrivit datelor furnizate Business Standard de catre Comisia Nationala de Prognoza.

Ce marfa este pe piata imobiliara pentru "Prima casa". Guvernul a decis ca de programul "Prima casa" vor putea beneficia atat persoanele care cumpara locuinte noi, cat si vechi, a caror tranzactionare va produce un efect limitat in economie, dupa ce dezvoltatorii sperau ca programul va fi destinat exclusiv locuintelor construite in ultimii ani, a caror realizare a contribuit semnificativ la cresterea economica. Astfel, companiile de dezvoltare imobiliara, care detin apartamente noi finalizate in portofoliu, nu se asteapta ca vanzarile sa creasca semnificativ dupa adoptarea programului "Prima casa", in conditiile in care cumparatorii s-ar putea orienta catre locuinte vechi, mai ieftine, scrie Ziarul Financiar.Cat costa „Prima casa” in marile orase din tara. Cu pana-n 60.000 de euro, romanii isi pot cumpara o garsoniera, un apartament vechi, cu doua camere, in aproape toate orasele din tara, si chiar unul cu trei camere. In suma mentionata se incadreaza si unele apartamente noi, scrie si Evenimentul Zilei.

Dezvoltator: Vand apartament cu livrare imediata. Anul acesta va fi doborat recordul in materie de locuinte noi finalizate in Bucuresti, in ansambluri de mari dimensiuni, insa aproape jumatate dintre acestea nu au fost inca vandute. Planul B al dezvoltatorilor: oferte promotionale, inchirierea sau asteptarea unor vremuri mai bune, scrie Business Magazin.

Partea cea mai grea a crizei nu a trecut! Partea cea mai grea a crizei economice mondiale nu a trecut inca, a avertizat, ieri, Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, adaugand insa ca exista semne care arata ca lumea incepe sa iasa din recesiune. In opinia lui Strauss-Kahn, redresarea economica asteptata in 2010 va ajuta tarile emergente sa revina la "cresteri sanatoase" ale Produsului Intern Brut, scrie Bursa.

Bancile au dat startul ieftinirii creditelor in lei. Cele in euro mai au de asteptat. Majoritatea bancilor au preferat sa ieftineasca numai creditele deja acordate, prin recorelarea dobanzii la indicatorii bancari care sunt mult mai mici acum decat in urma cu sase luni. Economistii se asteapta ca dobanzile la creditele in euro sa scada mai putin, sau intr-o perioada mai lunga de timp, scrie Gandul.

Hotel in franciza sau sub contract de management? Franciza este potrivita atunci cand vrei sa te implici in afacere si ai experienta in domeniu. Fondurile de investitii si cei care vor o pozitie mai retrasa aleg contractul de management, prin care managerul are un buget de indeplinit si coordoneaza toata activitatea hotelului, fiind un delegat imputernicit al proprietarului, scrie Startups.ro.

Un plan diabolic. Poate avea batai de cap un lider mondial din cauza unei marci nascute acum doi ani intr-o tara est-europeana? Pentru a formula un raspuns, merita urmarit atacul dracesc lansat de Hell pe frontul romanesc al energizantelor, scrie Money Express. Cati insa ar paria pe Candy Globe, o companie ungureasca care si-a propus sa atace locul al doilea in clasamentul dominat de Red Bull, ctitorul pietei globale a energizantelor?

Cum sa-ti faci o afacere cu bani de la stat? Programul Start, care finanteaza ideile de afaceri ale tinerilor, dar si ale microintreprinderilor are un buget de 5 milioane de lei si va incepe la 26 iunie. Suma maxima alocata pentru un plan de afaceri aprobat este de 122.500 de lei, suma ce include fonduri nerambursabile si creditul de la banca. Astfel, 49% din suma necesara pentru un plan de afaceri este oferita de Agentia pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, 41% din suma provine din credit bancar, iar restul de 10% trebuie asigurati de beneficiar. Inscrierile pentru acest program se pot face la adresa www.animmc.ro, in perioada 22–25 iunie, anunta Capital.

Criza scade veniturile a patru romani din zece. Patru din zece romani spun ca veniturile le-au fost influentate negativ de efectele crizei economice, cel mai mult de suferit au avut veniturile extrasalariale (bonusuri, beneficii, comisioane etc), 21% dintre angajati resimtind scaderea acestora, scrie Business Standard.

Mugen pregateste o versiune performanta a modelului Honda Civic Type R. Mugen, tunerul de casa al Honda, se pregateste sa dezvaluie o versiune performanta a modelului Honda Civic Type R, potrivit rapoartelor din presa internationala. Publicatia CAR sustine ca noul vehicul va avea sub capota un motor in patru cilindri VTEC de 2.0 litri, care dezvolta cel putin 240 CP. Hatch-ul performant va avea suspensii sport, caroserie din fibra de carbon si un design mai agresiv, precum si un interior similar celor de la masinile de curse, fara scaune in partea din spate, scrie StiriAuto.ro.

Honda, Skoda si Volvo, in topul satisfactiei clientilor din Franta. Dacia este pe 10 . Anual, compania JD Power realizeaza un studiu care masoara indicele de satisfactie a proprietarilor de automobile, pe cele mai importante piete de pe glob. Unul dintre cele mai recente studii date publicitatii de JD Power vizeaza piata din Franta, realizat pe baza raspunsurilor a 15.900 de automobilisti. Honda a revenit anul acesta pe prima pozitie, urmata, la egalitate de puncte, de Skoda (in urcare de pe locul 5) si Volvo (pe 7 in 2008). Remarcabila este clasarea Dacia pe locul 10 in clasamentul pe marci, scrie 24 auto.ro.