Cele mai importante 10 simboluri ale capitalismului romanesc. Lucruri pe care ni le-am dorit ani de-a randul si care au devenit brusc, abrupt de firesc, posibile dupa caderea comunismului si lucruri care ni s-au intamplat pur si simplu, si pe care le-am savurat prin toti porii, ca pe prima doza de Cola adevarata cumparata in ’90 de la consignatie. Titan Ice si Gepa Electro Center: primele reclame capitaliste; Concertul lui Michael Jackson din 1992 sau McDonald’s: totul pentru un hamburger cu cartofi prajiti sunt alte simboluri. capital.ro va prezinta un top al celor mai semnificative simboluri populare care au marcat cele doua decenii de capitalism.

Tranzactie-record pe online: site-ul autovit.ro a fost vandut cu 5 mil. euro. Cel mai mare site de vanzari de masini second-hand de pe piata locala, autovit.ro, a fost cumparat de gigantul Naspers, una dintre cele mai mari companii media din lume, cu sediul in Africa de Sud, valoarea tranzactiei fiind de peste 4,7 mil. euro, potrivit unor surse din piata. In urma acestei tranzactii patru romani au incasat peste un milion de euro fiecare: Cornel Parvu, Florea Parvu, Florian Nila si Irina Nila, anunta Ziarul Financiar.

Rompetrol dupa Patriciu: Cum vor scoate kazahii profit din compania fondata de cel mai bogat roman. Rompetrol Group ar putea vinde din business-urile "non-core" pe care le detine in Romania si la nivel international, pentru a se concentra pe afacerile pe care le detine in marketing/rafinare de produse petroliere, a declarat pentru Money.ro Dmitry Grigoryev, CFO al grupului, in primul interviu acordat de kazahi dupa instalarea la Rompetrol. Miscarea face parte din programul de restructurare a costurilor companiei, insa, spune Grigoryev, grupul nu vizeaza disponibilizari masive in randul angajatilor.

Salariul cumnatului lui Geoana ar putea fi taiat. Leafa de aproape 21.000 de euro a presedintelui Eximbank, Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, ar putea fi diminuata, spun surse din actionariatul institutiei. Sursele citate ne-au declarat ca, in perioada urmatoare, va fi convocata Adunarea Generala a Actionarilor. In cadrul sedintei, se va analiza activitatea Eximbank si se va dezbate modificarea contractului de mandat cadru al conducerii bancii, scrie evz.ro.

Wolf Racing transforma Ford Focus RS intr-o "bestie" de 360 CP. Tunerul german Wolf Racing, specializat in masini Ford, a transformat un Focus RS intr-o "bestie" cu abilitati specifice masinilor de curse. Inginerii de la Wolf au reusit sa „stoarca” din motorul de 2.5 litri al RS-ului 360 CP, fata de cei 305 ai versiunii standard, si un cuplu de 559 Nm, dezvoltat la 3.100 rpm, scrie StiriAuto.ro.

Asiguratorii au scumpit RCA cu pana la 40%. Vezi care sunt noile tarife. Soferii vor plati pentru asigurarea auto obligatorie RCA mai mult, in medie, cu 20-30%. Mai multe companii de asigurari au majorat, in acest an, tarifele la aceste polite, ca urmare a despagubirilor in crestere pe care sunt nevoite sa le plateasca. Potrivit reglementarilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), din acest an companiile de asigurari au avut posibilitatea modificarii tarifelor RCA odata la trei luni, nu doar de doua ori pe an ca pana anul trecut. De exemplu, la Astra Asigurari o polita RCA cumparata acum, cu valabilitate de un an, pentru un Logan, costa 528 lei, cu circa 20% mai mult comparativ cu inceputul anului, scrie Gandul.

Cele mai rapide automobile din lume. Cele mai multe au puteri comparabile cu monoposturile de Formula 1, iar cele mai performante trec de 1.000 CP. Unele sunt, de fapt, versiuni de strada ale unor modele de curse, desi a te deplasa cu o astfel de bomba pe roti prin peisajul citadin este ca si cum ai incerca sa mergi cu motocicleta prin sufragerie. Preturile sunt pe masura si, in ton cu performantele oferite, cresc exponential. Iata de ce 415.000 de euro, cat costa un Brabus Bullit Black Arrow, pare un chilipir, comparativ cu pretul unui Koenigsegg CCXR (foto): 1,5 milioane de euro, scrie 24auto.ro.

5 gadget-uri din viitorul apropiat. Un aparat de radio fara butoane, o sala de baie prevazuta cu un monitor pe care sunt afisate informatii vitale despre sanatatea d-voastra receptionate wireless de la dispozitive implantate in organism, ori o interfata cu utilizatorul capabila sa transforme undele cerebrale in comenzi pentru un computer - iata cateva din dispozitivele aflate in stadiu de proiect la Cambridge Consultants, o companie din domeniul cercetarii si dezvoltarii, scrie Stiinta.info.

Amazon livreaza electronice si in Romania. Telefoane mobile, aparate foto digitale, camere video si multe alte electronice pot fi comandate acum si din Romania de pe site-urile europene ale Amazon. In afara de faptul ca trebuie sa astepte cateva zile si sa faca un drum la posta, utilizatorii romani ar mai putea avea totusi un impediment atunci cand vor sa comande ceva de pe Amazon.com: plata cu cardul, scrie Romania libera.

Nume-surpriza pe lista datornicilor la stat. Criza nu a ocolit nici multinationalele active pe piata romanesca, nici firmele milionarilor din Top 300. Pe lista companiilor care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2009 au aparut cateva nume-supriza. Printre cele mai sonore nume din lista, se afla: AAA Auto, Aldis, Aviva, Elmec (distribuitorul Nike), Flanco, Italo Romena Leasing, Murfatlar, Piraeus Leasing, Premium Lubricants, Profi Rom Food (lantul magazinelor de discount Profi), Publimedia, S&D Pharma si Vincon Vrancea, scrie Capital.

Bancile creditoare vor garantii de stat pentru CFR Marfa. Bancile care au imprumutat Societatea Nationala CFR Marfa, cu 120 de milioane de euro, solicita, dupa doi ani, garantii guvernamentale, pentru ca societatea feroviara nu si-a respectat, in totalitate, angajamentele luate in noiembrie 2007, la contractarea imprumutului. Compania CFR Marfa a fost sanctionata acum o luna si jumatate cu blocarea conturilor de catre bancile creditoare pentru ca a iesit din conditiile imprumutului, scrie Bursa.

Exporturile Dacia au crescut cu 500 mil. euro. Exporturile Automobile Dacia au ajuns la aproximativ 1,5 mld. euro in primele trei trimestre din 2009, sustinute de cererea din tarile vest-europene, si au depasit cu mai mult de jumatate de miliard de euro valoarea exporturilor din acelasi interval din 2008. Vanzarile au fost calculate considerand exporturile de 180.000 de automobile (plus 50% fata de ianuarie - septembrie 2008) si o valoare medie de vanzare de 8.000 de euro, scrie Ziarul Financiar.

ANIS: Capitala genereaza 40% din industria locala de IT. Bucurestiul, desi reprezinta zona care atrage cele mai multe investitii in IT, a pierdut teren in ultimii ani, investitorii directionandu-si banii si catre alte zone din Romania. Astfel, in prezent, industria locala de IT este concentrata intr-o cota de 40% in zona Bucuresti-Ilfov. In urma cu cinci ani insa, aceasta zona genera aproximativ 60% din cifra de afaceri a industriei locale de IT, scrie Business Standard.

Cele 7 finaliste pentru Masina Anului 2010 in Europa. "Masina anului 2010 in Europa" (COTY - Car of The Year) este un premiu decernat de mai multe publicatii auto din Europa si are deja o traditie de 45 de ani. Membri juriului au publicat lista restransa, ce contine 7 modele, care se vor bate pentru aceasta distinctie. Citroen C3 Picasso, Mercedes E-Classe, Opel Astra sau Skoda Yeti se numara printre finaliste, anunta AutoDigest.ro.