Dan Sucu, Mobexpert: „Leul, o moneda exotica, nefolositoare Romaniei”. Fluctuatia leului nu aduce niciun beneficiu Romaniei, potrivit omului de afaceri Dan Sucu, in conditiile in care tara noastra este dependenta de importuri, costul riscului valutar fiind resimtit in aproape toate preturile de pe piata. In opinia proprietarului grupului Mobexpert, specializat in productia si comertul cu mobilier si decoratiuni, o legare a cursului de schimb al leului de cel al euro, dupa modelul folosit in Bulgaria, ar duce la scaderea inflatiei si stabilizarea preturilor. "Leul nu exista decat in sufletele si mintile Bancii Nationale", spune omul de afaceri, intr-un interviu pentru capital.ro.

Erste transfera BCR pe un SRL austriac ca sa arate mai bine in bilant. La trei ani de la privatizare, grupul austriac Erste a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR - cea mai mare banca din Romania - doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate recent in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH, acesta din urma fiind in prezent detinatorul legal al pachetului de 69,3% din actiunile BCR. O societate cu raspundere limitata (SRL) este cea mai simpla forma de intreprindere, scrie Ziarul Financiar.

Videanu vorbeste despre faliment la Hidroelectrica. Daca seceta tine cinci ani, Hidroelectrica da faliment, a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu, declaratie pe care a incercat ulterior sa o nuanteze: este nevoie ca producatorul sa fuzioneze cu Termoelectrica, pentru a-si echilibra mai bine costurile. “Baietii destepti”, respectiv clientii care primesc energie sub pretul pietei, ar fi problema, admite directorul Hidroelectrica, Mihai David, scrie Business Standard.

Cardurile pentru studenti, impachetate in comisioane. Bancile promoveaza cardurile pentru studenti drept produse create special pentru acestia, livrate la pachet cu cele mai bune produse si servicii. De la achizitia unui laptop cu reducere la comisioane mai mici, promisiunile bancilor par tentante. Insa, “gratuitatile” sunt amortizate de comisioane. Astfel, daca unele banci nu percep comisioane pentru deschiderea contului curent sau pentru retragerile de numerar, altele taxeaza si consultarea soldului si retragerea de numerar din reteaua proprie de bancomate (ATM), scrie evz.ro.

Cu ce sunt imbiati turistii de sarbatori: tuica si plimbare cu sania. Pensiunile de pe Valea Prahovei si Maramures au mai putine rezervari pana acum decat anul trecut. Cat despre preturi, unii au incercat sa le pastreze la fel ca anul trecut, dar altii le-au majorat cu 5 - 15%. In plus, pentru a-i atrage, proprietarii pensiunilor au decis sa imbogateasca oferta de divertisment cu tuica, plimbari cu sania, care anul trecut trebuiau platite, focuri de tabara sau picnicuri pe zapada, scrie Gandul.

O noua sportiva BMW, M3 GTS, va fi lansata in primavara anului 2010. BMW M GmbH a creat un nou model sport personalizat pentru Clubsport Racing, BMW M3 GTS. Lansarea pe piata a sportivei va avea loc in primavara anului 2010. BMW M3 GTS are la baza modelul BMW M3 Coupe si este construit manual printr-un pachet de modificari realizate individual de specialistii M GmbH, scrie StiriAuto.ro.

Renault relanseaza marca Gordini. Modelele sport compacte din gama Renault vor avea, in curand, si versiuni Gordini. Constructorul francez a decis sa revitalizeze celebra marca sportiva, in mare voga cu cateva decenii in urma. Vor fi versiuni "'Chic et Sport" - ca sa-i citam pe cei de la Renault - care se vor distinge la exterior in primul rand prin traditionala culoare albastra, strabatuta de cele doua dungi albe. Primul model Renault din noua era Gordini va fi mezina Twingo Gordini R.S., care va fi dezvaluita pe 25 noiembrie, la showroom-ul Renault de pe Champs Elysees din Paris, scrie 24auto.ro.

Apartamentele vechi cu doua camere se ieftinesc in toate orasele mari. In lipsa unui numar critic de cumparatori pe piata, agentiile imobiliare si proprietarii scad in continuare preturile in toate orasele mari din tara. Trendul descendent al preturilor de strigare pentru apartamentele cu doua camere observat in trimestrul trei, continua si in luna octombrie la nivelul principalelor orase din tara, se arata in cea mai recenta analiza realizata de portalul de anunturi imobiliare.ro si citat de capital.ro.

Nou maxim istoric pe piata aurului. Pretul aurului a urcat pana la un nou record maxim istoric la bursele din Londra si New York, ca urmare a deprecierii dolarului. Pentru finele anului, analistii asteapta o cotatie de 1.200 dolari/uncie, scrie Bursa.ro.

Librarie online cu produse in format digital. LibrariaDigitala.ro este o platforma online de unde se vor putea cumpara (in format digital) carti, albume de muzica si filme. Fata de o librarie online clasica, produsele de aici pot fi accesibile imediat, fiind vorba de formate digitale care se descarca direct de pe site. Pentru inceput, trebuie investit in proiect aproximativ 15.000 de euro, iar in urmatoarele sase luni inca circa 70.000 de euro in dezvoltarea si administrarea site-ului, marketing si PR, scrie Startups.ro.

De ce nu-si vinde Romania „aerul curat” ca sa castige 2 miliarde de euro? Situatia politica, lipsa legislatiei adecvate sau chiar inexistenta unei structuri care sa se ocupe de valorificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera fac ca 2 mld. euro sa ramana neaccesate chiar si in contextul in care nevoia de bani la bugetul de stat este acuta. In schimb, ungurii, polonezii sau slovacii fac sute de milioane de euro tocmai din vanzarea de "aer curat" catre tarile care polueaza mai mult, scrie Ziarul Financiar.

Rl Incognito: Dacia 1300, impinsa pe sest catre cimitirul de masini. Autoturismele romanesti vechi, in special Dacia 1300 si 1310, au zilele numarate pe drumurile publice. Registrul Auto Roman este acuzat ca vrea sa scoata masinile din circulatie prin intermediul statiilor autorizate pentru a efectua Inspectia Tehnica Periodica. Acest lucru le-a fost confirmat reporterilor incognito ai Romaniei libere chiar de angajatii mai multor unitati ITP, care au refuzat sa acorde viza de trecere unei Dacii 1310, nu din cauza starii tehnice, ci pentru ca "RAR este mult mai drastic in privinta acestor autoturisme". "Cum nu poate exista o lege, ca s-ar ridica prea multa lume impotriva, se folosesc de noi, sa nu le mai dam revizia. Si politia, cand prinde o Dacie pe traseu, imediat opreste actele soferului sub pretext ca nu ar corespunde tehnic", ne-a spus un inginer de la un service autorizat din Bucuresti, scrie Romania libera.

Trabantul se intoarce adus de nostalgie. Germanii sarbatoresc 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului ciocnind o cupa de vin spumant Rotkaeppchen, unul din brandurile est germane care au trecut cu succes peste schimbarile politice, si asteptand lansarea noului Trabant. Masina rezultata, Trabant nT (neue Trabant), are un design fabulos si este propulsata de un motor electric, cu o autonomie de maxim 160 km. Noul Trabant va fi „simplu si usor de intretinut“, urmand sa fie lansat pe piata ca o a doua masina, destinata traficului urban, scrie Money Express.

SimplicITy, computerul pentru batrani. Un nou model de computer, care are numai sase butoane, realizat special pentru persoanele cu varste peste 60 de ani, care nu stiu sa foloseasca aceste dispozitive, a fost lansat in Marea Britanie, scrie Romania libera. Noul computer, numit SimplicITy, are numai sase butoane care ii directioneaza pe utilizatori catre servicii online de baza cum ar fi posta electronica sau platformele de chat.

Cel mai puternic BMW de strada - un M5 modificat de Lumma Design. Lumma Design este o companie de tuning cunoscuta in Europa pentru creatiile "tipatoare". In ciuda acestui lucru, noul model BMW M5 CLR 730 RS, dezvaluit recent de tuner, are o infatisare mai discreta,daca putem sa-i spunem asa, in comparatie cu restul modelelor modificate de LD. Modelul CLR 730 RS are un motor V10 ce dezvolta 730 CP si un cuplu de 700 Nm. Viteza maxima pe care automobilul o poate atinge este de 367 Km/h si ajunge de la 0-100 Km/h in doar 4,2 secunde, scrie AutoDigest.ro.