Isarescu sta pe 30 de miliarde de euro. Rezerva BNR a ajuns la un nivel istoric, 29,94 milarde de euro, pe fondul unor intrari de la FMI care au depasit iesirile generate de reducerea rezervelor minime obligatorii impuse bancilor. Rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei - valuta plus aur - au ajuns, la finalul lunii august, la 29,94 milarde de euro, nivel record in istoria Romaniei. Potrivit datelor bancii centrale, publicate marti, rezerva a crescut fata de luna precedenta cu 417 milioane de euro, pe fondul unor intrari de 2,4 miliarde de euro si a unor iesiri de doar 1,98 miliarde de euro, scrie Capital.

Bancile incep sa vanda apartamentele clientilor care nu-si mai achita creditele. Tot mai multe imobile sunt scoase la vanzare de banci pentru a recupera creantele, dar procedura este putin transparenta. Sute de case si terenuri, a caror valoare porneste de la 5.000 de euro si poate atinge sute de mii sau milioane de euro, sunt scoase la vanzare de banci pentru a recupera datoriile neachitate la termen de catre clienti, insa majoritatea licitatiilor se desfasoara foarte discret. Ofertele destul de bune, cu discounturi de 20-40% fata de pretul pietei, nu sunt publice, de exemplu, pe site-urile bancilor decat in doua cazuri, la Raiffeisen si Bank Leumi, scrie Ziarul Financiar.

Constructorii isi pun sperantele in investitiile straine, dupa ce statul le-a inselat asteptarile. Companiile de constructii, care la inceputul anului se bazau pe promisiunile de investitii realizate in infrastructura cu bani de la bugetul de stat, si-au intors din nou privirea catre investitorii straini, singurii care mai pot aduce o revigorare pe piata constructiilor din Romania. Scaderea pietei constructiilor cu 14,2% din trimestrul 2 al acestui an, comparativ cu perioada similara din anul trecut, nu face decat sa confirme situatia grava in care se afla sectorul cu ponderea cea mai importanta in Produsul Intern Brut (PIB) al tarii, scrie Capital.

Ce riscuri acopera asigurarile de afaceri. Riscurile pe care societatile de asigurare accepta sa le preia de la companii pornesc de la cele impotriva calamitatilor naturale sau a neachitarii facturilor si ajung pana la riscul de deces al unor angajati sau colaboratori sau riscul unor decizii gresite de management. Se pot stabili anumite pachete de asigurari si in cazul tranzactiilor, scrie Startups.ro

Cine sunt romanii care coordoneaza afacerile Google Romania. O echipa de aproximativ zece oameni, din care cel putin patru sunt romani, coordoneaza, din Irlanda, afacerile Google din Romania pe segmentul publicitatii online, conform datelor publicate de angajatii companiei pe un blog in limba romana, lansat recent si dedicat clientilor sistemului de advertising contextual Adwords. Ei coordoneaza un business care ajunge anual la cateva milioane de dolari, conform estimarilor realizate de mai multi jucatori de pe piata locala de publicitate online, scrie Ziarul Financiar.

Megaminister sau cazinou: Cum poate produce bani Casa Poporului? “Locul este perfect. Ma ingrijoreaza putin doar cladirea asta mare, din spate. Sper sa nu se aprinda luminile”, a spus, inainte de concertul Madonnei, legendarul producator al vedetei, Chris Lamb. Temerea era justificata: intr-o singura zi, Casa Poporului poate arde curent in valoare de peste 5.000 de euro. Pentru a fi sigur, Lamb a cerut stingerea luminii direct la administratorii cladirii, fapt confirmat pentru Business Standard de secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu. “Au insistat sa stingem lumina in parcare”, spune Barbu. Palatul Parlamentului consuma curent, anual, in valoare de 1,8 milioane de euro, caldura de 1,5 milioane de euro, “cu tot cu parcare”, si apa rece de 350.000 de euro (jumatate de milion de metri cubi!), potrivit datelor furnizate de Camera Deputatilor, scrie Business Standard.

Sfat pentru banci: Scapati de cel putin 25% din ofiterii de credite. La anul va fi prea tarziu.

Cel putin un sfert dintre ofiterii de credite ar putea fi disponibilizati in perioada urmatoare in sistemul bancar, iar bancherii care lasa decizia restructurarii personalului pentru anul 2010 s-ar putea sa-si dea seama ca au pierdut mult teren in fata competitiei, spun specialistii de pe piata bancara chestionati de catre DailyBusiness.ro.

Cum sa folosesti aplicatiile de business intelligence. Platformele speciale de business intelligence au avantajul ca pot sa proceseze un volum mare de informatii culese din mai multe surse. Rapoartele de analiza sunt reutilizabile si prezinta un nivel ridicat de flexibilitate si maleabilitate iar timpul rezervat pentru obtinerea datelor necesare este redus, ceea ce ajuta la luarea rapida a unor decizii, scrie Startups.ro

Fabricile romanesti de zahar "se topesc" in fata competitorilor europeni. Industria zaharului traverseaza, in prezent, o etapa confuza in ceea ce priveste capacitatile acesteia de a se dezvolta, dar si de a se mentine la standardele europene. In acest context, falimentul fabricilor de zahar, lipsa unor masuri de sprijin pentru producatorii de sfecla de zahar, dar si cotele de productie impuse Romaniei de catre Uniunea Europeana, contribuie toate la scaderea productiei autohtone. Pe langa acestea, producatorii de zahar trebuie sa faca fata si scaderii rezervelor mondiale de zahar, care a generat o crestere a pretului de pana la 60%, scrie NewsChannel.ro

Peste un miliard de euro incasati. Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, domnul Ilie Sarbu, vorbeste, in exclusivitate pentru ziarul BURSA, despre problemele agriculturii nationale si despre campania agricola de toamna. In cadrul interviului, domnia sa face referire si la provocarile cu care se va confrunta sectorul agricol pe viitor, in conditiile in care, din 2010, ajutoarele de stat nu vor mai fi acordate.

Industria ne-ar putea scoate din criza. Sectorul si-a revenit pe seama productiei de autoturisme Dacia pentru pietele straine. Serviciile sunt si ele in crestere, insa constructiile se vor revigora abia peste circa un an. Criza se face tot mai simtita in Romania, iar cifrele oficiale confirma acest lucru. Economia autohtona a scazut cu 8,7% in al doilea trimestru al anului, fata de perioada similara a anului trecut, informeaza Institutul National de Statistica (INS). In ceea ce priveste recesiunea din primele sase luni ale anului, aceasta s-a situat la 7,6%, fata de primul semestru din 2008, scrie EVZ.

Cum face CFR bani: vopseste o gara si-o face pensiune. O noua pensiune ar putea aparea chiar pe peronul garii Gurahont, judetul Arad. Oficialii CFR Calatori au avansat ideea nastrusnica de a utiliza in scop turistic o cladire de care nu mai au nevoie, situata in gara respectiva. Presate sa reduca pierderile cu orice pret, conducerile celor trei societati de stat din domeniul feroviar au intocmit proiecte de restructurare care prevad, pe langa concedieri, si unele masuri iesite din comun. Numarul pasagerilor CFR Calatori a scazut in primele sase luni ale acestui an pana la 34,19 milioane, ceea ce reprezinta numai 86,9% din valoarea inregistrata in aceeasi perioada a lui 2008, scrie Gandul.

Bechtel a tocat toti banii pentru tronsonul Campia Turzii-Gilau. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) nu mai are voie sa plateasca nici un euro catre Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania, pentru ca s-a depasit valoarea lucrarilor pentru tronsonul Campia Turzii-Gilau. „Potrivit hotararii de guvern, de la sfarsitul anului 2003, suma alocata pentru sectorul de autostrada 2B Campia Turzii-Gilau a fost de 343 milioane de euro, la care se adauga TVA si coeficientul de inflatie. Chiar daca nu este finalizat nici un kilometru din autostrada Transilvania, Compania de Autostrazi a cheltuit suma de 343 milioane de euro pentru tronsonul de autostrada Campia Turzii-Gilau. Pentru plata lucrarilor aferente lunii iulie, este nevoie de un alt proiect aprobat de Guvern. Aprobarea unui alt proiect dureaza minimum trei luni”, ne-au declarat surse avizate, scrie Gardianul.ro

Noul Hyundai Sonata YF, imagini. Primul set de fotografii oficiale ale viitorului Sonata YF a facut valuri-valuri pe internet, pe mai multe forumuri coreene, dezvaluind detalii in ceea ce priveste stilul sedanului. Dupa cum era de asteptat, noua Sonata de la Hyundai vine cu un design vizibil mai agresiv decat versiunea actuala, cu un plafon comun coupe-urilor cu patru usi si un aspect posterior dramatic, scrie Auto.ro

Pregateste Volkswagen un Golf Coupe cu patru usi? Publicatia franceza Automobile Magazine lanseaza o ipoteza interesanta: Volkswagen va aduce in gama viitorului Golf 7 o versiune coupe cu patru usi. Aceasta va fi botezata Golf CC. "Daca Golf 6 va conserva o gama destul de traditionala, nu aceeasi soarta o avea si inlocuitorul acestuia. Viitorul Golf 7 va adopta in gama o varianta inedita de caroserie, care va amesteca genele unei berline si ale unui coupe". Acesta este sapoul unuia dintre cele mai interesante articole aparute in cursul zilei de miercuri in presa internationala. Autorul sau: Yohann Leblanc, jurnalist al revistei franceze Automobile Magazine, una dintre cele mai apreciate si cunoscute aparitii editoriale din Hexagon, scrie AutoMarket.ro