Care este gazoductul potrivit pentru Romania? Ca Europa are din ce in ce mai multa nevoie de energie, o stim cu totii. Ca exista mai multe proiecte energetice care includ sau exclud din ecuatie Rusia, iarasi e un lucru cunoscut. Rusia i-a sugerat, zilele trecute, Romaniei sa aleaga South Stream-ul, iar tensiunile din Iran provocate de falsificarea alegerilor prezidentiale ingreuneaza si mai mult Nabucco, si asa amanat. Totodata, reprezentantul UGIR in Consiliul Economic si Social European, propune Comisiei Europene modificarea proiectului Nabucco, informeaza Capital.

Noua estimare a Ministerului de Finante: recesiune de 6,5%. Dupa ce a pornit la drum, la inceputul acestui an, cu o estimare de crestere economica de 2,5% pentru 2009, guvernul se vede nevoit sa isi modifice periodic prognozele. Initial, odata cu rectificarea bugetara si dupa ce a admis ca vom intra in recesiune, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a revizuit prognoza la o scadere economica de 4%. Acum, dupa mai mult de cinci luni de la inceputul anului, ministrul finantelor admite ca viitorul va fi chiar mai sumbru, scrie Evenimentul Zilei.

Firmele de leasing si-au umplut garajele cu masini returnate. Firmele de leasing din Romania au, in prezent, pe stoc cel putin 10.000 de masini recuperate de la clientii ce nu si-au mai putut plati ratele, pe care incearca sa le vanda prin dealeri, licitatii publice sau prin parcuri auto, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Impuls Leasing. Sunt firme de leasing care vand masinile prin licitatii publice, altele prin intermediul dealerilor, in timp ce alte companii si-au deschis propriile parcuri unde isi expun masinile", a explicat directorul general al Impuls Leasing, Razvan Diaconescu, citat de Cotidianul.

Turistii straini au cheltuit cu 112 milioane de euro mai putin in Romania din cauza crizei si a scaderii pietei imobiliare. S-a schimbat trendul in turism. Acum romanii cheltuie mai multi bani pe calatoriile peste hotare decat dau strainii pe deplasarile in Romania. Astfel, in primele patru luni ale acestui an, turistii romani plecati peste granita au scos din buzunare in jur de 365 milioane de euro, cu 87 de milioane de euro mai mult decat au cheltuit strainii la noi, reiese din datele BNR, potrivit Gandul.

Rompetrol va deschide, in august, primele benzinarii fixe de pe A2. Rompetrol, unul dintre principalii competitori din industria carburantilor, va deschide, in luna august, primele benzinarii fixe de pe Autostrada Soarelui, la kilometrul 139, si urmeaza ca in perioada urmatoare sa obtina si avizele necesare pentru constructia celor de la kilometrul 88. „Rompetrol Dowsntream, divizia de retail a Grupului Rompetrol, a inceput deja lucrarile de constructie a benzinariilor proprii la kilometrul 139, urmand ca in perioada urmatoare sa obtina si avizele necesare pentru cele de la km 88“, au declarat reprezentantii Rompetrol, transmite Adevarul.

Criza goleste birourile. Bugetele de relocare ale companiilor s-au restrans o data cu diminuarea profitului.Specialisti imobiliari estimeaza ca rata de neocupare a birourilor depaseste 30%. Piata de birouri inregistreaza o scadere de pana la 30% a cererii din partea companiilor, pe fondul comprimarii afacerilor ca efect al crizei economice. Reprezentantii companiilor imobiliare sustin ca rata de neocupare depaseste in prezent 30%, iar companiile cauta spatiile de biroruri de tip B si C, situate la periferie, pe de o parte, pentru a plati chirii mai mici, iar pe de alta parte, pentru ca si-au restrans activitatea ca urmare a restructurarii afacerilor si disponibilizarilor de personal, transmite Romania Libera.

Criza si alte oportunitati. Vanzarile magazinului Tiffanyes au scazut cu cateva zeci de procente dar asta nu a impiedicat brandul american sa achizitioneze recent marca de genti Lambertson Truex. Nici in Romania companiile nu se tem de criza. Ba mai mult, o sfideaza prin noi lansari de produse de lux. Reprezentantii Green Net, compania care detine parfumeriile Beautik, spun ca asteapta ca in 2009 cifra de afaceri sa creasca cu 25 de procente. Compania a lansat de curand o noua gama de parfumuri de lux, Caron, anunta Ziarul Financiar.

Guvernul a „indulcit“ executarea silita pentru datornicii la „Prima casa“. In sedinta de miercuri, Executivul a completat nor­mele de aplicare a progra­mu­lui „Prima casa”, extinzand garantia statului si pentru creditele contractate pentru constructia locuintelor. Totodata, a mai hotarat si suspendarea temporara a procedurilor de executare, in cazul unor situatii care pot avea consecinte sociale deosebite. Garantia statului pentru creditele contractate in ve­derea achizitionarii pri­mei locuinte, in li­mita a 60.000 de euro, va fi acordata si in cazul persoanelor care solicita imprumutul pentru a construi o casa, informeaza Financiarul.

Cum negociem cu partenerii de afaceri? De multe ori, negocierea in afaceri nu este un lucru simplu. Este firesc ca fiecare manager sa isi doreasca sa plateasca un pret cat mai mic si sa obtina cele mai bune contracte, astfel ca incheierea unei negocieri de tip 'win-win', in care ambele parti castiga egal, este de cele mai multe ori un rezultat spectaculos pentru antreprenori. Daca stapaniti insa arta negocierii, aveti o sansa in plus sa castigati mai mult si sa pastrati o relatie buna cu partenerii de afaceri, iar contractele 'win-win' nu vor mai fi decat solutii de rezerva, scrie NewsChannel.ro.

Meserie de viitor in piata de training: "Antrenorul de antrenori". Segmentul de "training of trainers" are sanse sa devina unul dintre cele mai prolifice ale pietei de profil din Romania, in conditiile in care din 2010 meseria de trainer nu va mai putea fi practicata fara absolvirea unui curs specializat. In plus, implementarea unor proiecte cu finantare europeana incepand cu 2010 va creste cererea de traineri pe piata locala, iar aceasta majorare sustinuta a cererii va determina si o dublare a numarului de traineri de pe piata, in urmatorii 2 ani, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Marius Dontu, director al Schultz Consulting, companie de consultanta si servicii de instruire.

Productia auto din Marea Britanie a scazut in mai cu 43%. Numarul noilor autoturisme produse in Marea Britanie a scazut in mai cu 43%, la 67.754 vehicule, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat vineri asociatia constructorilor auto britanici (SMMT), potrivit BBC News. Totusi, numarul masinilor produse in Regat a scazut luna trecuta cu cea mai mica rata inregistrata in 2009. In acelasi timp, productia de vehicule comerciale a scazut cu 73,5%, transmite Business Standard.

Interiorul noului Opel Astra a fost dezvaluit. Opel a publicat primul video si fotografii cu interiorul noului model Opel Astra, care va fi prezentat publicului, in premiera, la Salonul Auto de la Frankfurt, urmand a fi lansat in Romania in primavara anului 2010. Vehiculul seamana destul de mult, din acest punct de vedere, cu fratele mai mare Opel Insignia, ceea ce nu e deloc rau tinand cont ca modelul a fost laudat atat pentru designul interior cat si pentru cel exterior, castigand destule premii, scrie StiriAuto.ro.

In curand, Ford Kuga coupe. Ford da dovada de mult curaj, prin modelele pe care le planuieste pentru viitorul apropiat. Versiunea coupe cu 4 usi si 4 locuri, derivata din Mondeo, despre care vorbeam aici zilele trecute, nu este singurul model de nisa al constructorului american, conceput pentru piata europeana. Inspirat, fara indoiala, de originalul BMW X6, Ford pregateste o versiune in doua usi a SUV-ului sau compact, Kuga. Desigur, la cu totul alte preturi, comparativ cu X6, anunta 24Auto.ro.

Cel mai sensibil senzor foto din lume, pentru pozat stele. In desertul Atacama din Chile, la 2.635 m altitudine, intr-o zona ce ofera peste 340 de nopti fara nor pe an, se gaseste amplasat complexul Very Large Telescope (VLT). Construit si operat de European Southern Observatory, el este format din patru telescoape cu o apertura de 8,2 m. Pentru ele, o echipa de britanici a creat un senzor foto special, capabil de performante neegalate de vreun senzor din DSLR-urile de pe piata, scrie Go4It.ro.