Daca nu v-ati planificat vacanta si nu stiti unde sa mergeti, agentiile de turism au scos ofertele de last minute atat pentru destinatiile interne, cat si pentru cele externe, unde mai sunt inca locuri disponibile, la preturi pentru orice buzunar si mai mici decat cele initiale. Spre exemplu, o agentie ofera cazarea gratuita pentru cea de-a doua persoana. Astfel, un sejur in Grecia in Paralia Katerini cu plecare in 10 iulie, costa 255 de euro/ 2 persoane. Pachetul include cazarea sapte nopti intr-un apartament si transportul cu autocarul. O alta agentie a redus considerabil tarifele pentru plecarile ce au loc pe data de 5 iulie: de la 329 de euro la 199 de euro pentru un sejur in insula Skiathos. Oferta include: sapte nopti cazare la o vila de trei stele si transport cu avionul dus-intors, dar taxa de aeroport de 95 de euro nu este inclusa. Tot pentru Grecia, o alta agentie ofera un pret de 249 de euro pentru un sejur in insula Zakinthos cu plecare pe data de 10 iulie, fata de pretul initial de 369 de euro. Pachetul include sapte nopti cazare la un hotel de trei stele cu mic dejun si transport cu avionul, in timp ce taxa de aeroport de 95 de euro trebuie platita separat, informeaza Gandul.

„Prima casa”, doar cu bani de la bancile-mama. Pentru a putea participa la “Prima casa”, bancile vor fi nevoite sa apeleze la linii de finantare de la bancile-mama, considerate una dintre cele mai ieftine si la indemana resurse. ” In absenta unor finantari de nivel mare si costuri mici, pe care numai actionarii pot sa le furnizeze, nu vedeam viabil un asemenea program. Interesul exista, deci exista si asemenea resurse“, a afirmat ieri Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR, la un seminar organizat de Mediafax si BNR, scrie Gandul.

Bancile comerciale vor intensifica, in lunile urmatoare, competitia pe partea de creditare, a explicat, ieri, domnul Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, adaugand ca "apetitul bancilor pentru a se inscrie la programul Prima Casa arata acest lucru". Domnul Ghetea a declarat: "Eu cred ca in lunile urmatoare vom asis­ta la lansarea de noi produse, in special de produse de creditare, dar, bineinteles si de economisire pentru ca trebuie sa atragem resurse". Domnia sa a mai completat ca, pana la finalul acestui an, dobanzile la depozitele in lei vor ajunge sub nivelul de 10%, iar cele la credite tot in moneda nationala, sub 15%, afirma Bursa.

Restantele acumulate de populatie la plata ratelor au facut un salt de 13% in aprilie, de trei ori mai mare decat cel inregistrat in martie. Soldul restantelor mai mari de 30 de zile inregistrate la creditele contractate de persoanele fizice a urcat in aprilie cu 13,1% fata de luna anterioara, ajungand astfel la 1,57 de miliarde de lei (circa 374 de milioane de euro), arata datele incluse in ultimul buletin lunar al BNR. In luna martie, ritmul de crestere a restantelor a fost de 5%. "Ma astept ca restantele sa urce in continuare, in conditiile in care mare parte a portofoliilor de credite sunt negarantate, iar in plus somajul va creste, afirma Ziarul Financiar.

Eximtur Cluj, cea mai mare agentie de turism de pe piata care ofera vacante interne, cu afaceri de 40,5 milioane de euro anul trecut, a vandut in prima jumatate a anului sejururi, platite cu tichete de vacanta, in valoare de 60.000 de euro, potrivit Luciei Morariu, director general si proprietar al companiei. Altfel spus, au fost intre 170-200 de beneficiari de tichete de vacanta care s-au prezentat la agentia de turism Eximtur, daca luam in calcul un pret mediu al unui sejur care variaza intre 300-350 de euro, relateaza Ziarul Financiar.

Piata locala a cimentului va scadea in 2009, pentru prima oara dupa trei ani de crestere, pe fondul crizei pietei imobiliare, marcata de blocajul proiectelor si stoparea investitiilor noi, producatorii anticipand o reducere cu 30% a volumului de vanzari la sfarsitul acestui an, relateaza Business Standard.

Bancile din Romania au vandut in primele cinci luni din acest an portofolii de credite neperformante peste nivelul inregistrat in intreg anul 2008, cand valoarea acestora era de 285 mil. euro, potrivit datelor obtinute de Business Standard de la Coface Romania. Vanzatorii sunt majoritatea bancilor din Top 10 in functie de active, iar peste 95% din creantele vandute de bancheri sunt credite fara garantii acordate persoanelor fizice, respectiv credite de nevoi personale. Daca in 2008, aceste tranzactii se faceau la preturi cuprinse intre 25% si 35% din valoarea inscrisa in bilant, discountul ajunge acum, in unele cazuri, la 90%, adicã un portofoliu de credite de 10 mil. euro ajunge sa fie vandut de banca la un pret de circa 1 mil. euro, informeaza Business Standard.

Romania mai mult contribuie decat primeste de la bugetul comunitar. La doi ani si jumatate de la aderare, raportul costuri-beneficii este de 6:1. Rata generala de absorbtie: 4,6%. Platile efectuate de la aderare pana la inceputul lunii iunie au insumat 295 de milioane de euro pentru proiectele finantate prin instrumentele structurale si 258 de milioane de euro prin programul destinat agriculturii si dezvoltarii rurale. In schimb, Romania a contribuit cu peste trei miliarde de euro la bugetul UE, din 2007 si pana la data de 22 iunie a acestui an, conform Ministerului Finantelor. Alocarea financiara de la bugetul UE pentru perioada 2007-2009 este de 5,6 miliarde de euro prin instrumentele structurale si trei miliarde de euro prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, scrie Capital.ro.

Saudi Oger Ltd., proprietarul Zapp, a anuntat ieri semnarea unui Acord de Vanzare – Cumparare a 100% din Telemobil S.A., operatorul retelei Zapp Romania, catre Cosmote Mobile Telecommunications SA Group. Valoarea totala a tranzactiei este de aproximativ 207 milioane de euro. Finalizarea vanzarii se supune indeplinirii unor conditii si obligatii specifice tranzactiilor de acest fel, incluzand acordul autoritatilor din domeniu, potrivit unui comunicat al companiei. Astfel, suma pentru achizitia actiunilor Zapp este estimata la aproximativ 61 milioane de euro, iar Cosmote va prelua, in urma tranzactiei, datoriile si obligatiile Zapp, estimate la aproximativ 146 milioane de euro, dintre care majoritatea vizeaza extinderea retelelor 3G si CDMA. „Cosmote Group a semnat astazi (marti n.r.) in Bucuresti acordul de achizitie a Telemobil S.A. (Zapp), scrie Gardianul.

Principalul risc pentru banci este somajul in crestere, pe fondul caruia ponderea imprumuturilor neperformante ar putea depasi 15% anul viitor. Cu toate ca in ultima perioada, dupa incheierea acordului cu FMI-UE, cursul de schimb si dobanzile s-au mai stabilizat, valoarea creditelor afectate de restante continua sa creasca ingrijorator, in special din cauza cresterii somajului, pe partea populatiei, a scaderii vanzarilor si blocajului financiar, pe partea companiilor. Pentru moment, bancherii spun ca situatia este gestionabila. Potrivit datelor BNR, creditele neperformante si-au accelerat evolutia lunara in aprilie, crescand cu aproape doua miliarde lei, pana la 20,3 miliarde lei (4,9 miliarde euro). Acesta este cel de-al doilea avans lunar ca valoare, dupa cel din ianuarie, cand urcarea brusca a cursului de schimb si dobanzilor a condus la saltul creditelor neperformante cu 2,5 miliarde lei. Ponderea acestor credite cu probleme in total imprumuturi a urcat la 10,5% in aprilie, de la 9,40% in martie sau de la 6,52% in decembrie 2008, informeaza Romania Libera.

Premierul Emil Boc, care a participat joi la receptia oferita cu ocazia Zilei Independentei SUA, a vorbit despre colaborarea cu SUA in domeniul economic, pe care a calificat-o drept "vitala" pentru o relansare economica viabila si sustenabila a Romaniei. "Guvernele statelor noastre se concentreaza azi pe eforturile de revitalizare a economiilor afectate de recesiune globala. As vrea sa profit de aceasta ocazie pentru a ne reafirma angajamentul comun pentru continuarea demersurilor necesare stimularii mediului de afaceri romano-american", a subliniat, in discursul sau oficial, Emil Boc, scrie Romania Libera.

Elvetienii iau locul doi pe piata electricitatii. Firma Aare-Tessin for Electricity, membra a distribuitorului elvetian de energie electrica Alpiq Holding, a achizitionat, la 1 iulie, furnizorul de electricitate EHOL Distribution, din Romania, a anuntat firma. Alpiq a preluat si Buzmann Industries, in 2007, prin intermediul firmei Atel, devenind acum numarul doi pe piata locala concurentiala de energie, cu circa 10%. Potrivit surselor din piata, EHOL Distribution este parte a companiei Energy Holding, firma infiintata de Bogdan Buzaianu, dar firma neaga asocierea. Si Atel si Energy Holding au contracte cu Hidroelectrica, informeaza EvZ.

Firmele care au inceput sa aiba restante la plata obligatiilor catre stat dupa 30 septembrie 2008 au dreptul sa ceara de doua ori amanarea datoriilor, perioada totala a intarzierii platii fiind de un an. Potrivit ordonantei de urgenta prin care Guvernul ofera aceasta facilitate, plata datoriilor poate fi amanata o singura data intr-un an calendaristic. Cum ordonanta, publicata pe 1 iulie in Monitorul Oficial, are termen de expirare 30 iunie 2010, firma care beneficiaza anul acesta de amanarea datoriilor poate solicita acelasi lucru si anul viitor. Prima amanare trebuie intrerupta la 20 decembrie, data-limita pana la care se poate intinde anual facilitatea, asa cum prevede acelasi act normativ, scrie Cotidianul.

Activitatea Elenei Udrea nu este considerata multumitoare de catre agentii de turism care spun ca aceasta lucreaza mai mult la imaginea proprie decat la cea a turismului romanesc. "E bine sa fii preocupat si de actiunile de imagine, nu stiu daca de imaginea ta sau a Romaniei insa turismul romanesc are nevoie de masuri de promovare clare, concrete si simple”, a spus Alin Burcea, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Acesta spune ca destinatiile turistice au nevoie acum de promovare, nu de actiuni care vor avea efect peste cativa ani. "Sunt foarte multe actiuni de imagine. Este foarte bine ca doamna ministru joaca tenis cu Ilie Nastase in fata Primariei din Paris si ca vine in Delta Printul de Monaco. Totusi, daca vin toti din Monaco in Delta, in trei saptamani i-am terminat”, a mai spus Alin Burcea, scrie Cotidianul.

Ideea de a folosi punga de hartie pentru paine drept suport publicitar a apartinut unor creativi catalani si a fost pusa in practica pentru prima oara in orasul Mataro (Spania), in anul 2005. Datorita succesului inregistrat pe plan local, in anul 2007, afacerea a inceput sa se extinda in franciza la nivel national. Pana prezent, franciza Publipan s-a mai extins in Portugalia si Romania, fiind intr-un stadiu avansat de pregatiri pentru lansarea in Germania. Intrarea pe piata romaneasca s-a facut prin infiintarea Publipan Romania ca filiala a companiei din Spania, dar care actioneaza la nivel national ca un master francizor, scrie StartUps.