Cat costa un nou pas pe Luna? America viseaza la o noua explorare spatiala. Ambitia ar putea fi insa spulberata de criza economica. In 2004, George W. Bush a lansat un astfel de proiect, ale carui costuri oficiale au fost estimate la 100 de miliarde de dolari. In realitate, insa, costurile ar putea sa se ridice la suma de 200 de miliarde de dolari, scrie Capital.

Tudor Chirila si Cristian Sima au cumparat actiuni BVB de mai mult de jumatate de milion de lei. Cantaretul Tudor Chirila, membru al trupei rock "Vama", a intrat recent in actionariatul Bursei de Valori Bucuresti, dupa ce a cumparat un pachet de 14.000 de actiuni BVB, la pretul de 25 lei/titlu. Acesta este cu aproape 45% mai mic fata de pretul la care sunt scoase la vanzare restul actiunilor BVB. Noul actionar al Bursei declara, insa, ca nu va participa la Adunarile Generale ale Bursei si ia in considerare chiar posibilitatea de a-si instraina titlurile nou achizitionate, daca pretul acestora va creste. Intrarea cantaretului Tudor Chirila in actionariatul BVB a coincis cu o tranzactie speculativa cu actiunile Bursei, in spatele careia se afla Cristian Sima, presedintele casei de brokeraj "WBS Romania", scrie Bursa.

Guvernul trebuie sa mizeze pe energie, agricultura si constructii pentru ca economia sã-si revinã. Este nevoie ca Guvernul sa ia si masuri dure, nepopulare, dar sa ajute economia sa-si revina; ar fi bine daca ar alege doua, maximum trei industrii, precum energia, agricultura sau constructiile, pe care sa faca focus, sa le sprijine optim si care sa fie motoarele viitoarei noastre cresteri, declara intr-un interviu acordat Business Standard Mariana Gheorghe, CEO Petrom, cea mai mare companie romaneasca.

Cum iti cumperi teren in rate, de la proprietar, fara dobanda. Nu doar proprietarii de apartamente vechi accepta ca plata sa fie facuta printr-un credit, din nevoia disperata de a vinde, ci si cei care au cumparat terenuri cu ani in urma. In cadrul targului imobiliar care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, un pliant circula din mana-n mana si invita doritorii sa cumpere parcele de teren de maximum 500 de metri patrati in localitatea Vidra, din judetul Ilfov. Pretul pentru un metru patrat de teren este de 45 de euro, iar plata se poate efectua in 36 de rate lunare, fara nicio dobanda, daca se plateste un avans minim de 1.000 de euro, scrie Gandul.

Topul celor mai cautate profesii din Romania, pe timp de criza. Cele mai cautate meserii pe piata fortei de munca sunt cu totul altele decat cele de dinainte de criza. Primele in top sunt joburile de consultant si analist financiar, auditor intern, analist de risc sau director economic. Dar si in acest domeniu si lefurile au scazut. Daca pana acum un consultant financiar primea in jur de 1.000-1.200 euro net, in prezent oferta bate pe la 500-600 euro, scrie NewsChannel.

Poate afecta inflatia productivitatea scazuta la grau? Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii, productia de grau din acest an va scadea cu circa 40%. Per total, rezultatele nu vor fi devastatoare, deoarece productia de orz va fi aproximativ la nivelul anului trecut. Cel putin in teorie, insa, inflatia va fi mai mare, deoarece produsele de panificatie ocupa un loc insemnat in cosul inflatiei. Dar consumul va fi mic, iar de aici, ecuatia se complica, scrie Capital.

Cine mai poate spera la o marire de salariu in 2009. Sa vorbesti de o crestere a salariului cand somajul e in crestere si toata lumea se multumeste cu pastrarea locului de munca, pare cel putin nerealist. Totusi, exista domenii precum financiar-contabil, IT, avocatura si pharma, unde salariile au toate sansele sa creasca in acest an - o veste surprinzatoare, luand in considerare ca in companiile afectate de criza remuneratia angajatilor a fost deja redusa, in medie, cu procente de pana la 25%, scrie DailyBusiness.ro.

Pentru prima datã, piața berii are doi lideri. Cine va caștiga lupta? Lupta pentru pozitia de lider pe piata locala a berii se inteteste, dupa ce Ursus Breweries, filiala a SABMiller, a preluat Bere Azuga si si-a dublat capacitatea de productie in fabrica de la Timisoara la circa 2 mil. hl, ajungand la o capacitate totala de productie de aproximativ 7 mil. hl, respectiv o cota de piata de 29%, similara celei detinuta de Heineken. Daca Heineken se focuseaza pe cinci marci, dintre care patru locale, marcile romanesti reprezentand peste 90% din vanzarile valorice in Romania, Ursus investeste in branduri pentru a-si asigura cresterea, acordand o atentie deosebita distributiei in retail, scrie Business Standard.

Cotnari a lansat vinul de “fite”. Conducerea companiei Cotnari SA, al doilea producator romanesc de vinuri, a lansat ieri vinul “Catalin Morosan” care poarta numele sportivului K1, in prezenta acestuia. Vinul este imbuteliat in sticle de 0,5 litri si este un cupaj dulce de Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca si Feteasca Alba, scrie Cotidianul.

Tot mai multe firme prefera sa intre in insolventa ca sa-si protejeze businessul. 39 de companii din cele 1.600 listate pe RASDAQ au sentinte judecatoresti de deschidere a procedurii de insolventa. Criza economica si reducerea dramatica a accesului la finantare pun pe masa actionarilor si a directorilor companiilor care nu pot rezista in aceste conditii varianta intrarii deliberate in insolventa pentru a-si proteja afacerea impotriva creditorilor si a nu mai plati penalitati la stat pentru sumele datorate. Chiar daca le poate afecta renumele firmei, actionarii prefera aceasta varianta, scrie Ziarul Financiar.

Bucurestiul, mai tare ca Berlinul la pretul apartamentelor. Cresterea preturilor la apartamente in Bucuresti generata de programul guvernamental "Prima Casa" a ajuns sa duca preturile la niveluri mai mari decat in capitala Germaniei. Daca in ultimele luni proprietarii au lasat la pret din cauza crizei economice, acum apartamentele vechi s-au scumpit considerabil, pentru ca oamenii spera sa recupereze banii pierduti in aceasta perioada, scrie NewsChannel.

Sute de inmatriculari auto anulate, din cauza actelor false privind taxa de poluare. Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a identificat, in perioada 15 mai - 15 iulie, 385 de chitante false privind taxa de poluare pentru autovehicule, dispunand ca peste 300 de inmatriculari sa fie anulate, potrivit Mediafax. DRPCIV a avut ca obiectiv, in perioada amintita, verificarea a 165.000 de chitante si decizii de calcul la nivel national, din care a analizat aproape 133.000, scrie StiriAuto.ro.

Ford cerceteaza posibilitatea de a utiliza lemnul lichid in fabricarea de autovehicule. Centrul de Cercetare al Ford Europa din Aachen, Germania, investigheaza un compus lemn-plastic nou, asa numitul lemn lichid, ca parte a angajamentului de a utiliza materiale reciclabile in productia componentelor auto. Noul material este evaluat in cadrul unui proiect cu durata de trei ani, care a debutat in luna mai 2009. Proiectul a fost fondat in cadrul programului tehnologic de inovare, desfasurat in regiunea Germaniei North Rhine- Westphalia, scrie StiriAuto.ro.