Premiera in retail: pretul din magazin se negociaza! Pe fondul scaderii cu 40-50% a vanzarilor in electro-retailul romanesc, companiile de profil devin mult mai flexibile in privinta politicilor de pret si atragerii de clienti. Apar si abordari mai putin conventionale, cum este cea a retelei de magazine electronice si electrocasnice Flanco, unde discountul ti se acorda in magazin in functie de ce anume si cate produse esti interesat sa cumperi, scrie Capital.

Bancile ar putea scoate astazi din buzunare inca un miliard de euro pentru “a ajuta” statul. Finantele scot astazi la licitatie titluri de stat cu o maturitate de un an, in valoare de 500 milioane de euro. Statul mizeaza pe lichiditatea bancilor si pe dorinta acestora de a plasa surplusul de bani de care dispun, in urma reducerii recente a nivelului rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta. Analistii considera ca oferta Finantelor va fi suprasubscrisa si ca dobanda emisiunii se va pastra in jurul nivelului precedent, de 5,25% pe an, noteaza Standard.ro

Misu Negritoiu: Pretul sustinerii cursului - incetinirea cresterii economice si somajul. "Din pacate, ne confruntam cu un ciclu electoral suprapus pe o criza economica, dar si o criza politica - prin guvernul minoritar de tranzitie care nu are capacitate completa de a lua decizii. Sistemul financiar este influentat tocmai prin aceasta imposibilitate a guvernului de a adopta decizii de natura sa corecteze dezechilibrele macroeconomice, in principal deficitul bugetar. Sistemul financiar este influentat, dar indirect. In schimb, sectorul privat este afectat in mare masura pentru ca disponibilitatile financiare existente pe piata sunt absorbite de deficitul bugetar, iar pentru productie si pentru dezvoltare nu mai raman resurse", a declaratMisu Negritoiu, director general ING Bank, pentru Bursa.ro

Apartamentele s-au ieftinit cu 33%, in ultimul an, in marile orase. La nivel national, preturile de vanzare ale apartamentelor indica o valoare de 1.222 euro/mp util, calculata ca o medie a preturilor de vanzare la apartamente vechi si noi din principalele sase orase din Romania, ceea ce reprezinta o scadere de 5% in ultima luna si de 33% in ultimul an, potrivit indicelui imobiliar elaborat de portalul imobiliare.ro, informeaza Capital.

Criza a ajuns si in retail: Carrefour vinde operatiuni din Romania, PIC da faliment, Metro trece pe low-cost. S-au dus vremurile in care realizau profituri ca-n basme. Retelele de retail de pe piata romaneasca au probleme mari, uneori chiar de supravietuire. Unii dau faliment, altii cauta sa iasa din business cat mai repede, cei mai multi rezista cu greu, in asteptarea unor vremuri mai bune. Cine va rezista crizei? Expertii cred ca apele se vor limpezi abia la mijlocul lui 2010, noteaza DailyBusiness.

Revolta cumparatorilor: mii de romani sunt in razboi cu dezvoltatorii de locuinte. Oamenii s-au indatorat cu zeci de mii de euro, dar sunt amanati cu anii la livrarea apartamentelor. Marti-seara, mai mult de 300 de cumparatori ai unor apartamente in ansamblul rezidential Planorama din Bucuresti s-au dezlantuit intr-una din salile hotelului Intercontinental la adresa reprezentantilor companiei dezvoltatoare a proiectului, dupa o perioada de mai bine de doi ani de cand nu si-au primit locuintele platite si nici banii inapoi, situatie care i-a adus la limita rabdarii, noteaza Ziarul Financiar.

Capitala are o treime din datoriile la banci. Potrivit raportarilor bancii centrale, in octombrie, bucurestenii aveau datorii catre institutiile de creditare de peste 2,3 miliarde de lei. Bucurestiul este pe primul loc la soldul restantelor pentru creditele in lei si valuta, anunta Banca Nationala a Romaniei (BNR), in raportarea lunara. Aproximativ 2,3 miliarde de lei, o treime din totalul datoriilor catre institutiile financiare din Romania, de 7,2 miliarde lei, provin din Capitala, noteaza EvZ.ro

Altex "i-a luat fata" concurentului Flamingo in mall-ul Grand Arena din Bucuresti. Altex va inaugura vineri un magazin de IT si electronice in mall-ul Grand Arena, fara sa fi anuntat anterior vreo intentie in acest sens, "luand fata" concurentului direct Flamingo care a anuntat inca de acum aproape un an un magazin Flanco World in cadrul complexului comercial, fara sa il deschida insa. Magazinul Altex va avea o suprafata redusa, sub 1.000 de metri patrati, investitia fiind, de asemenea, una de mici dimensiuni, a declarat pentru DailyBusiness.ro Adrian Urda, business unit director la Altex, scrie DailyBusiness.

GM va mentine in activitate toate cele patru fabrici Opel din Germania. Grupul auto american General Motors prevede mentinerea operatiunilor celor patru fabrici Opel din Germania, in cadrul planului de restructurare a diviziei europene, a declarat miercuri seful GM Europe, Nick Reilly, citat de AFP. Fabrica din Eisenach este "foarte competitiva" si va ramane o uzina importanta pentru Opel, a precizat Reilly. Marti, grupul a promis sa pastreze alte doua fabrici considerate amenintate, cele din Bochum si din Kaiserslautern, scrie StitiAuto.ro

Scumpirile vor veni cu camionul, in 2010. Cresterea impozitelor pe autovehiculele destinate transportului de marfa se va reflecta direct in preturile finale ale produselor transportate. Din 2010, impozitul pe camioane va creste din doua motive: cuantumul taxelor va fi mai mare si calcularea acestuia se va face pe un curs de schimb lei/euro mai ridicat. Un proiect normativ aflat in dezbatere la Ministerul Transporturilor introduce un nou curs de schimb pentru impozitele ce vor fi percepute anul viitor pe masinile de marfa, scrie Adevarul.

Cu 25.000 masini „pe stoc”, firmele de leasing nu coboara pretul. Pretul unei masini luate in leasing, cu aproape 1.000 de euro mai scumpa decat cea din targurile auto. Cu toate ca reusesc cu greu sa vanda masinile pe care tot mai multi romani le returneaza deoarece nu mai pot plati ratele, companiile de leasing nu lasa la pret. O simpla comparatie intre site-urile multora dintre firmele de leasing si autovit.ro, de exemplu, arata ca preturile masinilor aduse inapoi de clientii firmelor de leasing sunt mai mari decat cele de pe piata. Concret, pe siturile de specialitate o Toyota Corolla de 1400 cmc, fabricata in 2005, costa 7.650 euro, pret ce include si TVA. Acelasi automobil, pe site-ul unei companii de leasing, are un pret de 8.500 euro, informeaza Gandul.

Bancile vor sa renunte la angajamentele asumate fata de Guvern. Grupurile-mama ale primelor noua banci din Romania ar putea sa nu mai respecte angajamentele asumate in cadrul intalnirilor de la Viena si Bruxelles, daca Fondul Monetar International (FMI) va intarzia acordarea unei transe peste sase luni. „Angajamentele asumate de banci sunt conditionate de evolutia acordului cu FMI. Mai exact, angajamentele sunt conditionate de aprobarea de catre Consiliul FMI a fiecarei revizuiri trimestriale a acordului stand-by nu mai tarziu de sase luni de la data programata initial pentru revizuire“, au precizat surse bancare prezente la intalnirea de la Bruxelles a grupurilor financiare cu oficialii FMI, Comisiei Europene si BNR, noteaza Gardianul.

Cum vad strainii Romania dupa ce au urmarit episodul Top Gear. Multe s-au discutat dupa ce s-a difuzat materialul "Top Gear" filmat in Romania. Multa lume s-a aratat incantata de cuvintele frumoase ale celor trei prezentatori la adresa tarii noastre si considera ca ne-au facut cel mai bun "spot" turistic. Dar la fel de multe voci i-au acuzat pe britanici ca ne-au desconsiderat si ne-au jignit prin imaginile in care apareau tigani si drumuri cu gropi. Cum emisiunea Top Gear este una dintre cele mai vizionate emisiuni tv din lume, comentariile utilizatorilor straini pe internet nu au intarziat sa apara, scrie AutoDigest.ro