ROMANIA DUPA 20 DE ANI: Top 10 evenimente care ne-au tras inapoi.capital.ro va prezinta un top al celor mai importante zece evenimente care ne-au frant avantul spre democratie si bunastare. Deloc surprinzator, majoritatea momentelor decisive in franarea capitalismului identificate de capital.ro tin de vointa politica. Violenta cu care a fost rezolvata, in '90, dar si mult mai tarziu, problematizarea optiunilor de dezvoltare socio-politica si economica a Romaniei socheaza fie si la simpla trecere in revista. Mineriadele: democratia predata cu bastonul; 2000: anticomunistii, obligati sa voteze cu Iliescu!; Intarzieri mari in graficul aderarii la NATO si UE; Legile proprietatii, legile coruptiei sunt alte evenimente ce ne-au tras inapoi, potrivit capital.ro.

Cine sunt brokerii miliardarilor de pe Bursa. Orice investitie importanta realizata de Patriciu, Adamescu sau de fratii Cristescu are in spate un broker. Cine sunt oamenii care invart banii miliardarilor pe Bursa? BT Securities, firma de brokeraj a Bancii Transilvania, si Carpatica Invest se numara si ele printre partenerii preferati de investitori mari, precum Constantin Fratila sau Gheorghe Calburean. Alti investitori mari, precum Dinu Patriciu sau senatorul UDMR Attila Verestoy, au propriile societati de brokeraj prin intermediul carora isi deruleaza afacerile de pe Bursa, scrie Ziarul Financiar.

Prizonieri in case de lux. Utilitati mai scumpe, sicane in legatura cu administrarea bunurilor si spatiilor comune si facilitati inexistente. Asta li s-a intamplat multora dintrei cei care si-au dorit o casa noua, care si-au vazut visul transformat in cosmar. Unii au constatat ca au dat mii de euro pentru locuinte mai mici decat cutiile de chibrituri comuniste, altii au fost nevoiti sa refaca finisajele „in doi peri” lasate de constructori si sa plateasca reparatii din cauza izolatiilor proaste, scrie Evenimentul Zilei.

Recuperarea TVA din imobiliare aduce 7.000 de romani la Fisc. Omul de afaceri Robert Negoita va avea de platit la stat 70 milioane de lei, adica peste 16 milioane de euro, plus penalitati de intarziere de 0,1% pe zi. Suma reprezinta taxa pe valoarea adaugata aferenta tranzactiilor imobiliare realizate de acesta in perioada 2006-2008. Negoita este cel mai mare potential datornic dintre cei 7.000 de romani care au vandut locuinte in ultimii doi ani. Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare pentru care nu s-a virat TVA, aflate in vizorul ANAF, este de 14,8 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro), scrie Business Standard.

Putem descarca legal filme de pe net! Romanii au de acum posibilitatea sa descarce filme prin internet, in deplina legalitate, folosind platforma online www.filmbox.ro. Pretul unui film este modic, abonamentul este gratuit pentru urmatoarele 12 luni, dar si numarul filmelor este inca destul de redus. Filmele sunt protejate prin tehnologia DRM (Digital Rights Management), tehnologie ce permite accesul la continutul filmului numai persoanelor care detin licenta de vizionare, scrie Romania libera.

BMW Simple, un fel de motocicleta cu trei roti cu viteza maxima de 200 km/h si un consum sub 2 litri/100 km. BMW a expus duminica, la muzeul sau din Munchen, un concept care poate atinge o viteza de peste 200 km/h, dar care consuma sub 2 litri de combustibil la 100 km. BMW Simple (Sustainable and Innovative Mobility Product for Low Energy consumption) este un vehicul cu trei roti care are o latime de doar 110 cm. Modelul a fost gandit astfel incat sa combine protectia oferita de un autoturism cu viteza si manevrabilitatea oferite de o motocicleta, scrie StiriAuto.ro.

Prioritatea Porsche: modele mai mici si mai ieftine. Criza, care a venit intr-un moment total nepotrivit, precum si schimbarile produse in ultimele luni, i-au determinat pe cei de la Porsche sa caute o noua viziune in ceea ce priveste automobilul pe care il produc. Wolfgang Durheim, cel care raspunde de dezvoltare, a declarat recent publicatiei Automobilwoche ca noile modele Porsche vor fi mai mici si, desigur, mai putin costisitoare decat cele actuale. Aceasta ar fi singura modalitate de a face fata vanzarilor in declin, care au dus la o scadere a cifrei de afaceri cu 12%, la 6,6 miliarde de euro, scrie 24auto.ro.

Schimbari in strategiile de comunicare ale firmelor. Contextul economic din piata a influentat modalitatile de comunicare alese de companii. Unele au inceput sa isi orienteze o parte din bugete spre online, altele profita de scaderea preturilor si incep sa se promoveze pentru prima data. Toti managerii sunt insa mult mai atenti la bugetele alocate si la eficienta campaniilor. “Online-ul a devenit din ce in ce mai cerut de companii - fie pentru PR, fie pentru campanii platite. Si asta pentru ca s-a produs o migrare a consumatorilor spre online”, spune pentru startups.ro Gabriela Lungu, Managing partner la The Practice.

Atac la firmele de distributie: primele automate de presa din Romania. „Mesagerul de Cluj” lanseaza o provocare modelelor traditionale de business din presa: un ziar care se bazeaza pe o campanie agresiva de abonamente si care mizeaza ca solutie alternativa de distributie pe automate de presa cumparate din strainatate. Este aceasta solutie pentru rezolvarea marii probleme a distributiei care afecteaza presa romaneasca? Parerile specialistilor cu care a discutat capital.ro sunt impartite.

Ministerul de Finante s-a imprumutat cu 850,3 milioane lei. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat, ieri, titluri de stat cu discont, cu maturitatea la sase luni, in valoare de 850,3 milioane lei (198,5 milioa­ne euro) la un randament mediu anual de 9,97%, similar celui de la licitatia anterioara, potrivit datelor bancii centrale. Titlurile de stat au fost adjudecate prin metoda pretului multiplu in baza ofertelor de cumparare depuse de cei 13 dealeri primari, scrie Bursa.

Misterul economic al Romaniei: produsele se scumpesc si in criza. Fata de sfarsitul anului trecut, preturile au urcat cu 3,27%, in medie, cu plusuri chiar de 5-7%, pentru anumite categorii de produse. Asta in conditiile in care cererea interna se va restrange cu 13,4% pana la finele lui 2009, potrivit estimarilor Fondului Monetar International, dupa o crestere de 8,9% in 2008. In mod normal, atunci cand consumul se restrange, producatorii si comerciantii taie din preturi, pentru a nu ramane cu marfa nevanduta. Mai putin in Romania, unde functioneaza alte principii economice, scrie Gandul.

Scade cererea pentru “Prima casa”. Cererea de credite prin "Prima casa" s-a diminuat in ultimele saptamani, Fondul de Garantare primind zilnic circa 100 de dosare fata de 200 in prima jumatate din septembrie. Astfel, in ciuda costurilor mai mici, clientii raman reticenti cand vine vorba sa se angajeze intr-un proiect laborios cum este achizitia unei locuinte, care se intinde pe 25-30 de ani, scrie Ziarul Financiar.

Schreiner, Volksbank: Cererea de credite ipotecare a picat cu 95%. Cererea pentru creditele ipotecare a scazut cu 95% comparativ cu anul 2008, iar relansarea acestui segment se va produce probabil in urmatorii doi sau trei ani, spune presedintele Volksbank, Gerald Schreiner.Presedintele Volksbank spune ca cererea de credite pentru achizitionarea de garsoniere si de apartamente cu doua camere este foarte redusa, iar pentru locuintele cu o suprafata mai mare, solicitarile de imprumuturi sunt aproape inexistente, scrie Business Standard.