2010: Firmele mici prevad un an sumbru, cele mari isi fac curaj. Firmele europene din categoria IMM-urilor previzioneaza pentru acest an mai putine investitii si un nivel de ocupare a locurilor de munca mai mic fata de oricare alt an din ultimii zece. De asemenea, estimarile privind cifra de afaceri si exporturi merg pe cel mai mic nivel din 2000 pana acum, in vreme ce la capitolul vanzari, asteptarile sunt de stagnare, in cel mai bun caz, scrie capital.ro.

Cat ai “sacrifica” din bugetul tau ca sa te dezbraci...de iarna? Tenerife, Egipt, China si Dubai sunt cele mai avantajoase destinatii exotice, propuse de agentiile de turism autohtone, unde te poti refugia, temporar, de criza si de iarna. MONEY.ro a realizat un top al celor mai ieftine sejururi catre aceste destinatii, care au preturi in intervalul 636-899 de euro, valabile pentru primul trimestru din 2010. Tarifele includ transportul cu avionul, dar nu si taxele de aeroport, si, daca e cazul, taxele de viza.

Guvernul are noroc: leul se intareste, dobanzile se reduc si prima de risc scade. Spre deosebire de anul trecut, Guvernul incepe 2010 in parametri economici mai favorabili. Mingea pentru relansarea economiei prin investitii este la Palatul Victoria, dupa ce BNR a redus dobanda. Inceputul de an a adus o gura de oxigen nesperata pentru piata financiara interbancara. Leul a crescut pana la 4,17 lei, cel mai bun nivel atins din primavara trecuta, in timp ce bancile au coborat dobanzile la care isi imprumuta fonduri intre ele, scrie Ziarul Financiar.

Plajele, in voia sortii pana se lamuresc autoritatile. Perspectivele noului sezon estival arunca din nou in aer situatia plajelor de pe litoralul romanesc. Hotelierii se pregatesc sa lanseze, pe 30 ianuarie, ofertele de early-booking - achizitie timpurie, cu sezlonguri pe plaja incluse in pachet, dar nu stiu insa daca parcelarea va fi realizata la fel ca anul trecut. In acelasi timp, autoritatile dau din umeri si spun ca nu s-a luat nicio decizie referitoare la procedurile din acest an. In 2009, Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), cea care administreaza plajele, a inchiriat hotelierilor parcele de plaja cu un pret mediu de 2,5 euro/metrul patrat (9,26 lei plus TVA), scrie evz.ro.

Dacia Sandero pe GPL s-a bucurat de un mare succes in Franta. Dacia Sandero pe GPL a inregistrat un succes important in Franta de la lansarea sa anul trecut, iar la finalul lunii noiembrie vanzarile depasisera 14.000 de unitati, respectiv 35% din totalul de autovehicule Sandero vandute, relateaza Les Echos, citat de NewsIn. Piata masinilor pe gaz de petrol lichefiat (GPL), aflata in impas in ultimii zece ani in Franta, ar putea fi revitalizata de noile masini de mici dimensiuni, noteaza publicatia franceza, scrie StiriAuto.ro.

Ofertele de preluare pentru "Rompetrol Rafinare" si "Rompetrol Well Services" raman in plic. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va cere BRD Societe Generale, intermediarul ofertelor de preluare ale celor doua companii "Rompetrol" listate la Bursa de Valori Bucuresti, sa specifice in prospectul de oferta daca Grupul energetic isi va plati in toamna datoriile de 571 de milioane de euro fata de statul roman sau daca le va converti in actiuni, scrie Bursa.

Tranzactie imobiliara de 100 de milioane de euro, anulata! Tranzactia de aproximativ 100 milioane euro prin care New Europe Property Investments urma sa preia doua parcuri de retail de la BelRom Real Estate nu va mai avea loc, surse din piata imobiliara declarand pentru Mediafax ca fondul si-a indreptat atentia spre alte investitii in Romania. "Investitorul ( New Europe Property Investments, n.r.) si-a largit agenda si ia in calcul si alte proiecte ce pot livra un randament similar, la o calitate superioara", au precizat sursele citate, scrie capital.ro.

Topul celor mai profitabile actiuni de pe Bursa. Bursa RASDAQ a surprins si anul trecut cu randamentele ametitoare pe care le-au adus unele dintre actiunile listate pe aceasta piata, un numar de 10 astfel de titluri avansand in 2009 de peste 10 ori. Cele mai multe dintre aceste titluri se tranzactioneaza doar de cateva ori pe an si au un rulaj foarte scazut, astfel ca randamentele pe care le ofera sunt accesibile doar unui numar mic de investitori. De exemplu, Iame Grup Sf. Gheorghe (IAME), un producator de componente anonim, a inregistrat in 2009 cea mai mare crestere de pe Bursa, actiunile acesteia avansand de aproape 100 de ori pe parcursul anului trecut, scrie Ziarul Financiar.

Mercedes SSK, prevazut pentru 2014, ca un SLS la scara redusa. Noua supersportiva Mercedes SLS AMG, cea mai spectaculoasa aparitie a marcii germane din 2009, va avea mai multe versiuni, in urmatorii ani. Astfel, se stie ca in prezent se lucreaza intens la varianta cu propulsie electrica. De asemenea, in presa se vorbeste deja despre o versiune scurtata, care va prelua platforma mecanica SLS. Programat sa apara in 2014, noul model sport va fi ceva mai ieftin decat SLS, pretul avansat fiind de 140.000 de euro, scrie 24.auto.ro.

Profit de 200% la tigarile de contrabanda. Ultimele scumpiri masive au avut loc pe final de an si mai ales dupa 1 ianuarie - cu circa 1 leu pe pachete - ca urmare a cresterii accizelor, ce trebuiau aliniate la nivelurile minime convenite cu Uniunea Europeana. Pretul unui pachet de tigari s-a dublat in mai putin de doi ani. Dat fiind ca un pachet de tigari a ajuns sa coste in jur de 10 lei, vanzarea tigarilor de contrabanda a ajuns fenomen national. Aparute timid pe tarabele din pietele marilor orase spre sfarsitul lui 2008, ca o alternativa la tigarile romanesti care se scumpeau incet dar sigur, pachetele din Ucraina si Republica Moldova se vand acum “ca painea calda”, dupa socul de la 1 ianuarie, cand, odata cu noua acciza, pretul a majorat brusc cu 12-13 bani pe pachet la unele sortimente, scrie capital.ro.

Mercedes Benz BlitzenBenz: O masina de curse organica ce se dezvolta singura. BlitzenBenz este un concept inovativ si provocator, gandit ca o masina de curse futurista ce ar fi subiect de test ideal pentru tehnologiile viitoare: "BlitzenBenz reprezinta istorie, o bucata de istorie ce redevine actualitate si ne influenteaza viitorul". Designul masinii a fost inspirat din doua surse total diferite. De la masina originala Blitzen-Benz din 1909, prima masina care a trecut de 200 km/h, designerul a preluat forma tubulara si pozitionarea soferului in spate, scrie AutoDigest.ro.