Top 10 aberatii legislative. Romania a ajuns in prezent sa aiba unul din cele mai putin prietenoase medii de afaceri din Uniunea Europeana. Sute de legi proaste au pavat drumul spre capitalism. capital.ro face un top al acestora: Achizitiile publice: sursa de imbogatire pentru apropiatii puterii; Gaurile legislative care au permis fraudele de la SAFI si FNI; Taxa radio TV la firme; Apartamente la doua salarii medii sunt doar cateva din aceste masuri.

Isarescu preia personal coordonarea interventiilor pe curs si pe dobanzi. Guvernatorul Mugur Isarescu a preferat sa preia personal coordonarea operatiunilor de piata valutara si monetara, directie aflata in mandatul trecut in portofoliul fostului viceguvernator Eugen Dijmarescu, dupa ce in locul acestuia Parlamentul l-a votat in mod surprinzator pe Bogdan Olteanu. Din aceasta pozitie, Isarescu va supraveghea direct interventiile pe curs, injectiile de lichiditate pe piata monetara, dar si administrarea rezervei valutare de peste 28 mld. euro si plasarea celor aproape 104 tone de aur, scrie Ziarul Financiar.

BNR elibereaza de urgenta 1,2 mld. € din rezervele bancilor. Banca Nationala a Romaniei a redus ieri nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta constituite de bancile comerciale de la 30% la 25%. Practic, prin decizia anuntata, banca centrala disponibilizeaza intre 1 si 1,2 miliarde de euro din rezervele bancilor, astfel incat institutiile de credit sa dispuna de lichiditate si sa finanteze gaurile din bugetul de stat, scrie Business Standard.

Casele vechi neizolate, mai ieftine din 2010. Obligativitatea certificatului energetic, de la 1 ianuarie, va influenta pretul locuintelor vechi. Tot mai multi romani tin cont de caracteristicile energetice ale caselor. De la anul, acestia vor avea si un act pe baza caruia sa ceara de la proprietar reducerea pretului, scrie Adevarul.

De ce nu inchid bancile sucursalele neprofitabile? Dupa ce in anii de dinaintea crizei au investit sute de milioane de euro in deschiderea de sucursale și agenții, bancherii s‑au trezit acum cu unitați care vand și un singur credit pe an. Și, totuși, nu le inchid. Cristi Motca, fost bancher, spune ca, de fapt, bancile transfera asupra clienților costurile implicite. Un alt motiv pentru care bancile nu au inchis pana acum un numar mare de unitați e renegocierea chiriilor, scrie Money Express.

Noul Porsche Boxster Spyder poate fi comandat in Romania, pretul pornind de la 57.451 euro. Noul Porsche Boxster Spyder poate fi deja comandat in Romania, iar pretul de pornire este de 57.451 euro fara TVA, au anuntat luni reprezentantii Porsche Romania. Cantarind 1.275 kg, Boxster Spyder este cel mai usor model din gama Porsche. Noul roadster cu motor central este a treia versiune a gamei Boxster, alaturandu-se deja vehiculelor Boxster si Boxster S, scrie StiriAuto.ro

Showroom VW - Audi de 125 de milioane de dolari, la New York. Cel mai mare constructor european de automobile isi va deschide in curand un nou sediu la New York, care va gazdui doua dintre marcile sale - Volkswagen si Audi. Volkswagen Group of America va plati nu mai putin de 125 milioane de dolari pentru preluarea locatiei ocupate actualmente de Potamkin GM (familia Potamkin se ocupa cu vanzarea de automobile in New York de cateva decenii) si reamenajarea acesteia, scrie 24auto.ro.

Zona crepusculara a cresterii economice. Daca nu se pot elimina cauzele crizei, s-a trecut la cosmetizarea efectelor. Administratia Obama a gasit o noua solutie pentru reducerea la tacere a criticilor programelor sale de stimulare economica si a inceput sa numere locurile de munca nou create sau salvate de acestea. Rezultatele, analizate de Associated Press, il pun, insa, in umbra pana si pe Pristanda cu steagurile sale. Absurdul a ajuns pe culmi nebanuite in statul Georgia, unde organizatia Southwest Georgia Community Action a salvat 935 de locuri de munca din cele 508 existente. Vor reusi aceste miracole sa salveze si bugetele locale sau ale statelor federale? se intreaba Bursa.

„Contractele ieftine pentru drumuri devin foarte scumpe pe termen lung”. Intarzierea rambursarilor de TVA este una din piedicile puse de Guvern iesirii din criza. O spun nu numai oamenii de afaceri romani, ci si investitorii straini, care sunt nemultumiti si lipsa de stabilitate fiscala, slaba implementare a legilor sau lipsa operabilitatii lor in anumite domenii-cheie, precum energiile regenerabile. In plus, si investitorii straini se plang de eterna problema a Romaniei: lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate. Cu toate minusurile, Romania are in continuare potential pentru investitorii straini, considera Rudolf Lukavski, consilierul comercial al Ambasadei Austriei, intr-un interviu pentru capital.ro.

61 de case pe zi la „Prima casa”. In primele patru luni al programului guvernamental „Prima casa” s-au aprobat 8.000 de dosare, a anuntat ieri Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Asta inseamna ca zilnic s-au luat 61 de locuinte, din care aproape o treime, adica 20 de unitati sunt construite dupa 2008 sau urmeaza sa fie construite. „Fondul a inregistrat pana la aceasta data peste 8.300 de solicitari de garantare, scrie Evenimentul Zilei.

Firmele romanesti au concediat, in ultimul an, 540 de angajati pe zi. Angajatorii din constructii, auto, textile si comert, cele mai afectate industrii in aceasta perioada, au concediat in fiecare zi peste 500 de persoane. Pe segmentul textilelor, in comert sau in industria auto au fost disponibilizati, in medie, 110 angajati pe zi, scrie Business Standard.

Audi se foloseste de Facebook pentru a crea masina anului 2030. Rezultatul obtinut de cei de la Audi este o combinatie intre lumea digitala si un mijloc de transport. Numeroasele sisteme de telecomunicatii gandite de designeri pun la dispozitia conducatorului posibilitatea de comunicare prin intermediul retelelor de socializare, messenger si internet mobil de mare viteza, scrie AutoDigest.ro.