Afacerile proaste ale statului vor sa ramana secrete. Un singur vot a lipsit pentru ca deputatii sa aprobe infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta a privatizarii Sidex, avand ca principal scop desecretizarea contractului prin care ArcelorMittal a achizitionat combinatul din Galati. Incercarea de a aduce la lumina clauzele confidentiale din contractul de vanzare a combinatului galatean repune in discutie miile de privatizari esuate sau controversate, scrie Capital.

Guvernul Privat: Cadere de 7-7,5% a economiei in primul semestru. Reprezentantii mediului de afaceri care participa la proiectul Guvernul Privat, initiat de Business Standard, se asteapta ca al doilea trimestru din 2009 sa fie mai slab din punct de vedere economic decat primul, astfel ca scaderea PIB in primul semestru ar putea ajunge la 7-7,5%, iar somajul sa treaca de 6%.

BNR da bancilor 2 mld. euro sa crediteze economia. Banca Nationala a surprins ieri din nou piata, dubland o reducere asteptata a dobanzii cheie la 9%, cu o diminuare a rezervelor minime atat la lei, cat si la valuta, masura prin care elibereaza bancilor peste 2 miliarde de euro, bani pe care acestea sa ii poata pompa in economie, scrie Ziarul Financiar.

BCR, BRD si Volksbank, in topul bancilor in functie de active. Clasamentul primelor cinci banci din Romania dupa cota de piata pe active s-a modificat semnificativ in 2008. Doar BCR si BRD si-au mentinut pozitiile de lideri, in timp ce Volksbank si Alpha Bank au intrat in top pe locurile 3 si 5, iar Raiffeisen a coborat un loc, potrivit BNR. Cota de piata detinuta de primele cinci banci din Romania a scazut cu 2,1 puncte, de la 56,4% la 54,3%, scrie Capital.

Cat a costat plecarea lui Patriciu din Rompetrol. Este adevarat ca in afara de cele doua parti, cu greu poate sti cineva cu adevarat de ce Dinu Patriciu a vandut acum, in plina criza economica, cand cei 25% nu valoreaza cu siguranta mai mult decat in urma cu doi ani si cand planul de expansiune al lui Patriciu, care viza achizitia unei rafinarii si a cel putin inca unei retele de retail in vestul Europei, nu a fost atins, scrie Business Magazin.

Preturile la vile s-au injumatatit, au reaparut rechinii imobiliari. Fata de inceputul anului, cand tranzactiile cu case erau razlete, in aceasta perioada piata s-a mai deblocat datorita faptului ca preturile au devenit mai accesibile, fiind mai mici cu pana la 60% fata de 2008. Spre exemplu luna trecuta au fost vandute aproximativ 20 de proprietati. Fata de 2008 numarul tranzactiilor este cu 50% mai putine, scrie Cotidianul.

Cum sa ratezi startul intr-un business de zeci de milioane de euro. Ioan Niculae, actionarul majoritar al holdingului Interagro, ar putea spune despre 2009 ca a fost cel mai prost an de cand a intrat in afaceri. La jumatatea anului, bilantul sau arata jalnic: din sase luni cate s-au scurs din 2009, patru luni a avut industria chimica inchisa, seceta i-a afectat culturile pe cele circa 50.000 de hectare pe care le administreaza, iar ultima investitie – 85 mil. euro intr-o fabrica de bioetanol – este cu un an in intarziere. O intarziere care, cel putin pe termen scurt, este sinonima cu un esec, scrie Money Express.

O companie de la Bursa, evaluata la de patru ori mai putin pentru minoritari decat pentru majoritari. Actionarii minoritari ai companiei hoteliere "Mara" din Baia Mare (simbol bursier CMMR, in curs de delistare, potrivit deciziei AGA din 25 mai) au dreptul la un pret de patru ori mai mic decat majoritarii, daca vor sa se retraga din societate, inainte ca aceasta sa fie delistata de pe piata Rasdaq. Cel putin asa reiese din evaluarea facuta de "Darian Rom Suisse", intr-un raport intrat in posesia noastra. Raportul, care isi declara confidentialitatea inca din primele pagini, evalueaza compania la 16,11 milioane de lei, prin metoda evaluarii pe baza de active. La o astfel de valoare a societatii, "Darian Rom Suisse" a stabilit un pret pe actiune de 40,58 de lei, atragand atentia ca acesta este valabil doar pentru pachetul de control al societatii, scrie Bursa.

De ce i-e frica, economia nu scapa: Expertii in fiscalitate anticipeaza majorarea taxelor din 2010. Guvernul ar putea majora cota unica de impozitare si TVA-ul in 2010, pentru a strange mai multi bani la buget, estimeaza specialistii in fiscalitate. "Guvernul contabil" va prefera sa stranga surubul fiscal, decat sa umble la stufosul aparat bugetar. Cota unica de 16% si TVA-ul de 19% ar putea deveni o " amintire " in 2010, daca incasarile la bugetul de stat vor continua sa scada, spun expertii in fiscalitate. Ei cred ca prima taxa la care guvernul va umbla, in caz de nevoie, va fi cea pe valoarea adaugata, expertii anticipand o majorare de 2-3% , scrie DailyBusiness.ro.

Jucatorii de top din energie: Dupa un minus de circa 45% in S1, vine mai raul. Jucatorii din piata interna de energie au fost puternic afectati de criza in primul semestru al anului, pe intreg lantul productie-furnizare, din cauza reducerii consumului industrial, chiar si cu pana la 45%, ceea ce s-a tradus in afaceri mai mici cu 20% pana la 40% si o profitabilitate de subzistenta, in anumite cazuri, declara mai multi reprezentanti ai companiilor din domeniu, chestionati de Business Standard.

Site ilegal, cumparat cu 5,5 milioane euro. O companie de software din Suedia a cumparat The Pirate Bay, cel mai mare site ilegal de downloadat muzica, filme si programe, cu 5,5 milioane de euro, urmand sa gaseasca modalitati de compensare a detinatorilor de drepturi de autor, scrie Evenimentul Zilei.

Opel Astra electric va fi lansat in 2014. Cea de a sasea generatie Opel Astra va fi disponibila si in versiune electrica, din 2014. Vehiculul nepoluant va fi bazat pe platforma Voltec, prezenta pe Chevrolet Volt si Opel Ampera. Viitorul Opel Astra nu va semana deloc cu modelul pe care il cunoastem astazi. Pe langa noua platforma, masina va primi si motoare mai performante, preluate de la modelele Opel Insignia si Opel Corsa, scrie StiriAuto.ro.

Gallardo LP 550-2, singurul Lambo cu tractiune doar pe o punte. Imaginile cu noul Gallardo LP 550-2 au invadat internetul, cu cateva zile inainte ca ele sa fie difuzate oficial. Desi deocamdata nu exista informatii oficiale, se pare ca modelul este cu dedicatie pentru cei care si-ar dori un Lambo cu tractiune pe o singura punte (spate). LP 550-2 dispune de motorul V10 de 5,2 litri, preluat de la LP560, insa intr-o versiune cu 10 cai-putere mai putin (550 CP). Dispune de transmisie e-Gear, iar greutatea a scazut cu 33 Kg. Performantele sunt tipice unui Gallardo: de la 0 la 100 km/ora in 3,9 secunde si viteza maxima de 320 km/ora, scrie 24auto.ro.