Ce acte va trebuie pentru „Prima Casa”? 1.Declaratie pe propria raspundere, autentificata la notar, potrivit careia solicitantul nu detine in proprietate o locuinta, nici individual, nici in comun, cu sotul/sotia sau alte persoane si nu are in derulare in credit ipotecar; 2.Cerere de credit completata si semnata de catre toti participantii cu venituri; 3.Documente de identitate; 4.Documente de venit; 5.Documente referitoare la obiectul creditului; 6.Documente de justificare a aportului propriu; 7.Raport de evaluare a imobilului adus in garantie, intocmit de un evaluator agreat de banca, informeaza Capital.

Recesiunea sterge un sfert din castigurile romanilor. Strategiile companiilor de a-si reduce costurile pentru a supravietui crizei au avut ca rezultat, in primele cinci luni ale anului, o reducere a castigurilor angajatilor in medie cu 20-25% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Business Standard de la companii. Cele mai drastice taieri de salarii au lovit in top si middle management, urmatorul afectat fiind entry level, adica segmentul nou-intratilor intr-o companie, scrie Business Standard.

Marea relansare prin infrastructura: doar 5.500 de muncitori in top 10 santiere. In topul celor mai mari 10 proiecte de infrastructura obtinut de Ziarul Financiar de la Transporturi lucreaza doar 5.500 de muncitori, circa 1% din totalul muncitorilor din constructii. Cum poate fi relansata astfel economia?

Statul pierde de trei ori mai mult decat colecteaza. Un raport al ANAMOB arata ca, pe un TVA de 19% la paine, statul are incasari anuale de circa 539,8 milioane de lei si pierderi de peste 1,6 miliarde lei. Pentru combaterea evaziunii fiscale in domeniul agro-alimentar - fenomen ce pagubeste bugetul de stat cu circa doua miliarde euro - institutiile statului au initiat, recent, o serie de actiuni de control pe filiera cerealelor, insa rezultatele nu sunt deloc spectaculoase, scrie Bursa.

Seful ING: BNR a inceput prea tarziu sa salveze economia. Vasilescu de la BNR: Misu de la ING are o obsesie. Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a purtat in ultimele luni de parca nu ar fi criza, masurile luate de institutie, cum ar fi injectia de bani in piata bancara, venind prea tarziu, este de parere directorul general al ING, Misu Negritoiu. In replica, pentru Gandul, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale, spune ca Misu Negritoiu de la ING are o „tinta obsesiva”: BNR.

Asa va arata viata noastra peste 10 ani. Nimeni dintre managerii, analistii, IT-istii sau inventatorii cu care am stat de vorba pentru articolul de fata nu pare sa imagineze Romania peste 10--15 ani ca evoluand altfel decat restul lumii; e un fel de a spune astfel ca globalizarea va supravietui cu bine crizei si, odata cu globalizarea, si noi. Desigur, energii regenerabile - nimeni nu vorbeste despre altceva. E valabil si pentru Romania, cu nuanta ca pentru inca o vreme vom simti ceva mai putin decat altii presiunea de a inlocui radical sursele de energie traditionale cu cele nepoluante, scrie Business Magazin.

GDF si E.ON, amendate cu un miliard de euro. Un acord intre Ruhrgas AG (parte a grupului E.ON) si GDF Suez care dateaza din 1975 a atras amenzi ce totalizeaza 1,106 miliarde euro. Sanctiunile vin ca urmare a incalcarii legislatiei UE, cele doua grupuri energetice impartindu-si pietele de gaze din Franta si Germania in cazul gazoductului MEGAL. Proiectul importa gaze rusesti in cele doua tari, dar, conform unui comunicat al CE, „companiile au privat, in mod intentionat, consumatorii de avantajele directivei din 1998, care asigura o concurenta crescuta si posibilitatea alegerii intre mai multi furnizori”, scrie Evenimentul Zilei.

Unde gresesc promotiile comerciale derulate in Romania. Scopul principal pe care il urmaresc advertiserii romani cand isi bugeteaza o campanie promotionala este atingerea imediata a obiectivelor de vanzari, la costuri de marketing cat mai mici. Fidelizarea consumatorului trece in plan secund, la fel si cresterea notorietatii brandului. Riscurile care apar? Consumatorul trece prin promotie fara sa retina nimic, eventual doar faptul ca a prins un chilipir, spun specialistii in marketing chestionati de catre DailyBusiness.ro.

Lipsa de interes a clientilor penalizeaza concurenta dintre fondurile de pensii. Cum foarte multe persoane sunt repartizate aleatoriu la fondurile de pensii obligatorii, administratorii au ajuns sa concureze pe atragerea unui numar mic de clienti. Nici transferurile intre fonduri nu reprezinta o miza prea mare, din cauza limitarilor impuse de CSSPP. In aceste conditii, concurenta pe piata pensiilor este partial suspendata, citim pe Conso.ro.

Peugeot Romania a lansat modelul decapotabil 308 CC. Importatorul autovehiculelor Peugeot in Romania, Trust Motors, a lansat modelul decapotabil 308 CC, disponibil cu doua motorizari pe benzina si doua diesel, la preturi cuprinse intre 22.689 euro si 25.520 euro, inclusiv TVA, potrivit datelor furnizate agentiei Mediafax de catre companie . Ambele propulsoare pe benzina au o capacitate cilindrica de 1,6 litri si sunt dezvoltate impreuna cu BMW. Pretul de pornire este pentru modelul echipat cu motorul de baza, care dezvolta 120 Cai Putere (CP). Celalalt propulsor pe benzina este supraalimentat si are 150 CP, scrie StiriAuto.ro.

Hyundai Velostar Coupe vine in 2011, cu 140 cai la purtator. Dupa succesul realizat de Genesis Coupe, cu tractiune spate, Hyundai planuieste acum dezvoltatea unui model cu tractiune pe fata. Avand ca sursa de inspiratie in proportie de 70-80% conceptul Veloster, noul exemplar va inlocui coupe-ul sport Tiburon, care mai este cunoscut si sub numele de Coupe in Europa si in alte piete. CEO-ul Hyundai Motors America, John Krafcik, a declarat ca versiunea de productie Veloster va fi o surpriza: poate o caroserie inedita sau un plafon incitant. Oricum, va fi ceva nou pentru categoria din care face parte, scrie auto.ro.

Chivu iese la incalzire in meciul imobiliarelor. Proaspat campion al Italiei, cu Inter, Cristian Chivu joaca pe o pozitie ofensiva pe terenul imobiliarelor din Romania. Cum se explica altfel infiintarea unei companii de dezvoltare imobiliara in plina criza? Daca ai cash, acum este momentul sa ataci. Italianul Pietro Chiodi detine direct sau indirect jumatate din actiuni, scrie Capital.

BRD, lovitura mediatica cu programul "Prima casa". Mica demonstratie de azi a aratat inca o data, daca mai era nevoie, ca avem de-a face cu un program subprime in toata regula. Primul cuplu de "Prima casa" are niste venituri nete in jur de 2.600 de lei, adica un pic peste 600 de euro, si rata a iesit de 307 euro (adica aproximativ 1.300 de lei, jumatate din venituri). Sa gandim nitel si sa ne transportam intr-o ipotetica situatie viitoare. Un scenariu asa si asa, nu excesiv de pesimist: Euribor 3,5% si 1 euro = 4,75 lei. Nu are rost sa insistam, dar rata ar ajunge cam... 1.850 de lei. Adica 71% din veniturile tanarului cuplu. Mai punem si o intretinere, 200 de lei, acolo, raman fix 550 lei lunar pentru restul necesitatilor (de la mancare la orice altceva), citim pe Balonul Imobiliar.

Rãzgandirea lui Patriciu sau cum a ajuns din proprietar membru in CA. A vandut un grup construit in jurul unei rafinarii - morman de fiare vechi - pentru o suma neconfirmata niciodata de el insusi, dar estimata la peste doua miliarde dolari. Spune ca a facut asta, pentru ca presimtea criza si ca stia ca ii va fi greu sa ramana independent. A renuntat “la jucarie” ca proprietar de drept si nu mai are interes pentru a intra in alte afaceri in petrol. Emotionat, spune, totusi, ca va continua sa fie membru in Consiliul de Administratie (CA) al grupului pe care l-a construit, pentru ca “nu-si poate lasa copilul pe drumuri”, scrie Business Standard.

Gica Popescu negociaza cu lantul hotelier Courtyard. Fostul fotbalist Gica Popescu se afla in negocieri pentru afilierea la brandul Courtyard a unui hotel de patru stele cu 144 de camere care va fi construit pe un teren de 5.000 de metri patrati, situat in sectorul 1 al Capitalei, in urma unei investitii de pana la 25 de milioane de euro. Negocierile sunt purtate cu lantul international Marriott, care detine brandul Courtyard si care opereaza cel mai mare hotel de cinci stele din Romania dupa cifra de afaceri, respectiv JW Marriott, scrie Ziarul Financiar.