Cum iti iei casa noua, cu bani mai putini, fara sa treci pe la dezvoltator.Capital.ro va prezinta variante alternative, care exclud dezvoltatorii, si riscurile pe care le implica acestea, prin care o familie cu venituri medii de 650 de euro poate avea acces la o locuinta noua. Constructia unei locuinte in regie proprie, in suprafata de 120 mp, de tip parter plus mansarda, este de 48.000 de euro, in cazul in care se apeleaza la o firma de constructii, care acum practica un tarif mediu de 400 de euro/mp construit. Pentru persoanele cu spirit antreprenorial exista si varianta asocierii.

BNR face prima curatenie, picand 44 de directori din banci la examenul de autorizare pe functie. Nu mai putin de 44 de directori de directii mari ale bancilor de pe piata - de la creditare pana la managementul riscului - au picat examenul de autorizare pe functie de la BNR, impus de noua legislatie privind institutiile de credit, afirma surse bancare. In ultimele luni, peste 200 directori au fost intervievati de comisii tehnice din BNR pe baza fisei postului, pentru determinarea competentelor profesionale si a gradului de cunoastere a reglementarilor care vizeaza activitatea celor evaluati, scrie Ziarul Financiar.

Efectul Hagi. Un nume de 70 milioane de euro in economia Romaniei. Gheorghe Hagi a adus economiei postdecembriste aproape 70 milioane de euro. Atractia publicului fata de cel mai indragit fotbalist roman din istorie continua sa genereze valori financiare fara egal in sportul romanesc, la 15 ani de la Campionatul Mondial din SUA. In mod obisnuit, efectul economic determinat de sportivii exceptionali ia in calcul incasarile generate de comercializarea biletelor, contractele TV, cele publicitare si, desigur, merchandisingul, scrie Business Standard.

Eurofighter-ul ne poate scoate industria aeronautica din criza. Modernizarea Armatei autohtone ramane o afacere profitabila si pe vremuri de criza economica sau politica. Enzo Casolini, directorul executiv al programului Eurofighter, unul dintre principalii candidati la obtinerea contractului in valoare de 4,5 miliarde de euro pentru inzestrarea cu avioane de lupta multirol a armatei romane, a declarat, intr-un interviu acordat ziarului Bursa, ofera Romaniei un offset de participare industriala, in valoare de aproximativ 80% din contract, restul urmand a fi asigurat in mod direct de catre firmele afiliate companiei italiene. Banii vor ramine in Romania si nu vor merge in Suedia sau SUA, asa cum se va intampla daca aceasta tara va cumpara Gripen sau F16 la second-hand.

Afla care sunt cele 10 finaliste ale competitiei „SUV-ul Anului in Romania”. Au fost selectate finalistele la competitia SUV-ului Anului in Romania, editia 2010, organizata de Uniunea Ziaristilor si Editorilor Auto din Romania (UZEAR) in perioada noiembrie – decembrie 2009. UZEAR a selectat 22 de masini eligibile pentru a intra in competitie iar 10 dintre acestea au fost desemnate finaliste: Hyundai iX55, Kia Sorento, Land Rover Discovery 4, Mazda CX7, Nissan Murano, Nissan Quashqai, Renault Koleos, Subaru Outback, Suzuki Grand Vitara, Suzuki SX4, anunta StiriAuto.ro.

Dacia a preluat Auto Chassis International. Constructorul auto Dacia a preluat filiala din Romania a Auto Chassis International, producatorul de sasiuri pentru Dacia si Renault. Aceasta va fi integrata treptat in cadrul uzinei mecanice de la Mioveni si transformata in doua departamente de fabricatie, scrie Evenimentul Zilei.

Vanzarea locuintelor, conditionata de un certificat imposibil de obtinut. Vazut ca o sansa pentru reducerea costurilor de intretinere, dar si pentru firmele de constructii intrate adanc in criza de bani si lucrari, Programul de reabilitare termica bate pasul pe loc, desi este impus de normele Uniunii Europene. Legislatia incompleta blocheaza certificarea eficientei ener­getice a locuintelor, obligatorie din 2010 la vanzarea caselor. Solutia: un ordin ministerial de derogare si accelerarea reabilitarii termice, scrie capital.ro.

Cadillac completeaza linia CTS cu un coupe. Dupa sedan, versiunea CTS-V si Sport Wagon, gama CTS de la Cadillac este completata acum de varianta Coupe. Singurele elemente comune ale acestui nou venit in familie si ale clasicului sedan CTS sunt bordul, consola centrala si partea frontala. Caroseria este mai joasa, iar aerul sportiv este accentuat de mascarea montantului B, scrie 24auto.ro.

Topul firmelor de asigurari dupa primele noua luni. Trimestrul trei le-a adus asiguratorilor de pe piata locala noi scaderi ale primelor brute subscrise, doar trei companii din top zece avand afaceri in crestere la sfarsitul lunii septembrie. Allianz-Tiriac se mentine pe prima pozitie in clasamentul asiguratorilor (total piata: asigurari generale si de viata), cu subscrieri totale de 971 de milioane de lei (230 mil. euro), cu 6% sub nivelul din septembrie anul trecut. Scaderea primelor brute subscrise s-a dublat fata de primul semestru, cand era de 3%. La mica distanta de liderul pietei se afla Omniasig urmata de Groupama, companie infiintata in august prin fuziunea Asiban cu BT Asigurari, scrie Ziarul Financiar.

Piata de notebookuri scade cu aproape 55% in 2009. Piata locala de notebookuri poate scadea anul acesta cu aproape 55%, potrivit jucatorilor din domeniu, care estimeaza pentru 2009 un volum de aproximativ 220.000 de unitati pentru acest segment, comparativ cu anul trecut cand, potrivit companiei de consultanta si cercetare International Data Corporation (IDC), s-au livrat 483.000 de notebookuri, echivalentul unei proportii de 44,8% din totalul pietei locale de PC-uri, scrie Business Standard.

Noul BMW Seria 5 in cele mai mici detalii. Noul BMW Seria 5, modelul de legatura dintre popularul Seria 3 si luxosul Seria 7, a fost oficial lansat astazi. Din punct de vedere al designului, producatorul german de autovehicule a optat pentru linii clasice, simple si elegante, ce ii ofera modelului un plus de agresivitate. Cele mai importante elemente cu care vine cea de-a sasea generatie a masinii sunt amplasarea inspre sofer a consolei centrale si cele 4 cadrane clasice din bord cu care am fost obisnuiti, scrie AutoDigest.ro.