Cele mai mari 10 esecuri ale capitalismului. Analiza celor mai mari zece esecuri ale capitalismului romanesc in viziunea redactorilor capital.ro radiografiaza cum nu se poate mai bine etapele prin care a trecut Romania insasi in ultimii 20 de ani. De la lipsa colosala de viziune de dupa ’89 – vezi distrugerea sistemelor de irigatii si abandonarea proiectelor imobiliare sau de infrastructura ramase aproape finalizate la caderea vechiului regim -, si tunurile de senzatie ale primilor ani – vezi distrugerea flotei -, la escrocheriile financiare si falimentele bancare de dinainte de incheierea primului deceniu de tranzitie. Apoi, in ultimii ani, chestiuni mai delicate: contracte paguboase sub aparenta interesului public – Autostrada Bechtel...

Nicolae Danila, cel mai bogat bancher roman: 25 mil. euro. Dupa 33 de ani de cariera, Nicolae Danila, 58 de ani, candideaza la titlul de cel mai bogat bancher din Romania cu o avere care ajunge la cel putin 25 mil. euro, conform declaratiei de avere depusa ca membru al Consiliului de Administratie al BNR. Dupa sapte ani la conducerea BCR, Danila a plecat cu un portofoliu de actiuni Erste care valoreaza astazi peste 5 milioane de euro, scrie Ziarul Financiar.

Apartamente noi, cu dormitor fara ferestre. Apartamente-mutant, cu dormitoare fara ferestre si bucatarii cu deschidere la sufragerie - acestea sunt rezultatele recompartimentarii blocurilor noi. Dezvoltatorii care nu au reusit sa vanda locuintele de trei si patru camere au decis sa le transforme in mai multe unitati mai mici. In unele cazuri, noul aranjament se dovedeste mai putin functional, scrie Evenimentul Zilei.

Viitorul suna diferit pentru expertii imobiliari in 2010. Trei dintre cele mai importante agentii de consultanta imobiliara la nivel local, CBRE /Eurisko, DTZ Echinox si Cushman&Wakefield, au opinii complet diferite asupra modului in care va evolua sectorul imobiliar din Romania in 2010. In timp ce Cushman/Wakefield mizeaza pe cresterea sectorului industrial cu pana la 30-40% in ultimul trimestru de anul viitor, oficialii CBRE/Eurisko, mult mai pesimisti, nu dau nicio sansa acestui segment in 2010, scrie Business Standard.

BMW va lansa in urmatoarele 12 luni cel de-al treilea vehicul hibrid al marcii, potrivit declaratiilor date publicatiei Autocar de catre Peter Tuennermann, liderul de proiect al modelului BMW X6 ActiveHybrid. Acesta a spus ca „modelele de volum precum Seria 3, Seria 5 si Seria 7 sunt clar mai potrivite pentru a fi oferite cu propulsie hibrida”. Modelul cu cele mai mari sanse de a avea o astfel de versiune este Seria 5, scrie StiriAuto.ro.

Seful Camerei Taximetristilor: „Clientii din Bucuresti sunt furati la aparatul de taxat”.Circa 60% din taximetristii din Bucuresti practica in prezent evaziunea fiscala si isi „fura” clientii la aparatul de taxat, a declarat pentru capital.ro presedintele Camerei Taximetristilor din Bucuresti, Vasile Stefanescu. Vasile Stefanescu sustine ca unele firme de taximetrie au depus fise de fundamentare a pretului in care au calculat un cost 0 la forta de munca si 0 la carburant, pentru a putea reduce tarifele, in timp ce distanta de tarifare a fost modificata la aparatele din masini, scrie Capital.

Carabulea instituie la Carpatica "legea celor patru ochi". Nu, nu e vorba de vanzare – nici nu sunt, acum, grupuri straine interesate sa‑i cumpere banca. Carpatica va ramane „o banca romaneasca, ardeleneasca“, dar va funcționa de‑acum inainte dupa ceea ce fondatorul ei numește „legea celor patru ochi“. Primul pas va fi ca banca va fi condusa de un comitet director a carui activitate va fi supervizata de un consiliu de supraveghere, scrie Money Express.

Teaser cu noul BMW Seria 5. Actuala generatie a Seriei 5 de la BMW se afla la final de cariera. Pana la dezvaluirea noii generatii este doar o chestiune de zile, pentru ca BMW a anuntat ca acest eveniment va avea loc pe 23 noiembrie, in cadrul unei ceremonii pe care constructorul german a anuntat ca o va transmite in direct, scrie 24auto.ro.

Romania, primul loc in topul comenzilor online refuzate. Romanii au cele mai mici sanse de a cumpara produse pe internet dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Chiar si bulgarii stau mai bine decat noi, rata de refuzuri inregistrate de acestia de la comerciantii online fiind ceva mai mica decat in cazul nostru, scrie Romania libera.

Din El Dorado imobiliar ne transformam in sperietoarea Europei. Tot mai multi cumparatori de locuinte noi, romani si straini in special, ii dau in judecata pe dezvoltatorii care nu si-au respectat angajamentele contractuale. Motivele difera de la depasirea termenelor de finalizare a constructiilor pana la anularea totala a proiectelor, fara posibilitatea de returnare a avansurilor, scrie Bursa.

Aproape un sfert din afacerile aeroportului Otopeni vin din chirii si publicitate. Aeroportul Otopeni a realizat anul trecut 22% din veniturile totale, adica 17,7 milioane de euro, din chiriile percepute, serviciile de handling, dar si incasarile din publicitate (venituri non-aviatice), potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta de management A.T. Kearney si citat de Ziarul Financiar.

Executari silite de peste 30 mil. €, doar in noiembrie. Institutiile financiare au scos la vanzare, doar in aceasta luna, bunuri imobiliare, masini sau echipamente, a caror valoare depaseste 30 milioane de euro. Somajul in continua crestere, deprecierea leului, blocajul din economie si de pe segmentul creditarii reprezinta motorul de crestere al pietei de executari silite. Surse din sectorul bancar sustin ca executarile silite au un potential de aproximativ cinci miliarde de euro, suma care reprezinta doar creditele clasificate in categoria pierderi, scrie Business Standard.

Sofatul si bautul se combina - Ursus copiaza o reclama Mercedes. "Cu totii ar trebui sa avem un vis ". Asa incepe textul din noua reclama Ursus realizata de Papaya car emerge pe conceptul "Ambitia ". Curios este ca exact la fel incepe si o reclama internationala la Mercedes, cu aceleasi cuvinte la inceput, imagini asemanatoare si cu acelasi concept, doar ca in engleza: "Ambition" . "Se pare ca barbatul Ursus a fost si barbat Mercedes si in principiu e acelasi barbat angoasat care bea bere premium si conduce masini care costa cit un apartament ", scrie Autodigest.ro.