Piata obligatiunilor prinde avant pe zi ce trece la Bursa de Valori Bucuresti, interesul tot mai accentuat al investitorilor catre astfel de titluri manifestandu-se si prin cresterea puternica a valorii tranzactiilor cu astfel de instrumente, in timp ce tranzactiile cu actiuni se reduc vazand cu ochii, lichiditatea pe acest segment atingand minimele ultimilor cinci ani. Astfel, in primele sase luni ale acestui an, tranzactiile cu obligatiuni au insumat peste 258,5 milioane de lei, depasind valoarea celor din 2008, de 231,92 milioane de lei, potrivit datelor emise de catre Bursa de Valori Bucuresti, relateaza Bursa.

Agentia nationala de turism din Bulgaria a anuntat ca un milion de leva (peste 500.000 de euro) vor fi cheltuiti pentru a promova statiunile bulgare de la Marea Neagra in 2009. "Campania de popularizare a statiunilor bulgare a demarat la inceputul lui iulie si se va incheia in septembrie", a declarat la Varna, Anelia Kruskova, directorul agentiei nationale de turism, citata de cotidianul Standart. Campania de promovare se va concentra pe tarile ai caror cetateni prefera in mod traditional sa isi petreaca vacantele de vara in Bulgaria, informeaza Capital.

Vestul si-a salvat bancile cu miliarde de euro, dar CEC Bank nu poate fi capitalizata tocmai pentru ca nu are probleme. Guvernul nu reuseste sa obtina acordul Comisiei Europene pentru majorarea capitalului social al CEC dupa aproape jumatate de an de cand a anuntat aceasta masura, rastimp in care statele occidentale au pompat sume uriase in banci ajunse pe marginea prapastiei. Care este „vina" CEC-ului? Ca nu are probleme de solvabilitate sau de lichiditate care sa impuna suplimentarea capitalului asa cum se intampla in cazul unor filiale de banci straine. CEC are nevoie de capital pentru a putea extinde creditarea, mai ales pe segmentul IMM, autoritatile pedaland toata primavara pe aceasta „solutie" de relansare a creditului, desi banca are o cota de piata de doar 4,3%, afirma Ziarul Financiar.

Managerii stau pe tusã 6 luni si acceptã salarii cu 30% mai mici. “Manager cu experienta caut loc de munca. Deja astept de circa sase luni, sunt dispus sa accept salariu cu 30% mai mic fata de ceea ce aveam la ultimul loc de munca, nu ma astept la prime si bonusuri”. Cam asa ar suna un anunt de cerere de loc de munca al top si middle managerilor loviti de valul crizei in Romania. Mai mult, favorizate de aceasta situatie, companiile profita pentru a-si inlocui managerii slabi cu altii mai performati si mai ieftini, spun firmele de HR din piata locala de profil, relateaza Business Standard.

Operatiunile de cadastru si publicitate imobiliara au scazut in primele cinci luni ale acestui an cu 22,52%, fata de aceeasi perioada din 2008, cånd au fost inregistrate 1,7 milioane de astfel de operatiuni, potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. In perioada ianuarie-mai 2009 au fost inregistrate un numar de 1.361.583 de operatiuni de cadastru si publicitate imobiliara (inscrierea in cartea funciara), in scadere cu 395.844 fata de perioada ianuarie-mai 2008, cånd au fost inregistrate 1.757.427 de astfel de operatiuni. Comparativ cu perioadele similare din anii 2007 si 2006, numarul operatiunilor de cadastru si publicitate imobiliara au inregistrat o scadere de aproape 9%, respectiv 2,35%. In primele cinci luni ale anului 2007 au fost inregistrate 1.494.607 de operatiuni, mai mult cu 100.204 decåt in 2006, cånd au fost inregistrate aproape 1,395 milioane de operatiuni de cadastru si publicitate imobiliara. Pentru luna mai 2009, datele statistice ale Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) arata o scadere de 25,8% a operatiunilor de cadastru si publicitate imobiliara, fata de luna mai 2008, de la 359.572 la 267.207 de operatiuni, si una de 24,6 procente fata de mai 2007, scrie Curentul.

In primele cinci luni din 2009, hotelurile din Romania au pierdut milioane de clienti fata de aceeasi perioada din 2008. In intervalul ianuarie-mai 2008, in hoteluri au innoptat 5,8 milioane de turisti. In aceeasi perioada din 2009, numarul cazarilor a fost de numai 4,6 milioane. Paradoxal, in timp ce statiunile romanesti sunt tot mai aglomerate, hotelurile sunt tot mai goale. Si sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in primele cinci luni ale acestui an au insumat 2,03 milioane, dupa ce in aceeasi perioada din 2008 numarul sosirilor insuma aproape 2,4 milioane. Procentual, numarul sosirilor a fost mai mic cu aproape 15%, iar numarul innoptarilor – cu 20% mai redus in perioadele analizate, dupa cum reiese din datele raportate de Institutul National de Statistica (INS), scrie Adevarul.

Tinerii care stau cu chirie in imobile construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) isi pot achizitiona locuinta prin programul „Prima Casa”. Astfel, peste 3.000 de apartamente construite de stat pentru tineri vor fi vandute chiriasilor. Analistii economici si imobiliari critica dur suprapunerea celor doua programe, catalogand actiunea drept una electorala. Mai mult, ei sustin ca in acest mod statul nu ajuta economia sa se relanseze, ci rezolva doar problemele punctuale ale unor dezvoltatori, banci sau ale unei anume clientele, scrie Gardianul.

Proiectul de lege privind Codul de bune practici in retail, initiat de social-democratul Victor Surdu, din Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor, a ajuns la comisii pentru a fi semnat. Problema este ca, de la inceputul anului, unele puncte din proiect au fost schimbate, pe ascuns, pentru a-i favoriza pe retaileri. Schimbarile au trecut neobservate, si asta pentru ca membrii aceluiasi partid, PSD, au promovat doua initiative identice de reglementare a relatiilor dintre supermarketuri si furnizori. Cum aprobarea ordonantei de urgenta promovata de Ministerul Agriculturii a fost amanata pentru toamna, dupa alegerile parlamentare, cele mai multe sanse sunt ca proiectul de lege initiat de Victor Surdu sa fie aprobat intre timp, scrie Gardianul.

La restaurante bate vantul, fie ele cu terase „de talent”. Doar in cluburi ce se mai inghesuie lumea si asta dupa miezul noptii si doar in weekend. Unul dintre impatimiti fiind chiar primarul Constantei, Radu Mazare, care nu iarta sa bifeze pe harta must-urilor distractiei de noapte clubul Office din Mamaia. „Office-ul ramane crema”, spune Catalin, barman la o terasa de fite din statiune. Din topul cluburilor nu lipsesc insa nici Crash, La Chucaracha si Tan-Tan, scrie Gandul.

Hotelierii de pe litoral se confrunta cu o scadere de 20% a gradului de ocupare, dar se asteapta la un aflux mai mare de turisti pentru lunile iulie si august, chiar si septembrie, cand FPTR va lansa o alta editie a programului „O saptamana la mare”. Printre masurile de adaptare pe timp de criza, dar si pentru a atrage turisti, luate de patroni, se numara si acceptarea acordarii de cazare si masa gratuita copilului cu varsta pana in 12 ani, dar si gratuitatea la sezlongurile de pe plaja, desi acestea sunt administrate de alte firme, si nu de hotel. Ba chiar au scazut si tarifele la unele hoteluri. Reducerile sunt cuprinse intre 5% in Mamaia si 20% in statiunile din sudul litoralului. “Este prima data dupa multi ani cand hotelierii romani au inteles sa vina cu oferte din ce in ce mai bogate si mai apetisante”, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin, scrie Gandul.

Daca in anul 2009 nivelul salariilor a suferit o contractie comparativ cu anul anterior, de anul viitor acesta va creste usor, cele mai mari cresteri fiind anticipate pentru Bucuresti si Ilfov. Desi salariile romanilor nu vor creste in acest an, pentru anii urmatori prognozele sunt mai optimiste. O data cu diminuarea efectelor crizei economice, incepand din anul 2010, conform celor mai recente estimari, salariile romanilor vor incepe sa creasca usor, concomitent cu reducerea numarului somerilor, cele mai mari cresteri fiind anticipate pentru Bucuresti si Ilfov, sustin specialistii. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat ca salariul mediu net pe tara nu va depasi 1.328 lei in acest an. In schimb, in 2010, salariul mediu net va ajunge la 1.375 lei. Cele mai mari castiguri, de 1.900 lei, au fost prognozate pentru Bucuresti si Ilfov, in timp ce cele mai mici castiguri au fost estimate pentru zona nord-vest, unde salariul mediu nu va depasi 1.200 lei anul viitor. De asemenea, CNP a estimat ca la sfarsitul anului 2009 vom avea 620.000 de someri, insa numarul celor care isi pierd locul de munca va scadea la 590.000 de persoane anul viitor, scrie Romania Libera.

In vreme ce profesorii nu stiu daca vor ajunge banii din bugetele primariilor pentru a le fi achitate salariile in ultimul trimestru al anului, unele categorii de functionari publici sunt neafectate de criza. Cei mai avantajati continua sa fie functionarii publici parlamentari. Unii dintre sefii de directii si departamente din Parlament au ajuns nu doar sa incaseze mai mult decat premierul si presedintele tarii, dar au atins si performanta de a-si dubla aproape veniturile de la un an la altul. Recordul in bani il detine in continuare sefa Departamentului legislativ din Senat, Constanta Calinoiu. Aceasta si-a crescut veniturile de la 96.494 de lei (cat figureaza in declaratia de avere din iunie 2008) la 143.729 de lei (in iunie 2009). Cresteri de 30.000-40.000 de lei intr-un an regasim si la fostul secretar general al Senatului, Dan Vasiliu, dar si la o intreaga armata de directori din Camera Deputatilor. Majorarile de venituri sunt si mai spectaculoase daca ne uitam mai in urma, la ce bani primeau acestia acum doi ani de zile, relateaza Romania Libera.

Pe langa avansul minim necesar de 3.000 de euro, la un credit de 60.000, clientii vor fi nevoiti sa mai scoata din buzunar inca pe-atat. Pentru a accesa un imprumut ipotecar cu garantia statului, in cadrul programului „Prima casa”, suma minima necesara solicitantului de credit este de aproape 6.000 de euro. Aceasta cuprinde avansul minim de 3.000 de euro, respectiv 5% din valoarea imobilului, dar si costurile notariale, de acordare a creditului sau depozitul de garantare. In primul rand, clientul trebuie sa aiba trei rate de credit in avans, asanumitele „rate de dobanda”, care vor fi virate intr-un cont de garantii constituit la banca finantatoare, se arata intr-o analiza a revistei „Capital”. Rolul depozitului este acela de „stoc-tampon” intre momentul intrarii clientului in incapacitate de plata si executarea garantiei statului. Aceasta suma, ce se ridica in general la circa 1.000 de euro, nu poate fi catalogata totusi ca un cost suplimentar, pentru ca banii vor fi recuperati in timp de client, relateaza EvZ.

Udrea vrea publicitate gratis. Ministerul Turismului a lansat un apel catre societatile de publicitate outdoor, prin care solicita sprijin pentru viitoarea campanie de promovare a turismului intern, “Turist in Romania”. Societatile de publicitate sunt rugate sa puna gratuit la dispozitia ministerului panourile publicitare de tip outdoor pe care le au disponibile in perioada 10 iulie-31 august 2009. Initiativa ministerului condus de Elena Udrea vine la cateva zile dupa ce reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism s-au plans de faptul ca destinatiile turistice din Romania, in special litoralul, nu sunt promovate pe piata interna, in vreme ce oficialii turismului din Bulgaria au lansat o agresiva campanie publicitara in Romania, relateaza Cotidianul.

Finalizarea lucrarilor pentru largirea la patru benzi a Centurii Ploiesti Vest a fost devansata cu o luna, de la 30 noiembrie la 31 octombrie."Constructorii vor finaliza, in octombrie, lucrarile la soseaua de centura Ploiesti Vest, inainte cu o luna fata de prognoza anterioara. Situatia financiara este sub control si se lucreaza aproape sapte zile pe saptamana", a declarat, sambata, seful de proiect, Marian Ionescu, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, cele cinci pasaje superioare existente sunt in grafic, iar in cursul zilei de sambata (4 iulie - n.r), in functie de conditiile meteorologice, se vor turna 1.500 de tone de asfalt. Marin Ionescu a mai spus ca din cele cinci pasaje, patru vor trebui reparate anul viitor deoarece sunt vechi si deteriorate, scrie Cotidianul.

Dan Schipor, Managing Partner la compania de consultanta Daris Consulting, spune ca este bine sa ai mai multi clienti mici atunci cand vrei sa cresti profitul si sa stabilizezi cota de piata pe care o ai. Strategia de vanzare orientata spre firmele mici disperseaza riscul de a pierde pe termen scurt un procent important din totalul vanzarilor, asa cum s-ar intampla in cazul plecarii unui client mare, ce detine o pondere importanta din totalul vanzarilor. Eusebiu Burcas, Director Executiv la compania de consultanta De Klausen Consult, spune ca in cazul unui numar mai mare de clienti mici scade expunerea firmelor mari la neplata, blocaj financiar si migrare a clientilor catre concurenta. La randul lui, Dan Lixandru, Director la compania de consultanta Pro Business Consulting, adauga faptul ca o firma care face afaceri doar cu alte firme mari isi pierde din agilitate si si adapteaza mai greu la schimbari, scrie StartUps.ro.