Șosea de București la preț de autostrada. Consilierii municipali din Bucuresti, indiferent de partidul din care fac parte, si-au dat mana cu subordonatii primarului Sorin Oprescu si au decis ca reabilitarea a patru bulevarde si a 54 de strazi (din care multe nici nu au nevoie decat, in cel mai rau caz, de interventii minime) va costa peste un sfert de miliard de euro. Valoarea viitoarelor lucrari, stipulata printr-o recenta hotarare a CGMB, i-ar face invidiosi pana si pe edilii din Monte Carlo. Soseaua Kiseleff, de exemplu, ar urma sa fie reasfaltata pentru 15,5 milioane de euro pe kilometru, iar Strada Academiei (un drum cu o singura banda pe sens si trotuare inguste), pentru noua milioane de euro pe kilometru, scrie Capital.

Unele banci isi transfera creditele neperformante catre propriile companii. O mare banca din sistem si-a cesionat o parte din creantele fata de clienti debitori (persoane fizice) catre o firma din grupul propriu. Ulterior, firma din grup cesioneaza, la randul ei, creantele catre o alta companie, proaspat infiintata de catre aceeasi banca. Avocatul Gheorghe Piperea, specialist in insolventa, prezinta pentru Bursa mecanismul prin care bancile isi ascund creditele neperformante in propriile firme din grup si ce efecte juridice pot avea aceste manevre menite sa ajute la imaginea bancilor fata de clienti si BNR.

Credite platite anticipat, fara taxa. Propunerea Consiliului Concurentei, de eliminare a comisionului de rambursare anticipata, starneste neliniste printre bancheri, avand in vedere ca aceasta ar putea musca serios din profiturile lor. Daca aceasta va intra in vigoare, costurile de finantare ar putea creste pentru a putea acoperi anumite pierderi pe care bancile le vor suferi in urma rambursarii anticipate, scrie Evenimentul Zilei.

Austriecii au dat 7 mil. euro pentru inca 2.000 ha padure, la Buzau. Cascade Empire, divizia locala de achizitii a companiei austriece de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer, a platit 7 mil. euro pentru achizitia a circa 2.000 de hectare de padure in zona Buzau - Covasna. Tranzactia a avut un singur vanzator, a carui identitate nu a fost facuta publica, scrie Ziarul Financiar.

Venituri cu 30% mai mici pentru 300.000 de liber‑profesionisti. Bugetul de asigurari sociale va avea, din 2010, trei sute de mii de noi contribuabili - manageri, notari, avocati, contabili, auditori -, care vor plati 30% din venituri in contul pensiilor viitoare. Aceasta este una dintre prevederile din noul proiect de lege a pensiilor, pe care Guvernul Boc isi va asuma raspunderea in Parlament. Dar cea mai importanta schimbare pe care o aduce noua Lege a pensiilor se refera la desfiintarea pensiilor speciale si la introducerea acestor categorii profesionale in sistemul public de pensii, scrie Business Standard.

BMW C1-E, un scuter electric "mai sigur si mai rezistent la intemperii decat o motocicleta". BMW a publicat informatii despre un nou scuter electric, aflat inca la stadiul de concept, dezvoltat de divizia sa Motorrad. BMW C1-E este o versiune mai performanta a modelului BMW C1, lansat in premiera in 2000. C1 a fost vandut in peste 10.000 de unitati in primul an din momentul lansarii, dar vanzarile au scazut brusc pana in 2002. Acesta a fost repede scos din productie. Scuterul electric BMW ruleaza cu ajutorul unei baterii litiu-ion, scrie StiriAuto.ro.

Noua generatie Seria 6, cel mai frumos model BMW. Afirmatia din titlu ii apartine unei persoane importante din staff-ul constructorului bavarez, Jim O'Donnell, cel care ocupa functia de director al filialei BMW din SUA. In opinia lui O'Donnell, prima generatie a coupe-ului Seria 6 nu a intrunit o apreciere unanima din cauza partii din spate, care este "prea in stil Bangle", scrie 24auto.ro.

Cand iesiti la pensie dupa noua lege. Proiectul noii legi a pensiilor pe care Guvernul si-a asumat azi raspunderea prevede cresterea varstei de pensionare la femei de la 60 la 65 de ani. Astfel, nu vor mai exista diferentieri de varsta intre femei si barbati. Nu s-a propus majorarea varstei de pensionare cu 5 ani si la barbati pentru ca s-ar fi ajuns la un prag de 70 de ani, care depaseste speranta de viata in Romania. Potrivit raportului pe 2008 al Institului National de Statistica, durata medie de viata la barbati este de 69,17 ani. Persoanele de sex feminin nascute dupa 1965 vor fi obligate sa munceasca 35 de ani pentru a beneficia de pensiile aferente unui stagiu complet: deci vor iesi la pensie abia dupa anul 2030, scrie Capital.

Blidar: Aruncati vagoanele vechi! Guvernul: Ce sa facem cu vagoane noi daca n-au pe unde sa circule? Valer Blidar, proprietarul companiei Astra Vagoane Calatori, care a infiintat recent o banca pe piata locala, cere programul "Rabla" la vagoanele de calatori, insa reprezentantii Ministerului Transporturilor spun ca nu avem infrastructura pentru vagoane noi. Traficul de calatori a scazut in Romania cu 36% in ultimii sapte ani, in comparatie cu traficul din celelalte state membre ale UE, unde s-a inregistrat o crestere medie de 6,6%, scrie Ziarul Financiar.

Codul de Bune Practici: evolutia preturilor ramane o necunoscuta. Codul de Bune Practici, aflat pe masa presedintelui Traian Basescu, pentru promulgare, adanceste prapastia dintre producatorii locali de alimente si comercianti, reprezentati in cea mai mare parte de retele internationale. Producatorii locali sustin ca este cea mai buna masura anticriza, pentru ca protejeaza industria locala, pentru faptul ca va crea astfel noi locuri de munca. Preturile la alimente nu vor creste ca piata nu permite aceasta evolutie. Comerciantii afirma ca dimpotriva, preturile vor creste, vor fi blocaje financiare care pot genera falimente in ambele tabere, si implicit, pierderea de locuri de munca din retail, scrie Business Standard.

La acelasi pret, romanii incep sa prefere un netbook in locul unui laptop clasic. Netbook-urile, adica laptopurile mini, au ajuns sa se numere, in numai doi ani, printre cele mai vandute echipamente IT la ora actuala. Conform studiilor de piata, unul din cinci portabile vandute este un netbook. Utilizatorii romani au inceput sa se orienteze dupa ecranul de 10 inci, ceea ce denota faptul ca netbook-ul nu mai e privit drept un portabil complementar, ci a devenit prima alegere de laptop in cazul segmentului tanar, scrie Romania libera.