Tipareste Isarescu bani? A poposit degetul cu manichiura impecabila a lui Mugur Isarescu pe butonul de start al tipografiei de bani a BNR? In alt context, as fi aruncat zvonul printr-un bobarnac direct in cosul de sub birou. O asemenea actiune ar fi cauzatoare de inflatie, deci saracire in masa a populatiei. In plus, este exact ceea ce domnul Isarescu a promis in fata natiunii sa nu faca. Astazi, insa, cred ca zvonul merita toata atentia, scrie Claudiu Serban in editorialul din Capital.

Mii de angajati de la companiile in insolventa sunt pusi in dificultate. Cele mai mari 14 companii intrate in insolventa, majoritatea cu capital romanesc, au renuntat deja la 5.000 de angajati. "Din punct de vedere legal, in cazul societatilor care intra in insolventa, nu exista interdictii cu privire la efectuarea de concedieri. Dimpotriva, legislatia in materie prevede ca acestea se pot face in regim de urgenta, fara respectarea termenelor prevazute de Codul Muncii pentru concedierile colective", spune Serban Paslaru, partener in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, citat de Ziarul Financiar.

Falimentele deceniului. 2001 a fost anul in care toate avioanele Swissair au ramas la sol, primul eveniment de acest fel in cei peste 70 de ani de existenta ai companiei. Dincolo de Ocean, finele anului a adus o veste imposibila: Enron, gigantul care inregistra cresteri de peste 300%, reusise sa ascunda datorii de peste 23 miliarde de dolari. Un an mai tarziu, gigantul telecomunicatiilor - WorldCom - isi inchidea portile, tot din cauza unor practici contabile mai putin ortodoxe. In 2003, in Italia, falimentul Parmalat zguduia Italia, scrie Business Standard.

Unul din sase - pensionat pe caz de boala. Din cei 5,5 milioane de pensionari, peste 900.000 sunt pensionati pe caz de invaliditate. Toate dosarele de pensionare pe caz de boala ar putea fi reverificate. Medicii responsabili pentru eliberarea de adeverinte false ar putea fi exclusi din sistem. Deficitul bugetului de asigurari sociale a ajuns la 670 de milioane lei, scrie Bursa.

Kepler Motion, supercarul hibrid de 800 CP, va fi prezentat in premiera la Dubai. Producatorul american Kepler Motion va prezenta primul sau supercar, denumit Motion, la Salonul Auto International de la Dubai. Rotile din fata sunt puse in miscare de un motor electric de 250 CP, in timp ce pentru rotile din spate supercarul foloseste un motor V6 twin-turbo Ford EcoBoost de 3.5 litri si 550 CP. Motion poate accelera de la 0 la 100 km / h in mai putin de 2.5 secunde, inainte de a atinge viteza maxima de peste 320 km/h, scrie StiriAuto.ro.

Oltchim face tranzactia anului. Combinatul chimic trebuie sa plateasca pana vineri suma de 15 milioane de euro pentru a nu rata achizitia petrochimiei de la Arpechim. Tranzactia prin care combinatul chimic de stat Oltchim Ramnicu-Valcea va prelua de la Petrom divizia de petrochimie (Petrochemicals Arges), de pe platforma Arpechim Pitesti, este aproape de finalizare, scrie Evenimentul Zilei.

Fiscul scoate la licitatie 16 hectare de teren in Bucuresti, inainte de Craciun. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a executat silit circa 16 ha de teren ce apartin Pietei de Gros Bucuresti din cartierul Berceni si saptamana viitoare scoate la vanzare loturile, la un pret de pornire de circa 23,5 euro/mp. Terenurile, ce vor fi scoase la licitatie in data de 21 decembrie, sunt impartite in 18 loturi ce totalizeaza 159.132 mp, iar pretul de pornire este de 16.106.852 lei, fara TVA (3,74 mil. euro), scrie Capital.

Miscare surpriza: Tiriac aduce un fost sef al Cobalcescu la conducerea retelei de dealeri auto. Silviu Docan, fostul director general al companiei AutoCobalcescu - dealer Renault, Nissan si Dacia, va prelua de la 1 ianuarie conducerea TiriacAuto, divizia de retail auto a Tiriac Holdings cu afaceri de aproape 600 mil. euro in 2008, controlat de omul de afaceri Ion Tiriac. Docan va fi in subordinea lui Dragos Draghici, directorul operatiunilor auto dezvoltate de Tiriac Holdings, scrie Ziarul Financiar.

Studiu: Doar 5% dintre cei interesati sa cumpere o locuinta vor una noua. Doar 5% dintre persoanele interesate sa cumpere un apartament cauta acum unul nou, numarul doritorilor de astfel de locuinte devenind aproape dublu in ultimii ani, mai ales pe fondul scaderii preturilor. De exemplu, numai in ultimul an de criza, preturile apartamentelor noi s-au redus cu 15-30%. Potrivit analistilor, interesul cumparatorilor pentru locuinte noi este in continuare redus, din cauza scandalurilor numeroase in care au fost implicati dezvoltatorii imobiliari in ultimul an, dar si a numarului mare de insolvente care au loc in randul acestora, scrie Business Standard.

Ford Fiesta este Masina Anului 2010 in Romania. Noua generatie Ford Fiesta este castigatoarea titlului "Masina anului 2010 in Romania", distinctie acordata de catre Asociatia Presei Auto din Romania. Ford Fiesta a reusit sa castige concursul de anul acesta, depasind marele favorit, Volkswagen Polo care are deja in palmares titlul de "Masina Anului 2010 in Europa", scrie AutoDigest.ro.

Start-up in producerea fantanilor de interior. Investitia initiala in afacere a fost de 5.000 de lei. “Nu este o suma mare, dar eu sunt de principiul ca daca incepi o afacere trebuie sa investesti atatia bani cat esti dispus sa pierzi in cazul in care nu merge. Pe parcurs veniturile au fost reinvestite si cred ca vor fi reinvestite o perioada destul de lunga de acum incolo”, spune Vlad Kiritescu, unul dintre tinerii care a inceput o astfel de afacere. El estimeaza ca recuperarea investitiei ar urma sa fie facuta in aproximativ un an, scrie Startups.ro.